pozdrawiam
Czereśniak - basjak
- bodzia3012
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśniak - basjak
Ja jeszcze nie obcinam , ktoś pisał na forum, że róze sie tnie jak kwitnie fortycja, więc jeszcze czekam, po świętach zobaczymy co z tego wyniknie.
pozdrawiam

pozdrawiam
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
BASIU!
Mnie też zauroczył ten ciemiernik - jest śliczniutki

Mnie też zauroczył ten ciemiernik - jest śliczniutki
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Kasia dzisaj potwerdziłam moje ubiegłoroczne doświadczenie. Wykopałam Rumbę, sadzoną jesienią. Ponad gruntem miała suchusieńkie trzy patyki, prawie się rozsypały po dotknięciu. Wyobraź sobie część podziemna była zielona, a korzenie jak u starej róży. Miałam w ogóle zamiar ją przesadzić, więc nie był to problem. Zamienił ją Chopin, ona wylądowała na jego miejscu.
Aniu spójrz na tę pienną, z miejsca szczepienia wyrasta brązowy badylek, w połowie zmienia kolor na zieleń

Iwona wszelka literatura karze ciemiernika wsadzać do gleby lekko zasadowej. U mnie rosną w kwaśnej i dobrze się mają
Natomiast na pewno należy sadzić go płytko pod powierzchnią.
Ja też skusiłam się na dwie przecenione hortensje w Praktikerze. Stoją na balkonie, nawet rozwinęły się nowe kwiaty.
Adrian na pewno poczekam jeszcze z obcinaniem róż. U mnie widoczne pąki są tylko na sadzonych jesienią. Stare, nawet te zielone, jeszcze śpią.
Bożenko forsycja zakwitnie mi pewnie jutro, ale róże jeszcze poczekają
Przesadzić z tego typu ostrożnością chyba się nie da.
Krysiu nareszcie jesteś
ciemierniki mają wiele zalet, m.in. baaardzo długo kwitną.
Pierisowi przemarzły szczytowe pąki
ale na bokach 
Skrzydlinka, pachnie
Czy ktoś wie, co to? Przyniosłam z likwidowanych ogródków...

Kasia dzisaj potwerdziłam moje ubiegłoroczne doświadczenie. Wykopałam Rumbę, sadzoną jesienią. Ponad gruntem miała suchusieńkie trzy patyki, prawie się rozsypały po dotknięciu. Wyobraź sobie część podziemna była zielona, a korzenie jak u starej róży. Miałam w ogóle zamiar ją przesadzić, więc nie był to problem. Zamienił ją Chopin, ona wylądowała na jego miejscu.
Aniu spójrz na tę pienną, z miejsca szczepienia wyrasta brązowy badylek, w połowie zmienia kolor na zieleń

Iwona wszelka literatura karze ciemiernika wsadzać do gleby lekko zasadowej. U mnie rosną w kwaśnej i dobrze się mają
Ja też skusiłam się na dwie przecenione hortensje w Praktikerze. Stoją na balkonie, nawet rozwinęły się nowe kwiaty.
Adrian na pewno poczekam jeszcze z obcinaniem róż. U mnie widoczne pąki są tylko na sadzonych jesienią. Stare, nawet te zielone, jeszcze śpią.
Bożenko forsycja zakwitnie mi pewnie jutro, ale róże jeszcze poczekają
Krysiu nareszcie jesteś
Pierisowi przemarzły szczytowe pąki
Skrzydlinka, pachnie
Czy ktoś wie, co to? Przyniosłam z likwidowanych ogródków...

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Właśnie Twoja róża pokazuje to o czym piszemy
Starszy pęd drewnieje i zmienia kolor, co nie znaczy, że usechł
Starszy pęd drewnieje i zmienia kolor, co nie znaczy, że usechł
-
goryczka143

Witaj BASIU!
Dawno mnie nie było U Ciebie, a tu tak ślicznie tyle pięknych kwitnąch kwiatów.
Dawno mnie nie było U Ciebie, a tu tak ślicznie tyle pięknych kwitnąch kwiatów.
Witaj.
Mój ogród też jest przy tym samym lesie , tylko z drugiej strony .
Mój ogród też jest przy tym samym lesie , tylko z drugiej strony .
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O jejku-jakie piękne ciemierniki-i jakie duże
A to białonieb. w paseczki-co to jest??? widziałam u niektórych ale nie wiem
Serdeczności i zdrówka

A to białonieb. w paseczki-co to jest??? widziałam u niektórych ale nie wiem
Serdeczności i zdrówka
- basjak

Aniu
ten brązowy pęd niby nadawał się do ścięcia

Krysiu
codziennie otwierają się nowe tulipany, ale trzeba je fotografować rano
popołudniu zamykają dziubki.

