Ogród Leszka
-
kajpej
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Leszka
Witaj Leszku
Podziwiam Ciebie za ogrodową pasję. Powojniki wspaniałe, storczyki wspaniałe, filmiki o storczykach super, zdjęcia roślin świetne.
pozdrawiam i życzę miłego wiosennego dnia
Elżbieta
Podziwiam Ciebie za ogrodową pasję. Powojniki wspaniałe, storczyki wspaniałe, filmiki o storczykach super, zdjęcia roślin świetne.
pozdrawiam i życzę miłego wiosennego dnia
Elżbieta
Leszku, skaczę po forum i odwiedzam ogrody przypadkowo. Twoje pergole, kratki oj coś od Ciebie odgapię. Powojniki prześliczne.
Co byś radził początkującej, już trochę zakręconej ogrodniczce posadzić na kratkach w pełnym słońcu. Oczywiście myślę o powojnikach. Pełne słońce i wysokość kratki około 3 metry (tak do balkonu).
pozdrawiam
Reni
Co byś radził początkującej, już trochę zakręconej ogrodniczce posadzić na kratkach w pełnym słońcu. Oczywiście myślę o powojnikach. Pełne słońce i wysokość kratki około 3 metry (tak do balkonu).
pozdrawiam
Reni
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę zerknij na mój powojnik
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Kontakt:
Jeżeli mają dorosnąc do 3m to wybierałbym raczej pośród powojników wielkokwiatowych późno kwitnacych.renim pisze:Leszku, skaczę po forum i odwiedzam ogrody przypadkowo. Twoje pergole, kratki oj coś od Ciebie odgapię. Powojniki prześliczne.
Z tej grupy łatwo dostępne, zalecane dla poczatkujących, dobrze tolerujące słoneczne miejsca są:
Hagley Hybrid - 2-3m, jasnoróżowy 13cm
Błekitny Anioł - 3-4m wysokości , kwiaty jasnoniebieskie 12cm
Comtesse de Bouchaud - 3-4m wyskości, kwiaty różowe 12cm
Gipsy Queen - 3-4m wysokości, kwiaty ciemne fioletowe 14cm
Jackmanii - 3-4m, granatowy 10-13cm
Kardynał Wyszyński - 2-3m, czerwone 14cm
Z innych grup można by jeszcze spróbowac
Jan Paweł II - wcześnie kwitnacy, ale wyjątkowo silnie rosnacy do 3-4m, biały 13cm
Albina Plena - grupa atragene, 3-4m, białe, drobne kwiaty 6-7cm
Betty Corning - g. viticella 3-4m kwiaty drobne 5-7 cm, dzwonkowate, różowolila, lekko pachnące.
Polish Spirit - g. viticella 3-4m , niebieski-purpurowy, 8-10cm, silnie rosnący
Lambton Park - g. tanguica, 4m, zółty, 7cm - można wychodować z nasion
- lesioc

- Kontakt:
Wczoraj mój rhododendron "Blutopia" dostał kolegę - "Goldbukett"

- lesioc

- Kontakt:
Deszczowa wiosna

- dodad

Szalejesz Leszku z tym aparatem. Brawo
- lesioc

- Kontakt:
Ano latam z nim teraz codziennie do ogrodu - trzeba przetestowac wszystkie obiektywy na nowym body (wreszcie mam gdzie zamontować stare zachomikowane obiektywy z Zenita) Żona już na mnie dziwnie patrzydodad pisze:![]()
![]()
![]()
Szalejesz Leszku z tym aparatem. Brawo
Zawzięła się ta pogoda na mnie czy co, jak tylko wychodzę z domu z aparatem od razu ulewa
Wreszcie znalałem chwilę czasu i obejrzałem dzisiaj twój wątek Doroto, Faktycznie baaaaaardzo widać, że lubisz fotografię - fantastyczne zdjęcia
- dodad

Dziękuję
U mnie też zadekowane stare obiektywy od Zenita. Niestety zawsze kiedy odłożę trochę grosza na lustrzankę to wypada jakaś niespodziewana dziura finansowa, którą koniecznie trzeba załatać. Ale mąż już coś powoli przebąkuje o jakimś prezencie więc kto wie?...może...
U mnie też zadekowane stare obiektywy od Zenita. Niestety zawsze kiedy odłożę trochę grosza na lustrzankę to wypada jakaś niespodziewana dziura finansowa, którą koniecznie trzeba załatać. Ale mąż już coś powoli przebąkuje o jakimś prezencie więc kto wie?...może...
Leszku... chyba telepatycznie Cię wywołałam
Chciałam zapytać jak się mają Twoje uprawy w "dyskotece"?
Chciałam zapytać jak się mają Twoje uprawy w "dyskotece"?
- lesioc

- Kontakt:
Hmm... i nie słyszałaś mojej telepatycznej odpowiedzi ??
Roślinki mają się całkiem dobrze. Nie żeby rosły jakoś nadzwyczajnie mocno, ale narzekać nie można.
Jak na sztuczne oświetlenie to wydaje mi się, że całkiem dobrze mi ten panel wyszedł.
Za to nastrój mają zdecydowanie dyskotekowy bo sobie tańczą w najlepsze pod tymi LEDami... będzdie to można zobaczyć na filmiku ze zdjeć poklatkowych.
Jak się uda to jeszcze dzisiaj wrzucę, najpóźniej jutro. Całkiem łądnie sobie pląsją
.
Aktualnie wyglądają jak na zdjęciu poniżej (trudno zrobić sensowne zdjęcie w tym czerwonym oświetleniu)

niktóre już nawet zahaczają o "sufit" ;)

Jedynie tunbergie coś mi zaczęły "szwankować" - zaczynją im sie na liściach pojawiać dziwne zółte kropeczki, a najstarsze liście odpadają (nie liścienie, ale normalne liście docelowe).
Roślinki mają się całkiem dobrze. Nie żeby rosły jakoś nadzwyczajnie mocno, ale narzekać nie można.
Jak na sztuczne oświetlenie to wydaje mi się, że całkiem dobrze mi ten panel wyszedł.
Za to nastrój mają zdecydowanie dyskotekowy bo sobie tańczą w najlepsze pod tymi LEDami... będzdie to można zobaczyć na filmiku ze zdjeć poklatkowych.
Jak się uda to jeszcze dzisiaj wrzucę, najpóźniej jutro. Całkiem łądnie sobie pląsją
Aktualnie wyglądają jak na zdjęciu poniżej (trudno zrobić sensowne zdjęcie w tym czerwonym oświetleniu)

niktóre już nawet zahaczają o "sufit" ;)

Jedynie tunbergie coś mi zaczęły "szwankować" - zaczynją im sie na liściach pojawiać dziwne zółte kropeczki, a najstarsze liście odpadają (nie liścienie, ale normalne liście docelowe).
- lesioc

- Kontakt:
Oczywiście dzisiaj znowu lało cały dzień.. więc i zdjęcia są dżdżyste

- lesioc

- Kontakt:
Filmik dostpny pod adresem : http://vimeo.com/10962437 .lesioc pisze:Jak się uda to jeszcze dzisiaj wrzucę, najpóźniej jutro. Całkiem łądnie sobie pląsją![]()
-
magdala
Leszek ! Jesteś niesamowity
Dyskoteka bardzo mi się podobała! Niektóre to nawet w parach tańczyły 
Niezłe... serio!
Powiem Ci, że moja tunbergia zachowuje się podobnie... też opadły jej dolne liście
Zobaczymy...
Co ciekawe, dotyczy to wyłącznie tych bardziej wyrośniętych okazów