Przeglądając zdjęcia natrafiłam na pytanie z 9 VII 2007 dotyczące gatunków motyli, które odwiedziły Twój ogród. Pierwszy rzeczywiście został natychmiast rozpoznany - paź królowej. Dość często bywa spotykany w ogródkach, gdzie jego gąsienice (równie urodziwe) żyją m.in. na marchwi i koprze. W chwili obecnej nie jest objęty ochroną gatunkową. Drugi motyl, siedzący na czerwonej cyni to rusałka kratkowiec (Araschnia levana). Motyl na zdjęciu jest z pokolenia letniego, pokolenie wiosenne ma tło skrzydeł rdzawe. Trzeci motyl siedzący na żółtej lilii to rusałka admirał (Vanessa atalanta), gatunek wędrowny. Gąsienice obu gatunków żyją na pokrzywie. Jeśli więc chce się mieć w ogrodzie dużo motyli, to oprócz nektarodajnych roślin warto zostawić taki dziki zakątek m.in. z pokrzywami
Mój ogródek - cilla77
-
ewondo
- 100p

- Od: 2 sty 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogródek - cilla77
cilla77, właśnie przechadzam się po Twoim ogródku, na razie jestem jeszcze na roku 2007 ;). Ogród jest przepiękny
Hortensje robią niesamowite wrażenie - co za okazy
Na taki efekt trzeba poczekać ładnych parę lat
, a ja dopiero od dwóch lat działam na mojej działce.
Przeglądając zdjęcia natrafiłam na pytanie z 9 VII 2007 dotyczące gatunków motyli, które odwiedziły Twój ogród. Pierwszy rzeczywiście został natychmiast rozpoznany - paź królowej. Dość często bywa spotykany w ogródkach, gdzie jego gąsienice (równie urodziwe) żyją m.in. na marchwi i koprze. W chwili obecnej nie jest objęty ochroną gatunkową. Drugi motyl, siedzący na czerwonej cyni to rusałka kratkowiec (Araschnia levana). Motyl na zdjęciu jest z pokolenia letniego, pokolenie wiosenne ma tło skrzydeł rdzawe. Trzeci motyl siedzący na żółtej lilii to rusałka admirał (Vanessa atalanta), gatunek wędrowny. Gąsienice obu gatunków żyją na pokrzywie. Jeśli więc chce się mieć w ogrodzie dużo motyli, to oprócz nektarodajnych roślin warto zostawić taki dziki zakątek m.in. z pokrzywami
. Mama nadzieję, że nie zanudziłam 
-
marzenaF
- 1000p

- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Długo Cię juz nie ma Kasiu ,ale to nic na pewno kiedyś się pojawisz
Znalazłam Twój wątek w hortensjach i bardzo się zaciekawiłam piękną anią
okaz wystawowy po prostu,ale nie tylko hortensje mi się u Ciebie spodobały bardzo fajnie wkomponowujesz piękne często niedoceniane babcine kwiatuszki floksy na przykład
już sobie wyobrażam zapach przy tej rabacie eh....
Cudownie i nastrojowo jest u Ciebie gratuluję Kasiu 
Znalazłam Twój wątek w hortensjach i bardzo się zaciekawiłam piękną anią
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj, dawno u Ciebie nie byłam, ale przeciez jesień i zima to mniej intensywne pory ogrodowe, szybko nadrobiłam zaległości. Popatrzyłam na te kompozycje pomarańczu z błękitem, bo jesienią zrobiłam coś podobnego i ciekawa jestem efektów. U Ciebie ten zestaw bardzo mi się podoba. Szkoda, że pospieszyłaś się z Westerlandem, ja tę różę kupiłam jesienią, oczywiście zachęcona fotkami na forum i opisem jej zapachu.
Pozdrawiam, Danuta
Pozdrawiam, Danuta
- przemekg
- 1000p

- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Od ponad godziny zwiedzam Twój ogródek jestem pod ogromnym wrażeniem, róże,lilie, floksy, lilia wodna chyba taką odmianę i ja mam, a hortensje tyle gat. przekonałaś mnie do tego hortensjowego drzewka dzięki
muszę się postarać o odmianę Kyushu, a ta ogromna
Annabelle śliczna. Pozdrawiam.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Witam Cię Kasiu. Zwiedzam Twój ogródek od ponad roku. Jestem pod ogromnym wrażeniem co można wyczarować w ogródku. Stworzyłaś wspaniałe miejsce. Będę tu nadal częstym gościem.
-
Grzegorz B
Ooo
, Kasiu widzę, że u Ciebie brak zimy, a przynajmniej nie przedstawiłaś nam jej he he he, tak więc przeskoczysz zimę i uraczysz nas od razu wiosną
Już się nie mogę doczekać 
- Margo2

Znowu przeszłam się po twoich włościach. Ślicznie.
- Tesia
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 12 lut 2010, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam -
rety tyle tych żabek w oczku jest ! - jaki to cudowny widok
Śliczne oczko i oczywiście działeczka - tak czyściutko wokoło aż chce się tam być
;:49
Śliczne oczko i oczywiście działeczka - tak czyściutko wokoło aż chce się tam być
;:49
-
Basia43
- 200p

- Od: 4 lut 2010, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Kasiu !
Chociaż zarejestrowaną forumowiczką jestem od niedawna to gościem wszystkich pięknych ogrodów jak również i Twojego jestem od dłuższego czasu. Cudnie tam u Ciebie, jestem zachwycona Twoim ogrodem
A teraz wołam tak jak Onka gdzie jesteś ??? Obudź się, wiosna nadchodzi !;:138
Pozdrawiam Barbara
A teraz wołam tak jak Onka gdzie jesteś ??? Obudź się, wiosna nadchodzi !;:138
Pozdrawiam Barbara
- Margo2

Kasiu czekamy na Ciebie. Na pewno już byłaś na działeczce pokaż co u Ciebie kwitnie.
Kasiu, no własnie - puk, puk 
Śliczny ten Twój raj na ziemi. Chciałoby się w nim usiąść z filiżanką kawy w ręku i zapomnieć o całym świecie.
Pozdrawiam
Alicja
Pozdrawiam
Alicja
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu, halooooo
gdzie jesteś ?... Tęsknimy za Tobą i Twoim cudnym ogrodem...