Ogródeczek. Początek(zupełnie zielona)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogródeczek. Początek(zupełnie zielona)

Post »

Już w zeszłym roku pisałam o moim kawałku (11 arów) ziemi ,jednak nic w sumie tam nie zrobiłam bo ogrodzenia nie było ,a z małym dzieckiem bez ogrodzenia ani rusz(zwiewał na ulicę).
W ten weekend będzie stawiana siatka ogrodzeniowa ,a więc zabawę czas zacząć.
Zamierzam "załatwić" konika i zaorać poletko ziemi poźniej zebrać wierzchnia warstwę i tu zaczyna się problem co z tą warstwą zrobić ???
Czy taka zachwaszczona ziemia nadaje się na kompost???
No a wtedy co tam mogę posiać /posadzić ???
Postaram się nie długo wstawić jakieś zdjęcia, gleba jest tam bardzo urodzajna a ja chciałabym maksymalnie wykorzystać to miejsce .

P.S Jeżeli jesteście w posiadaniu jakiś zbędnych roślinek z Waszych ogrodów bardzo chętnie się nimi zajmę (za przesyłkę zapłacę).

Zaczynam od zera :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródeczek. Początek(zupełnie zielona)

Post »

Witaj IZO, jeżeli masz na poważnie zająć się jedenastu arową działką to doradzam wykorzystać rolnika nie tylko z pługiem . Jeżeli jest to wcześniej nie uprawiana działka to doradzał bym teraz użycie na całości środka do niszczenia chwastów ( i wszystkiego co zielone), jak np: roundapu, a dopiero później , po 10 -14 dniach zaprosiła rolnika z :"glebogryzarką", "pługiem" i "bronami" by doprowadził działkę do stanu używalności.

Nie potrzeba nic zbierać zwierzchniej warstwy, ani składać jej na kompost. Do pierwszych prac "polowych" doradzał bym rolnika z traktorem, a nie konikiem, konik może być wykorzystany później, jak na działce trzeba będzie się poruszać z umiarem.

Ja swoją działkę ( 43 ary) w ten sposób przygotowałem do uprawy, zostawiłem kawałek przygotowanej ziemi na warzywnik, a na pozostałej powierzchni posiałem trawę. Później w trawniku sadziłem pojedyncze rośliny oraz wycinałem miejsca na rabaty .
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródeczek. Początek(zupełnie zielona)

Post »

Ojej ,az mnie wzdrygnęło ,ze to aż tyle pracy przede mna :D
Całości nie chcę orać bo na reszcie jest jako taka trawa która jak skoszę będzie wyglądał w miarę :D
Mam gdzieś zdjęcia z zeszłego roku ,ale nie wiem czy znajdę .
Cos nie jestem przekonana do tego chemicznego pozbywania się zielska .

Dziękuje bardzo za cenne rady ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”