Andrzej miło powitać krajana
a konkretnie to gdzie mam szukać Twojego wymuskanego cuda

Grażynko białoniebieskie to puszkinia, bardzo wdzięczne małe kwiaciorki. Dzisiaj to dopiero szczęście mnie spotkało, zauważyłam listki i pąki
na powojniku Guernsey Cream.

Krysiu

Andrzej miło powitać krajana

Grażynko białoniebieskie to puszkinia, bardzo wdzięczne małe kwiaciorki. Dzisiaj to dopiero szczęście mnie spotkało, zauważyłam listki i pąki

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
-
goryczka143

Witaj BASIU!
Trochę mnie pocieszyłaś bo u mnie róże pnące nie dają znaku życia - będę czekać.
Powojniki u Ciebie mają już takie pąki liściowe - u mnie bez życia.
Trochę mnie pocieszyłaś bo u mnie róże pnące nie dają znaku życia - będę czekać.
Powojniki u Ciebie mają już takie pąki liściowe - u mnie bez życia.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Basiu czy to ten, o którym myślałaś, że przemarzł?
Jeśli tak to powojniki i róże uczą nas cierpliwości. Nie można się spieszyć. Ja też mam taką róże, która wydaje się, że nic z niej nie będzie. Ma brązowe pędy od miejsca szczepienia, potem kawałkiem jest zielona, a potem znowu brązowa. Będę czekała.
Jeśli tak to powojniki i róże uczą nas cierpliwości. Nie można się spieszyć. Ja też mam taką róże, która wydaje się, że nic z niej nie będzie. Ma brązowe pędy od miejsca szczepienia, potem kawałkiem jest zielona, a potem znowu brązowa. Będę czekała.
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Basiu-a ja u mojego "Błękitnego Anioła" nic nie widzę....Grażynko białoniebieskie to puszkinia, bardzo wdzięczne małe kwiaciorki. Dzisiaj to dopiero szczęście mnie spotkało, zauważyłam listki i pąki na powojniku Guernsey Cream.
- basjak

Witam świątecznie
Krysiu, Gosiu, Grażynko u mnie część róż wypuściła już maleńkie pączki, nawet na wydawało by się martwych pędach. Reszta o podobnych łodygach( brązowych!) nie daje znaku życia. Sporo ma łodygi odcinkami na przemian zielone i brązowe.Cierpliwie czekam, rok temu było podobnie, ostatecznie wypadła mi tylko jedna róża.
Zdjęcie zrobiłam najbardziej rozwiniętemu clematisowi Guernsey Cream , z napisem na metce "Wcześnie kwitnący". Z powojnikami u mnie jak niżej -

Krysiu, Gosiu, Grażynko u mnie część róż wypuściła już maleńkie pączki, nawet na wydawało by się martwych pędach. Reszta o podobnych łodygach( brązowych!) nie daje znaku życia. Sporo ma łodygi odcinkami na przemian zielone i brązowe.Cierpliwie czekam, rok temu było podobnie, ostatecznie wypadła mi tylko jedna róża.
Zdjęcie zrobiłam najbardziej rozwiniętemu clematisowi Guernsey Cream , z napisem na metce "Wcześnie kwitnący". Z powojnikami u mnie jak niżej -
Pozdrawiam wszystkich świąteczniebasjak pisze:![]()
Mam kilka powojników, wszystkie sadzone w ubiegłym roku. Kupiłam powojniki rosnące w cieniu i posadziłam je pod drzewa owocowe, pomysł odgapiłam. Pod jabłonkę posadziłam Guernsey Cream i Barbara Dipley, pod dużą wiśnię Solidarność i Wałęsę, pod małą wisienkę Kacpra.
Guernsey Cream ma już duże listki i widoczne pąki kwiatowe, Barbarę stratował mi obcinacz gałęzi, Wałęsę zniszczyły koty, Solidarność ma kilka żywych pędów, Kacper wygląda źle. Mam jeszcze jeden wielkokwiatowy bezimienny, żywy.
Oprócz tego kupiłam jesienią trzy bylinowe bidule w Praktikerze, po złotówce. One chyba odbijają od ziemii? Na razie nie widzę żadnego życia.

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Ma-Do

- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Basiu witaj!
- wczesny ten powojnik ,czy kwitł już u Ciebie ? Może masz zdjęcie z ubiegłego roku?
pozdrawiam świątecznie Małgosia
pozdrawiam świątecznie Małgosia
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- basjak

Gosiu, powojniki mam od ubiegłego roku. W momencie kupna miały po jednym kwiatku. Teraz tak ładnie rozwinął się tylko jeden, opisywany przez producenta jako wczesny. Ma na imię Guernsey Cream.

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki