Z Elfowej krainy storczyków ;)))
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Justynko ale u Ciebie fajnie i kolorowo.
Cattleyki super
fajna z nich rodzinka 
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne kwitnienia, a Cattleyi masz już sporo, a każda inna.
Gratuluje pięknej kolekcji Cattleyi
też mam parę, ale żadna jeszcze nie kwitła i nie wiem jakiego koloru są kwiaty 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Henryk- polecam Ci ten gatunek dendrobium. D. phalaenopsis jest wg mnie słodkie i łatwe w uprawie. To już czwarte kwitnienie tej roślinki w ciągu roku. Ma siłę na tyle kwiatów, a już jest zaczątek kolejnego pędziku na młodej pseudobulwie
Sylki- tak, "sałata" katlejasta. Wszystkie kupione bez kwiatów. Jedynie hybryda sklepowa miała zasuszone kwiatuszki.
Będę czekać niecierpliwie na kwitnienie. Ciekawe, która pierwsza zakwitnie...Jak tylko Spotkasz, choćby przecenioną, Kupuj. Warto odratować taką biedę, a jak zakwitnie, to dopiero będzie radość
Moja hybryda supermarketowa, kupiona w najgorszym czasie, bo w grudniu, na dodatek ususzyłam ją, odżyła, dzięki radom AniL. I teraz ją będę dzielić, by mogła pojechać do swojej "Wybawicielki" 
Aniu- Wiesz, do której będę zerkać w korzonki w ten weekend. Dam znać, a może i foteczki korzonków wkleję
Dusiu-zakochałam się w katlejastych. A chciałam różne, ze wzgl. na brak miejsca. Może jeszcze parę do orchidarium kupię...
Goska - obie zatem będziemy czekać na kwitnienia niecierpliwie. Ja nie znam kwiatów tylko jednej, ale będzie niespodzianka, jak zakwitnie
Sylki- tak, "sałata" katlejasta. Wszystkie kupione bez kwiatów. Jedynie hybryda sklepowa miała zasuszone kwiatuszki.
Aniu- Wiesz, do której będę zerkać w korzonki w ten weekend. Dam znać, a może i foteczki korzonków wkleję
Dusiu-zakochałam się w katlejastych. A chciałam różne, ze wzgl. na brak miejsca. Może jeszcze parę do orchidarium kupię...
Goska - obie zatem będziemy czekać na kwitnienia niecierpliwie. Ja nie znam kwiatów tylko jednej, ale będzie niespodzianka, jak zakwitnie
- Storczykowa

Cattleye są naprawdę piękne i różnorodne, szkoda tylko, że u mnie niezbyt dobrze się czuły. Twoje już kwitły czy jeszcze? A jak masz mało miejsca, to może rozglądaj się za mniejszymi Cattleyami? Czasami są takie mniejsze wersje. Na orchidgarden chyba kiedyś widziałam fajne Cattleyki.
- justus27

Dusiu, 3 są z OG
Ta największa jest ze sklepu bodajże Z LM z Krakowa. Miała przekwitnięte kwiatuszki. Reszta to dopiero zakwitnie, jak im stworzę odpowiednie warunki 
- Storczykowa

Aha, na pewno będą ładne. Ja miałam kiedyś białą Cattleyę, różową, żółtą i jedną, której koloru nie znałam, bo kupiłam przekwitniętą.
- justus27

Miałaś katlejki? Nie wiedziałam o tym. Tak samo się zdziwiłam, jak Napisałaś o Masdevalli...
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Catleyki superowe tylko czekać na kwiatki
a kwitnienia cudne, dendrobium jasnoróżowe bardzo delikatne 
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko wiem do której cattleyki będziesz zaglądać
proszę o zdjątka 
Początek mojej przygody.
))
- justus27

Trzynastko- Zacznij może rozmawiać z Twoim zielono-bordowym dendr. pH., co by jakiegoś dzieciaczka wyprodukowało... U mojego keiki już korzonki prawie sięgają podłoża. Wnet je z "mamusią" wsadzę do oddzielnej doniczki 
Aniu- postaram się zrobić foki przy tej "operacji" ;)
Sylki- na innym forum przeczytałam, że zdarzają się katlejki w kwiacirniach. Koleżanka forumowa, kupiła 3szt kwitnących katlejek po 25zł/szt. Na dodatek różne kolorki i pachnące, kwiaciarnia bodajże Warszawa lub inne większe miasto
Ale Jej zazdrościłam tej ceny. Ja kupiłam za 40zł i to po przecenie z 61zł i kwiatów nie znam...Jeśli chodzi o uprawę, dopiero się uczę. Jak pierwsza zakwitnie, to będę mogła powiedzieć, że coś wiem o katlejastych 
Aniu- postaram się zrobić foki przy tej "operacji" ;)
Sylki- na innym forum przeczytałam, że zdarzają się katlejki w kwiacirniach. Koleżanka forumowa, kupiła 3szt kwitnących katlejek po 25zł/szt. Na dodatek różne kolorki i pachnące, kwiaciarnia bodajże Warszawa lub inne większe miasto
Spodobała mi się Twoja rodzinka katlejek. Każda jest indywidualnością - nawet kształtem liści się różnią
Chętnie zobaczę fotograficzną relację z podziału katlejki. Domyślam się, że chodzi o tę największą.
Mnie też ta operacja kiedyś czeka, bo jedna z moich przyrasta dosyć szybko.
Powstrzymuje mnie jednak to, że roślina odchorowuje podział i oczekiwanie na kwiaty przesunie się o sezon lub nawet dwa.
Ale cóż, nawet największa doniczka ma swoje granice
Czy Phal.equestris pokazał już swoje słodkie kwiatuszki ? Czekam na nie niecierpliwie
Bardzo ładny kolor mają kwiaty Twojego Dendrobium
Chętnie zobaczę fotograficzną relację z podziału katlejki. Domyślam się, że chodzi o tę największą.
Mnie też ta operacja kiedyś czeka, bo jedna z moich przyrasta dosyć szybko.
Powstrzymuje mnie jednak to, że roślina odchorowuje podział i oczekiwanie na kwiaty przesunie się o sezon lub nawet dwa.
Ale cóż, nawet największa doniczka ma swoje granice
Czy Phal.equestris pokazał już swoje słodkie kwiatuszki ? Czekam na nie niecierpliwie
Bardzo ładny kolor mają kwiaty Twojego Dendrobium
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Justuś
powiedz mi co Ty robisz temu swojemu Dendrobium Phal. że ono Ci juz kwitnie czwarty raz w ciągu roku??
Ja mam właśnie takie zielono-fioletowe ale od ponad roku kwiatków nie widziałam:( A jakbyś mi jeszcze poradziła jak go namówić na puszczenie keiki to bym Ci dzieciaczka chętnie wysłała takiego zielono-fioletowego
Czekam na foteczki tego nowego pedziku spomiędzy listków:)
Dołączam się też do zachwytów nad Cattleyową rodzinką i do czekających na kwiatki
Dołączam się też do zachwytów nad Cattleyową rodzinką i do czekających na kwiatki
Pozdrawiam, Basia:)
- justus27

Art- zakochałam się w katlejowych kwiatach. Na dodatek większość z nich cudnie pachnie. Dlatego taka rodzinka zawitała w mojej kolekcji. Chciałabym mieć conajmniej 10 katlejastych, może do orchidarium dokupię. A jak nie, to będę upychać w drugim pokoju, a na lato na działkę wywozić. Tak, największa będzie dzielona, ma ok. 15 psb, tylko było krucho z korzonkami, ale teraz wreszcie ruszyły. Przesadzanie będzie w sobotę chyba, w pt ją wymoczę, co by wysuszonej roślinki nie dzielić.
BlueMonkey- traktuję je dokładnie tak, jak pozostałe falki. Końcem lutego było przesadzane. Nawożone w ciągu roku może ze 6,7 razy. Chyba roślinka o fajnych genach mi się trafiła, jeśli chodzi o kwiatuszki. Warta wydatku 40zł
I fotka w/w dendrobium phalaenopsis, widać, że z górnych-środkowych listeczków wyrosły w tamtym roku dwa pędziki<zasuszone, przycięte pędziki>, a po prawej stronie, pod górnym listeczkiem zielony pędzik, który obecnie cieszy mnie już dwoma kwiatuszkami

BlueMonkey- traktuję je dokładnie tak, jak pozostałe falki. Końcem lutego było przesadzane. Nawożone w ciągu roku może ze 6,7 razy. Chyba roślinka o fajnych genach mi się trafiła, jeśli chodzi o kwiatuszki. Warta wydatku 40zł
I fotka w/w dendrobium phalaenopsis, widać, że z górnych-środkowych listeczków wyrosły w tamtym roku dwa pędziki<zasuszone, przycięte pędziki>, a po prawej stronie, pod górnym listeczkiem zielony pędzik, który obecnie cieszy mnie już dwoma kwiatuszkami

- Storczykowa

Miałam, ale ani Cattleye, ani Massdevalia się u mnie nie udawały. Z tych Cattleyi biała jakimś cudem mi zakwitła, raz, nie wiem, jakim cudem się to stało. Żadna inna tego nie powtórzyła. Może zaszkodził im też podział (te większe podzieliłam na pół), a Cattleye podobno tego nie lubią. Teraz mam tylko Phalaenopsisy, kilka Vand i 3 Cymbidia.justus27 pisze:Miałaś katlejki? Nie wiedziałam o tym. Tak samo się zdziwiłam, jak Napisałaś o Masdevalli...