Czym i kiedy nawozić Rhododendrony?
- nesia26
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 kwie 2010, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czym i kiedy nawozić Rhododendrony?
Witam!
Ja właśnie kilka dni temu zakupiłam Rododendrona pierwszy raz, ma już małe pączki, nie mogę się doczekać kiedy się rozwiną....Mam pytanie w związku z pielęgnacją... czy należy czymś nawozić Rododendrony? Jeśli tak to czym najlepiej i w jakim czasie.
Pozdrawiam!!!!
Ja właśnie kilka dni temu zakupiłam Rododendrona pierwszy raz, ma już małe pączki, nie mogę się doczekać kiedy się rozwiną....Mam pytanie w związku z pielęgnacją... czy należy czymś nawozić Rododendrony? Jeśli tak to czym najlepiej i w jakim czasie.
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!
Agnieszka
Agnieszka
Re: Pielęgnacja rhododendronów - czy należy czymś nawozić?
Witaj Agnieszko!
z moich skromnych informacji wynika, że najbezpieczniej je nawozić specjalnym nawozem dla rododendronów. ma wtedy te składniki, które lubi najbardziej.
Pozdrowienia
z moich skromnych informacji wynika, że najbezpieczniej je nawozić specjalnym nawozem dla rododendronów. ma wtedy te składniki, które lubi najbardziej.
Pozdrowienia

O rhododendronach jest na naszym forum bardzo dużo .... sugerowałbym trochę poszukać .
czy masz w swoim ogrodzie rododendrony? to piękne rośliny, ale wymagające,,co do gleby i wilgotności i mrozu w zimie...może skuszę się, żeby posadzić jedną na próbę.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
- nesia26
Właśnie zakupiłam nawóz dla rodków. Ma już ogromne pąki - poczekamy na efekty i jak będzie czym się pochwalić wkleję foto.
Mam jeszcze jedno pytanko, jak można je rozmanażać? pozdrowionka!!!!
Mam jeszcze jedno pytanko, jak można je rozmanażać? pozdrowionka!!!!
Pozdrawiam!!!
Agnieszka
Agnieszka
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko, zobacz do tego pierwszego wątku w tej sekcji:
NAJCIEKAWSZE TEMATY o rhododendronach
Tam znajdziesz kilka wątków o rozmnażaniu i nasionach (na samym dole).
NAJCIEKAWSZE TEMATY o rhododendronach
Tam znajdziesz kilka wątków o rozmnażaniu i nasionach (na samym dole).
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- nesia26
Dziękuję, na pewno zerknę!pozdrowionka
Pozdrawiam!!!
Agnieszka
Agnieszka
- nesia26
W końcu mój rodek się pomału rozwija,byłam ciekawa jakiego koloru będzie miał kwiaty.Ale okazały się piękne. Oto mój rodek:

Pozdrawiam!!!
Agnieszka
Agnieszka
- nesia26
Pozdrawiam!!!
Agnieszka
Agnieszka
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Agnieszko.Pięknego różanecznika nam pokazałaś.Cieszę się razem z Tobą.Może tylko zrób mu troszkę więcej miejsca,mam na myśli tę trawę pod nim .Większe kółeczko z torfu kwaśnego i kory i będzie ok.Trawa to konkurencja do wszystkiego,wody i pokarmu.Różanecznik ma korzenie b.płytko i trawa nie jest jego przyjacielem.Pozdrawiam.Alicja.
- nesia26
Re: Czym i kiedy nawozić Rhododendrony?
Dziękuję za dobrą radę,oczywiście tak też zrobię.!!!!!!!! 

Pozdrawiam!!!
Agnieszka
Agnieszka
Rododendrony zaczynają zawiązywać pąki kwiatowe.Czy należałoby je teraz podsypać nawozem.Dodam że nawoziłam je wiosną (w kwietniu).
Pierwsze nawożenie powinno się przeprowadzić w momencie kiedy nabrzmiewają pąki (u mnie to jest końcówka kwietnia), a drugie (i ostatnie) nawożenie najpóźniej w pierwszych dniach lipca, żeby rośliny zdążyły nawóz zjeść i wejść w okres spoxczynku przed zimą.
Nie jest to konieczność jeśli rośliny są zdrowe, najważniejsze jest teraz podlewanie i ściółka.
Nawet bym odradzała, bo przy tak intensywnym podlewaniu jakie teraz musimy wykonywać wzrasta koncentracja soli mineralnych w glebie (czym nie trzeba się specjalnie przejmować), chyba że masz super wodę do podlewania to możesz podsypać.
Ja podlewam wyłącznie wodociągową, więc nadmiar wapnia może spowodować gorsze przyswajanie magnezu, ale myślę że natura (kwaśne deszcze
) sobie z tym poradzi i wypłucze jego nadmiar.
Nawet bym odradzała, bo przy tak intensywnym podlewaniu jakie teraz musimy wykonywać wzrasta koncentracja soli mineralnych w glebie (czym nie trzeba się specjalnie przejmować), chyba że masz super wodę do podlewania to możesz podsypać.
Ja podlewam wyłącznie wodociągową, więc nadmiar wapnia może spowodować gorsze przyswajanie magnezu, ale myślę że natura (kwaśne deszcze