Peace i Mister Lincoln razem ?
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Peace i Mister Lincoln razem ?
Proszę o szybką odpowiedz. Czy mogę posadzic obok siebie dwa krzewy odmiany Peace i razem z nimi Mister Lincoln? Pytam, bo Peace już kupiłam a na Mister Lincoln mam ochotę:) Mam kilka godzin na podjęcie decyzji tak więc pomóżcie, proszę!!! 

- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Peace i Mister Lincoln razem? Pilne!
Szybka odpowiedź - Możesz - obie róże to wielkokwiatowe, mniej wiecej tej samej wysokości.
Na dłuższą odpowiedź potrzebujemy więcej wiadomości od Ciebie, co chcesz osiągnąć sadząc je obok siebie.
Na dłuższą odpowiedź potrzebujemy więcej wiadomości od Ciebie, co chcesz osiągnąć sadząc je obok siebie.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za odp 
To moje pierwsze róże (dotąd miałam jedynie różę miniaturkę w doniczce, którą po 7 miesiącach walki mączniak zeżarł:( )
Dlatego pytam. Zastanawia mnie, czy Takie zestawienie barw (Peace- żółto-różowa i Mister Lincoln-czerwona) będzie dobre.
Byłam wczoraj w centrum ogrodniczym z zamiarem kupna róż wielkokwiatowych. Wybrałam Peace, bo moim zdaniem były najlepszej jakości (najbardziej rozkrzewione, pędy nie pokaleczone itp.) Było tam kilka odmian, m. in. Mister Lincoln i inne, których nazw nie pamiętam( jedna czerwona - coś z holiday w nazwie, inna o jasno wrzosowym kolorze ze słowem Blue w nazwie i jeszcze dwie inne...)
Mam jeszcze jedno pytanko: w jakiej odległości od siebie mam posadzić krzewy? Moja wizja: z przodu po obu bokach Peace, a troszeczkę z tyłu i pomiędzy nimi Mister Lincoln. Obrzeża posiałabym jakimiś niedużymi roślinami jednorocznymi... to się zobaczy.
A to zdjęcia moich róż Peace

Bardzo proszę o ewentualne uwagi co do moich "krzaczków", wszystkie cenne rady, będę bardzo wdzięczna:)

To moje pierwsze róże (dotąd miałam jedynie różę miniaturkę w doniczce, którą po 7 miesiącach walki mączniak zeżarł:( )
Dlatego pytam. Zastanawia mnie, czy Takie zestawienie barw (Peace- żółto-różowa i Mister Lincoln-czerwona) będzie dobre.
Byłam wczoraj w centrum ogrodniczym z zamiarem kupna róż wielkokwiatowych. Wybrałam Peace, bo moim zdaniem były najlepszej jakości (najbardziej rozkrzewione, pędy nie pokaleczone itp.) Było tam kilka odmian, m. in. Mister Lincoln i inne, których nazw nie pamiętam( jedna czerwona - coś z holiday w nazwie, inna o jasno wrzosowym kolorze ze słowem Blue w nazwie i jeszcze dwie inne...)
Mam jeszcze jedno pytanko: w jakiej odległości od siebie mam posadzić krzewy? Moja wizja: z przodu po obu bokach Peace, a troszeczkę z tyłu i pomiędzy nimi Mister Lincoln. Obrzeża posiałabym jakimiś niedużymi roślinami jednorocznymi... to się zobaczy.
A to zdjęcia moich róż Peace

Bardzo proszę o ewentualne uwagi co do moich "krzaczków", wszystkie cenne rady, będę bardzo wdzięczna:)
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te dwie róże, Peace i Mr Lincoln, kolorowo pasują do siebie.
Te pytania które zadajesz były już odpowiedziane tutaj na forum.
Postaraj się spędzić trochę czasu na forum i poczytać. Dowiesz się dużo ciekawych rzeczy o różach.
A odnośnie Twojego pytania "w jakiej odleglości sadzić?" mamy takie zalecenia:
20cm - dla róż miniaturowych
40cm - dla róż wielokwiatowych i róż patio
60cm - dla róż wielkokwiatowych (dla Peace i Mr Lincoln)
1 m - dla róż piennych
1 m - dla róż parkowych (w tym większość róż Austina)
1.5m - dla róże pnących
2 m - dla róż ramblery
Ale odleglość zależy też od poszczególnego gatunki i od tego jak gęsto chcesz mieć Twoje róże.
Przeczytaj ten post: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1156037
Te pytania które zadajesz były już odpowiedziane tutaj na forum.
Postaraj się spędzić trochę czasu na forum i poczytać. Dowiesz się dużo ciekawych rzeczy o różach.
A odnośnie Twojego pytania "w jakiej odleglości sadzić?" mamy takie zalecenia:
20cm - dla róż miniaturowych
40cm - dla róż wielokwiatowych i róż patio
60cm - dla róż wielkokwiatowych (dla Peace i Mr Lincoln)
1 m - dla róż piennych
1 m - dla róż parkowych (w tym większość róż Austina)
1.5m - dla róże pnących
2 m - dla róż ramblery
Ale odleglość zależy też od poszczególnego gatunki i od tego jak gęsto chcesz mieć Twoje róże.
Przeczytaj ten post: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1156037
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki