Pozdrawiam serdecznie, pa
Sylwekw zakłada ogród
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sylwekw zakłada ogród
Drogi Sylwku! Przepiękne kosze z hiacyntami. Barwy wyśmienite. U mnie dopiero wychodzą z ziemi. Też będzie pięknie. Numer gg przekazany. Powiedziałam Ali aby się spieszyła, bo się jeszcze rozmyślisz...

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
-
sylwekw
Dlatego postanowiłem wstawiać tylko na noc .. żeby tego zapachu nie było za dużoKaRo pisze:....
Zawsze wydawało mi się ,że w zamkniętym pomieszczeniu musi być zbyt intensywny,duszący.
Ale nie narzekacie na jego nadmiar?
Pięknie wyglądają ...
A przy okazjii muszę się przyznać, że wczoraj znowu nie zapanowaliśmy nad swoim "bzikiem" ... dwa kolejne krzewy nam przybyły: Kalina Japońska "Mariesii" i Ostrokrzew Drobnolistny "Golden Gem" (niestety chyba kiepsko zimuje
Na "usprawiedliwienie" tylko dodam, że ta kalina była na naszej "liście chciejstw" więc jej zakup to nie aż takie wielkie wariactwo
Och ta "choroba"
I tak na koniec dzisiejszej notki .... oto jak w chwili obecnej wygląda nasz mały kącik ogródkowy tu w Holandii. Dużo by pisać czemu tu tak gęsto i co to wszystko jest więc pozostawmy to tylko jako "widokówkę". Nie obejmuje ona kilku innych roślin, które tu utrzymujemy ale to ten najbardziej aktywny kącik.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rozumiem,że to wszystko jest do przetransportowania do kraju
Ogromniasta już kolekcja .... a to tylko widojkówka jedna z wielu jakie pewnie mógłbys nam pokazac...
Nie pytam co tam rośnie choć aż mnie skręca z ciekawości ale o jeden krzew muszę
ten liściasty na pierwszym planie z lewej strony to co ?
Sylwku "Golden Gem" zimuje u mnie kilka dobrych lat nie przemarza mimo nieokrywania ale nie rośnie dobrze
Mam 5 różnych odmian ostrokrzewów i mogę powiedzieć,że mam doświadczenie w ich uprawie ale ten ... ten kwalifikuje się do usunięcia ,tylko mam za miękkie serce,nic prawie nie wyrzucam więc rośnie nadal ale to nędzny krzaczek przy pozostałych.
Postanowiłam w tym roku go przesadzić lub za rok definitywnie wykopać.
Wasze zakupy są bardzo udane, krzewy dorodne ,piękne
Ogromniasta już kolekcja .... a to tylko widojkówka jedna z wielu jakie pewnie mógłbys nam pokazac...
Nie pytam co tam rośnie choć aż mnie skręca z ciekawości ale o jeden krzew muszę
ten liściasty na pierwszym planie z lewej strony to co ?
Sylwku "Golden Gem" zimuje u mnie kilka dobrych lat nie przemarza mimo nieokrywania ale nie rośnie dobrze
Mam 5 różnych odmian ostrokrzewów i mogę powiedzieć,że mam doświadczenie w ich uprawie ale ten ... ten kwalifikuje się do usunięcia ,tylko mam za miękkie serce,nic prawie nie wyrzucam więc rośnie nadal ale to nędzny krzaczek przy pozostałych.
Postanowiłam w tym roku go przesadzić lub za rok definitywnie wykopać.
Wasze zakupy są bardzo udane, krzewy dorodne ,piękne
-
sylwekw
Są jeszcze żółte ale coś się spóźniają - mam nadzieję, że zdążą zakwitnąć zanim inne kolory całkiem przekwitną - chciałbym mieć cała paletę barw jednocześniestasia109 pisze:Drogi Sylwku! Przepiękne kosze z hiacyntami. Barwy wyśmienite. .....
No nie wszystko na raz ale w efekcie końcowym wszystko trafi do naszego ogrodu w takiej czy innej postaciKaRo pisze:Rozumiem,że to wszystko jest do przetransportowania do kraju ....
Nie pytam co tam rośnie choć aż mnie skręca z ciekawości ale o jeden krzew muszę![]()
ten liściasty na pierwszym planie z lewej strony to co ?![]()
Sylwku "Golden Gem" zimuje u mnie kilka dobrych lat nie przemarza mimo nieokrywania ale nie rośnie dobrze![]()
....
Jeśli chodzi Krystyno o Golden Gem .... mamy świadomość, że możemy mieć trudności z utrzymaniem go ale tak się żonce spodobał, że nie było mocnych. Co ciekawe na jednej półce stały tez Golden Gem ale liście miały zgoła odmienne od tego. A ten nie był jednym egzemplarzem tylko tez oddzielna półka. Jego liście są powiedziałbym takie bardziej soczyste i grube - nie umiem tego inaczej określić.
A teraz jeśli chodzi o Twoje pytanie: nie wiem czy dobrze odgaduję, o który krzew pytasz ... czy ten w nieco większej doniczce tuż przed takimi wielo-doniczkowymi paletkami ?? Dlaczego akurat o niego pytasz - czy jest w nim coś szczególnego ??
Jeśli o niego pytasz to jest to Żylistek Pośredni odm. "Strawbery Fields"
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
-
sylwekw
KaRo pisze:A ja określam jako "wypukłe"![]()
Pytam o ten krzaczek![]()
Czy jest w nim coś szczególnego?Tak,dla mnie tak...ma liście przypominające winobluszcz i ma te liście w chwili gdy dopiero wychodzą tulipany jest więc zimozielony? Trochę przypomina mi pierisa a może kalmię?
Pytam bo podoba mi się jego pokrój .
Czyli jednak źle odgadłem
- pyzia
- 200p

- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Kontakt:
Hej Sylwek
Ten podręczny "magazynek"
mi zaimponował.
Będziecie musieli zrobić ekstra kurs do PL aby to wszystko przewieźć
pozdrawiam
Ten podręczny "magazynek"
Będziecie musieli zrobić ekstra kurs do PL aby to wszystko przewieźć
pozdrawiam
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Drogi Sylwku
! Myślałam, że to sklep ogrodniczy. Czego tam nie masz. Tylko pozazdrościć. Pięknie będzie, jak zaczną wypuszczać paki a potem kwitnąć. Zawrót głowy!

Adresy do moich wątków
-
sylwekw
Dziękuję Stasiu .. ale na razie to mam inny zawrót głowy ...
... niestety musiałem już zacząć nierówną walkę ... ze ślimakami. Walczę na trzy fronty: piwko, ręczne zbieranie a od dzisiaj doszła trutka.
Piwko plus ręczne zbieranie już pierwszego dnia przyniosło "żniwo" około 40-50 sztuk. Same bez muszelek
.
My ich szukaliśmy gdzieś pod ściółką, czy przy samym oczku wodnym a te łobuzy sobie zupełnie bez strachu w samych tulipanach dzień spędzają, dosłownie w rozetkach liściowych siedzą.
Nie mogłem już dłużej zwlekać - spójrzcie jak wyglądają liście tulipanów - jedyny plus to, że na razie tylko dwie odmiany sobie upodobały a inne zostawiły w spokoju.
A co dopiero będzie gdy dalie zaczną rozwijać swoje liście, a hosty .. aż strach pomyśleć. Taką ich liczebność zrzucam trochę na karb tego mini oczka wodnego, które jest w tutejszym ogródku. Takie doświadczenie niestety skutecznie mnie zniechęcają od zakładania oczka wodnego w swoim własnym ogrodzie.

