Ja też mam słoneczniczka i wygląda dokładnie tak, jak ten na zdjęciu.
Najłatwiej sprawdzić wykopując jedną roślinę. Jak ma bulwy, to topinambur, jak nie ma - słoneczniczek
Kwiat jest bardzo podobny do słoneczniczka, ale ten nie ma takich długich odcinków łodyg bezlistnych.Kwiaty słoneczniczków bywają mniej lub bardziej pełne, a także pojedyncze o nieco zróżnicowanych kształtach środka i płatków.
Na moje oko to topinambur. Jeszcze zależy jak to rośnie ponieważ słoneczniczek rośnie w zwartej kępie, a topinambur ma krótkie rozłogi w efekcie czego cała kępa jest luźniejsza.
No, nie wiem ... U mnie słoneczniczek tworzy także luźne kępy - to zależy od tego, jak długo w danym miejscu rośnie. Chyba, że to też zależy od odmiany ...
A ostatnia rzecz, to że topinambur kwitnie u nas w październiku, listopadzie, albo w ogóle nie zdąża przed zimą zakwitnąć, a słoneczniczek jak zaczyna w lecie, tak do późnej jesieni ma kwiaty.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Beatko, termin kwitnienia słoneczniczka zależy od odmiany i chyba też od miejsca.
W każdym razie moje słoneczniczki zaczynają kwitnąć właśnie w październiku
Mam dwie odmiany słoneczniczka , obie zaczynają kwitnienie w lipcu, z tym, że jedna kwitnie dłużej, ale to może mieć też związek ze stanowiskiem. Jesienią, albo wcale nie zakwita topinambur, bo jest to roślina krótkiego dnia i długie letnie dni hamują jego wzrost wegetatywny.
Według mnie to Azorella trifurcata -liście błyszczące,dośc sztywne,kwiaty żółte .Uprawiam u siebie w ogrodzie Azorelle,uprawiam też Draba bruniifolia czyli głodka kaukaskiego,podobny jest kępom mchu,tworzy poduchy.
Pozdrawiam,Piotr
Brałam to też pod uwagę, gdyż również obie rośliny uprawiam, lecz po porównaniu,
azorellę trójwidlastą wykluczyłam, tym bardziej, że kwitnie później ( V-VII ).
Porównaj ... głodek kaukaski (zdjęcie aktualne) i azorella trójwidlasta (zdj. z ub.roku)
Bardzo ładne zdjęcia i ta po prawej (azorella) to przeciez wypisz i wymaluj jak ta do rozpoznania An.Może tylko dla mnie to takie oczywiste,hmmm .U mnie na nasłonecznionym i ciepłym stanowisku już widać pączkowanie i pewnie zakwitnie z końcem kwietnia.
Pozdrawiam,Piotr