Działka korzo_m cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 3

Post »

Moje przygotowania śwateczne już dawno zakończone.
Pogoda dzisiaj ładna więc znalazłam chwilkę czasu na poooglądanie co nowego pokazało się na rabatkach
u innych te kwatki mnie zachwyciły, sama nie wiedziałam ,że jesienią kilka cebulek posadziłam
Obrazek
żółta korona
Obrazek
krokusy, jeszcze nie wszystkie u mnie kwitną
Obrazek
Obrazek
sasanka
Obrazek
wyrodzone hiacynty, ale zawsze szkoda mi te cebulki wyrzucić
Obrazek
Obrazek
miodunka w pączkach
Obrazek
stokrotka
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko cesarska korona jest nieziemsko wyrośnięta.
Chyba lada dzień zakwitnie. :shock:
Sasanka też się wdzięczy, ale chyba jednak stawiam na koronę. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko chyba jeszcze ta korona trochę podrośnie do góry, kupiłam w sierpniu jedynie jedną cebulkę kosztowała prawie 13 zł, ale była taka duża, może dlatego łodyga rośnie gruba i ma wiele pączków kwiatowych. Czekam na jej kwiaty z utęsknieniem, myślę że pod koniec przyszłego tygodnia zobaczę.
Mam kilka kolorków sasanek, dopiero ta otwiera swój kwiat.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor te hiacynty to takie małe hiacynciki, cebulki juz od kilku lat wyrodzone, kwiaty są małe, niskie, ale zapach ten sam co u dorodnych roślin, dlatego nie wyrzucam tych ceulek, tylko je uparcie jesienią sadzę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Sasanka jest przepiękna , ładne zdjęcie Ci wyszło! :D
Dorotko , a Ty nie wykopujesz cebul w lecie?Czytałam gdzieś ,że jak się kwiatostany robią byle jakie - należy je wykopać.Moje parę lat temu miały takie "objawy".Od tej pory , co rok , po przekwitnięciu wykopuję cebule , suszę i jesienią sadzę ponownie.Nie mam już tego problemu....
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu staram sie aby moje zdjęcia były do ogladania :D ale chyba nigdy nie opanuję techniki fotografii. Tak się staram, a nie zawsze dobrze wychodzi.
Ja co roku wykopuję cebulki hiacyntów, są to cebulki które wcześniej wyciągam z doniczek hiacyntów podpędzanych w szklarniach, one chyba póżniej nie powtarzają swoich ogromnych kwiatów bo z roku na rok mają mniej kwiatów na łodyżkach.
Jak kupowałam cebulki nowe duże to i tak nornice na starej działce mi je zjadały , a te z doniczek takie małe zawsze obchodziły bokiem nie wiem dlaczego. Może tej jesienii kupię nowe ogromne cebulki hiacyntów, zobaczę.

Wczoraj była ładna pogoda, dziś zimno, wilgotno, deszcz i wiatr dają się we znaki. Z deszczu cieszę się bo moje piaski potrzebują wody, tylko ten wiatr...... :twisted: Kwiatki bez względu na pogodę rosną, kwitną, cieszą. To zdjęcia pstryknięte wczoraj
coraz więcej niebieskich kwiatuszków kwitnie, szkoda że ich nazwy nie pamiętam, coś kręci mi po głowie chinodoxa, ale na 100% nie wiem
Obrazek
żonkilek dzisiaj już się rozwinął cały, nawet deszcz mu nie przeszkodził
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze Ci się kojarzy nazwa , Dorotko.To Chinodoxa czyli Śnieżnik lśniący. ;:138

Z tymi Hiacyntami....wszystkie te pędzone kwiatki są na ogół liche przy następnych kwitnieniach jednak....Ale nic to , nawet liche - cieszą nasze oczy. :P
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu dziękuje za ich nazwę, dlaczego ja im dałam X w środku. Bardziej podoba mi się polska nazwa śnieżnik, taką muszę zapamiętać. Mam te kwiatuszki pierwszy sezon.
Ja już kilka razy zastanawiałam się czy tych małych ceblek hiacyntów nie wyrzucić, ale zawsze żal, kwiaty marne, ale zapach taki sam jak u tych ogromnych wypasionych kwiatów, więc niech sobie rosną.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie że tak.
Aby je wzmocnić trzeba by wyciąć kwiatostan - tylko jak się na to zdobyć ?
Ja też chyba wolę dokupić niż wyciąć taki zapach. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko!
Śnieżnik przepiękny. Ja swoje przesadzałam kilka razy i efekt jest taki, że mam kilka "kupek" kwitnących śnieżników ;:138
Z cebulkami pedzonych kwiatów mam tak samo. Zawsze żal ich wyrzucić.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko jednak u ciebie wszystko szybciej kwitnie.
Ja mam dopiero kilka śnieżników,nie mam kwitnącej sasanki a żonkila kwitnącego jeszcze u siebie nie widziałam.
Też mam takie zwyrodniałe hiacynty. :roll:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W cale się nie dziwię ,że żal Ci je wyrzucić. :D W tym roku też kupiłam kwitnącego w jakimś supermarkecie....Trudno się im oprzeć... :oops:
Myślisz ,że po paru sezonach wykopywania i wkopywania jesienią , nie "dojdą do siebie"?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Dziś zrobiłam sobie spacer po Twoim wiosennym ogrodzie .. całe 20 stron przeczytanych i przeoglądanych :)

Pięknie :) Pełen zachwyt :)

I od razu mam prośbę :oops: :oops: Poniważ mój ciemiernik ( ten kupiony w Obi , kiedy byłam u Ciebie ) został pożarty .. albo zniszczony przez nornice :( :( - czy gdy twoje będą mieć sieweczki mogę poprosić o kilka? Dobrze sie nimi zaopiekuję i poczekam cierpliwie na kwiaty :) :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko chyba wszystkim nam żal usuwać kwiatów, nawet małe wyrodzone cieszą. W piwnicy suszę dwie następne cebulki z tegorocznych zakupów doniczkowych.
Chyba tego roku kupię kilka cebulek nowych hiacyntów, żadna ich wysoka cena mam nadzieję ,że mnie nie odstraszy :lol:

Doroto ja te śnieżniki mam pierwszy raz, to mojemu mężowi udało sie kupić tak trafione cebulki jesienią :;230 chyba część przesadzę na skalniak.

Aniu jak się ogląda mapę pogody to wasze rejony zawsze chłodniejsze dlatego na kwiaty dłużej czekasz. Moje sasanki wszystkie mają pączki, ale jeszcze nie są w pełni rozwinięte. Od wczoraj jest bardzo zimno, deszcz wiatr, także przyroda, na chwilkę wystopuje, chociaż rano jak popatrzyłam z daleka na rabatki widzę ,że nastepne żonkile pękają. Zdjęcia dopiero uda mi się zrobić jutro lub w środę. Dziś czeka mnie nawał pracy, miałam zupełnie inne plany, a tu jak zawsze pokrzyżowanie, wybywam na cały dzień i tak pewnie spędzę kilka dni następnych :twisted:

Małgosiu właśnie ja sadzę te hiacynty, których cebulki pozyskuję z doniczek. One już jak kupujemy mają cebulki mniejsze, jak wyjmuję z doniczek to wydaje mi się, że po kwitnieniu ich objętość się jeszcze zmniejszyła. To co się dziwić mniejszym kwiatom ja i tak się cieszę, że kwitną :D Muszę tego roku kupić kilka nowych cebulek.

Bernadetko nawet nie wiesz jak się cieszę ,że jesteś z nami :heja . Obiecuję ,że nie będę grzebała kopaczką wokół ciemierników, nic tam nie będę wyrywała. Miło, że mój ogródek się podoba, zapraszam w realu.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Dzięki serdeczne ... ja mam nadzieję na ten reala :) I myslę, że tej wiosny się to uda :)

Dziś miało być ogrodowo - a tu pada i pada i dodatkowo obudziłam się tak zachrypnięta, że prawie mnie nie słychać ... nawet fotek chyba nie uda się zrobić ..... Za to pospaceruję u was:)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”