Wiesiaczku, a ja właśnie agapanta i olki trzymam już od jakiegoś czasu na dworze i jak na razie mają się dobrzeabeille pisze:Nelu, ja też się boję przymrozków. Wyniosłam tarasowce z mini szklarenki na powietrze poza agapantem, ale trzymam rękę
na pulsiei jakby co to z powrotem powędrują, a na dwór na dobre to dopiero od połowy kwietnia.
Ogródkowe rozmaitości cz.2
- mag
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródkowe rozmaitości cz.2
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiesiu u mnie agapanty na tarasie stoją,ale z przyrostem u nich kiepsko,gdy zapowiadają zimniejsze noce przykrywam je kocem,na jesieni te metody zdały egzamin,to i teraz się sprawdzi...
Dalie i lilie podobnie traktuję...
Asiu dzięki za pocieszenie...będzie dobrze,jak co roku
Wydaje mi się ,że gdyby ta szklarenka stała na gruncie ,rozgrzana słońcem ziemia oddawałaby to ciepło w nocy,natomiast ,gdy stoi na balkonie ,to nie za bardzo jest co się ogrzewać...Myślałam o foli bąbelkowej ,musiałabym się za nią rozglądnąć ...gdzie ją można kupić
Zielone całkowicie zdominowały parapety we wszystkich pomieszczeniach,dlatego dalie ,lilie,ołowniki,oleandry przesadzone stoją na tarasie...
Madziu u mnie podobnie,ale agapanty nie za bardzo okazałe...
Asiu dzięki za pocieszenie...będzie dobrze,jak co roku
Wydaje mi się ,że gdyby ta szklarenka stała na gruncie ,rozgrzana słońcem ziemia oddawałaby to ciepło w nocy,natomiast ,gdy stoi na balkonie ,to nie za bardzo jest co się ogrzewać...Myślałam o foli bąbelkowej ,musiałabym się za nią rozglądnąć ...gdzie ją można kupić
Madziu u mnie podobnie,ale agapanty nie za bardzo okazałe...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Asiula z wyspy
- 200p

- Od: 9 mar 2010, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nelu ja widziałam taką folię w sklepie B&Q który jest odpowiednikiem polskiego obi czy castoramy. A szklarenkę trzymałabym w cieniu, bo widziałam na własne oczy jak można sobie siewki w jeden słoneczny dzień ugotować. Znajoma tak zrobiła wystawiła do słońca i poszła do pracy, po powrocie zastała saunę i martwe siewki
. Moja też stoi na betonie. Może jakieś drewno by podłożyć
I folię też chyba spróbuje, trochę światła zje, ale cóż, nie pomarzną...
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
- Alionuszka

Aśka ja już myślałam o styropianie na kafelki,jako dół szklarenki...
A z tym zaparzaniem się roślinek ,to prawda,trzeba pamiętać o wczesno-rannym otwieraniu foliowych drzwiczek ,wtedy jest Ok...,gdy są zamknięte temperatura w słońcu dochodzi do ponad 40*...sprawdzałam ,w środku mam termometr,po prostu sauna...
A z tym zaparzaniem się roślinek ,to prawda,trzeba pamiętać o wczesno-rannym otwieraniu foliowych drzwiczek ,wtedy jest Ok...,gdy są zamknięte temperatura w słońcu dochodzi do ponad 40*...sprawdzałam ,w środku mam termometr,po prostu sauna...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Psiankę i ołownika też już masz na tarasie
ja trzymam jeszcze w domu
sama nie wiem co robić

ja trzymam jeszcze w domu
sama nie wiem co robić
Nelu ja mam psiankę, ołownika i hibiskusy doniczkowe w szklarni jutro muszę iść na działkę więc zrobię im zdjęcia.
- Alionuszka

Dzidziu ołownika mam na tarasie ,ale psiankę jeszcze trzymam w piwnicy,chociaż już powinnam ją przesadzić i wynieść...Mają być przymrozki z czwartku na piątek,także szykuję się do wstawiania donic do domu...,urwanie głowy
Danka u mnie jak zwykle połowa tarasu w donicach,ale co mam zrobić...muszę je gdzieś postawić
Idę do Ciebie zobaczyć Twoje ciepłolubne w szklarni;:65
Danka u mnie jak zwykle połowa tarasu w donicach,ale co mam zrobić...muszę je gdzieś postawić
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Nelu, ja wystawiłam już wszystko na taras włącznie z agapantem i sadzonką ołownika ledwo żywą. A teraz pada u nas grad
przecież nie będę wnosić na 5 minut
Moze jednak zostawić je w mini szklarence, ale tak jak mówisz trzeba codziennie ją wietrzyc jak nie
to wszystko się zagotuje
przecież nie będę wnosić na 5 minut
to wszystko się zagotuje
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- Alionuszka

