Drzewka 'odbijają' pod osłonką siatkową

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
olak
50p
50p
Od: 9 lip 2009, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Drzewka 'odbijają' pod osłonką siatkową

Post »

Czekałam i czekałam aż na drzewkach sie pojawią zielone pąki, żeby się przekonać czy przeżyły swoją pierwsza zimę czy nie. Wczoraj coś mnie tknęło i zajrzałam pod (czarne) oslonki siatkowe przeciw zajączkom i ... niespodzianka - pod osłonami życie sie zieleni :tan.
Ale.. czy to dobre zjawisko, że drzewko wypuszcza pąki liściowe tam gdzie są osłony a na częściach nad osłonami jeszcze nie?
1) czy mieliśmy zdjąć osłony przy sciaganiu agrowłokniny? Czy może miały być innego koloru?
2) czy te pąki szkodzą czemuś czy nie szkodzą? (chodzi mi o to, że drzewko może za szybko 'odżyło' a może jeszcze przed nami przymrozki itp.)
3) czy te pąki u dołu wpływają na kształt korony? Nie wiem czy dobrze czy źle mi chodzi po głowie ale chyba gdzieś czytałam, że tam gdzie się nie chce w przyszłości konarów pąki należy oskubywać ???

dziękuję za pomoc :)
olak
50p
50p
Od: 9 lip 2009, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewka 'odbijają' pod osłonką siatkową

Post »

Nikt mi nie może pomóc? :(
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewka 'odbijają' pod osłonką siatkową

Post »

Jeszcze zaczekajmy, jeszcze się nie śpieszmy........
Oczywiście, konary nie powinny być zbyt nisko, więc należałoby to, co pojawia się w dolnych partiach usunąć. Ale... z drugiej strony, może to są jedyne pąki, które pojawią się na drzewkach.
Miałam taką sytuację, gdy młode drzewka czereśni zostały dokładnie oskubane przez zające. Odbiły niżej i miałam dorodne drzewa.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”