... niestety musiałem już zacząć nierówną walkę ... ze ślimakami. Walczę na trzy fronty: piwko, ręczne zbieranie a od dzisiaj doszła trutka.
Piwko plus ręczne zbieranie już pierwszego dnia przyniosło "żniwo" około 40-50 sztuk. Same bez muszelek
My ich szukaliśmy gdzieś pod ściółką, czy przy samym oczku wodnym a te łobuzy sobie zupełnie bez strachu w samych tulipanach dzień spędzają, dosłownie w rozetkach liściowych siedzą.
Nie mogłem już dłużej zwlekać - spójrzcie jak wyglądają liście tulipanów - jedyny plus to, że na razie tylko dwie odmiany sobie upodobały a inne zostawiły w spokoju.
A co dopiero będzie gdy dalie zaczną rozwijać swoje liście, a hosty .. aż strach pomyśleć. Taką ich liczebność zrzucam trochę na karb tego mini oczka wodnego, które jest w tutejszym ogródku. Takie doświadczenie niestety skutecznie mnie zniechęcają od zakładania oczka wodnego w swoim własnym ogrodzie.
-
x_P-42
Faktycznie , strasznie poszatkowały te tulipany. Czy to wina oczka wodnego ? Czy ja wiem ? Ja nie mam, póki co, oczka a ślimaków przy suchym skalniaku - zatrzęsienie!
Myślę,że powinieneś nie tylko zbierać i kusić piwem, ale też wspomóc się jakimś specyfikiem.
Myślę,że powinieneś nie tylko zbierać i kusić piwem, ale też wspomóc się jakimś specyfikiem.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Szkoda tulipanów,ratuj inne byliny które są kochane przez ślimory...
Oczko wodne moim zdaniem nie ma wpływu na występowanie ślimaków na danym terenie a na pewno nie wpływa na ich populację.
Deszcz,wilgoć w powietrzu i w chaszczach tak ale nie samo oczko.
U mnie przynajmniej nie ma ich tak wiele bym musiała stosować chemię ale już zaczynam je zbierać i unicestwiać niestety.
Dla mnie to szkodnik dla którego nie mam litości i udaje mi się całkiem znośnie ochronić moje rośliny.
Oczko wodne moim zdaniem nie ma wpływu na występowanie ślimaków na danym terenie a na pewno nie wpływa na ich populację.
Deszcz,wilgoć w powietrzu i w chaszczach tak ale nie samo oczko.
U mnie przynajmniej nie ma ich tak wiele bym musiała stosować chemię ale już zaczynam je zbierać i unicestwiać niestety.
Dla mnie to szkodnik dla którego nie mam litości i udaje mi się całkiem znośnie ochronić moje rośliny.
-
sylwekw
No "specyfik" to już na zdjęciach widać ...Pola42 pisze:Faktycznie , strasznie poszatkowały te tulipany. Czy to wina oczka wodnego ? Czy ja wiem ? Ja nie mam, póki co, oczka a ślimaków przy suchym skalniaku - zatrzęsienie!
Oczkiem się sugeruję, bo najwięcej ich jest w jego bezpośrednim pobliżu. Sam nie wiem - człowiek zawsze sobie jakiegoś tłumaczenia szuka ...
A inne rośliny oczywiście, że będę chronił - jednak na razie póki jeszcze nie wyszły z ziemi to im ślimaki nie groźne
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Ładny "magazynowy kącik "
Tyle w nim różności ... Czy będziesz to wiosną rozsadzał te rośliny po całym ogródku , bo jeśli tak zostanie , to może być nieco ciasno niektórym , no i nie są wyeksponowane jak trzeba.
Co do ślimaków - szkoda ,że dopadły tulipanów
ale to już takie paskudniki...Ja też stosuje trutkę , ale zawsze i tak jakaś roślina pada ich łupem
U mnie też paskudy już się obudziły , choć na szczęście jest ich na razie niewiele. Mam nadzieję , że może nieco zdziesiątkowała je mroźna zima.
Co do ślimaków - szkoda ,że dopadły tulipanów
-
sylwekw
Nie będę rozsadzał wszystkiego, wiele z nich w maju trafi do naszego polskiego ogrodu. Inne zajmą miejsce, które w tej chwili jest okupowane przez doniczki, które też pojadą do PolskiEwelina pisze:Ładny "magazynowy kącik "Tyle w nim różności ... Czy będziesz to wiosną rozsadzał te rośliny po całym ogródku , bo jeśli tak zostanie , to może być nieco ciasno niektórym , no i nie są wyeksponowane jak trzeba.
...
-
sylwekw
A to tak dla ciekawostki - to samo miejsce w tym roku (marzec) i w ubiegłym (maj)
te krzaki na drugim zdjęciu to siedlisko ślimaków
ale to jest jedyne miejsce do którego dociera choć przez część dnia słońce (nie wiem jak można obsadzic ogród który ma 10m szerokości krzewami wysokimi na 10m
(widać to częściowo na trzecim zdjęciu)

te krzaki na drugim zdjęciu to siedlisko ślimaków