Wiesiu z tą pogodą to nic nie wiadomo ,lepiej jednak przetrzymać w szklarence i masz spokój z przenoszeniem, do momentu ,aż się aura ustabilizuje...,chyba w końcu to nastąpi...
Grad we Francji o tej porze,to chyba też anomalia... 
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Nelu będziesz skłamana ale poszłam na działkę i zapomniałam zabrać aparat.Bardzo mi się śpieszyło bo byłam umówiona i musiałam zaraz wracać.Może jutro uda mi się zrobić.
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Neluś, to ja już wolę grad u nas niż śnieg w Irlandii i Szkocji. A ponoć dobrze ich dzisiaj zasypało.
Najgorsze że zapowiadaja dalej brzydka pogode przynajmniej do połowy przyszłego tygodnia.
Najgorsze że zapowiadaja dalej brzydka pogode przynajmniej do połowy przyszłego tygodnia.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
Nelu, ja też miałam taką szklarenkę na hartowanie sadzonek i w słońcu folia się odkształciła, skurczyła i w końcu potargała. teraz mam z nie półki w szklarni
A u mnie znowu zima
W nocy spadło 20cm śniegu.
A u mnie znowu zima
- Alionuszka

Danka będę pilnie obserwować...,ale czy będzie Ci się chciało iść na działkę w takie zimno...
Wiesiu słońce i ciepło przez ostatnie dni przymgliły wizję bieli śnieżnej ,jaka nas męczyła przez długi czas ,także nie zazdroszczę np.Marysi ,że znowu śnieg nie daje o sobie zapomnieć.
Marysiu okropna pogoda u was ,mam nadzieję,że nie ucierpią za bardzo rośliny,które zaczęły wegetację i na długo zima nie zawita i że ta śnieżna anomalia ominie nas...
Szklarenkę mam taką słusznych rozmiarów,kupiłam ja w Lidlu(1,4x2m),folię na szczęście ma solidną ...
Teraz będzie trzeci sezon jak mi służy,dzisiaj w Obi kupiłam folię bąbelkową,aby dodatkowo pod folią ją wyłożyć,ciekawe,na ile zatrzyma ciepło wewnątrz szklarni...
Dzisiaj byłam z Anią w Obi ...były piękne pergole łuki metalowe,solidne ,najtańsze po99zl,najdroższe 340 z ławeczką.pooglądałyśmy i pomarzyły...wizyta w sklepie skończyła się zakupem przetacznika Veronica Blauriesin...no i folii bąbelkowej
A były jeszcze dosyć ciekawe dalie...i róże w donicach ,ale bez korzeni... 
Wiesiu słońce i ciepło przez ostatnie dni przymgliły wizję bieli śnieżnej ,jaka nas męczyła przez długi czas ,także nie zazdroszczę np.Marysi ,że znowu śnieg nie daje o sobie zapomnieć.
Marysiu okropna pogoda u was ,mam nadzieję,że nie ucierpią za bardzo rośliny,które zaczęły wegetację i na długo zima nie zawita i że ta śnieżna anomalia ominie nas...
Szklarenkę mam taką słusznych rozmiarów,kupiłam ja w Lidlu(1,4x2m),folię na szczęście ma solidną ...
Teraz będzie trzeci sezon jak mi służy,dzisiaj w Obi kupiłam folię bąbelkową,aby dodatkowo pod folią ją wyłożyć,ciekawe,na ile zatrzyma ciepło wewnątrz szklarni...
Dzisiaj byłam z Anią w Obi ...były piękne pergole łuki metalowe,solidne ,najtańsze po99zl,najdroższe 340 z ławeczką.pooglądałyśmy i pomarzyły...wizyta w sklepie skończyła się zakupem przetacznika Veronica Blauriesin...no i folii bąbelkowej
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I żyły bez tych korzeni?

Neluś też się martwię pogodą... od dziś co noc temperatura ma spaść poniżej zera...
To będzie prawdziwe wyzwnie dla naszych roślinek..
Skąd wiesz, że były bez korzeni?
wyciągałaś?
w sklepie?
To będzie prawdziwe wyzwnie dla naszych roślinek..
Skąd wiesz, że były bez korzeni?
wyciągałaś?
w sklepie?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski