Co dolega wrzosom?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wrzosy kupiłem 4-5 lat temu. Były jednak przesadzane w nowe miejsce wiosną ubiegłego roku. Te dwa zaatakowane (na zdjęciach pierwszego postu) rosły przy murku kompostownika i zostały przesadzony w inne miejsce z bryłą ziemi 5-6 września. Ten widoczny na zdjęciu pierwszego postu (oznaczony jako drugi) przy murku przesadziłem po zrobieniu zdjęcia w inne miejsce – był zaatakowany tylko od strony murku. Ten drugi (widoczny przy siatce – oznaczony jako pierwszy) przesadziłem przed zrobieniem zdjęcia. Rósł w cieniu przy murku. Co do przesuszenia - raczej nie, chociaż kto wie?. Rosną w towarzystwie krzewów iglastych - ziemia tam jest raczej kwaśna. Tu są ich zdjęcia post z 3 września 2007, 08:02. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=690 Ten więcej zaatakowany (oznaczony jako pierwszy) jest widoczny na drugim zdjęciu - jak pisałem wyżej rósł w cieniu. Tu też są zdjęcia tego miejsca http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=555
W najbliższym czasie dam nowe zdjęcia tego miejsca i powiadomię Ciebie na PW.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

Erazmie -odpowiedź to FYTOFTOROZA (na 90%) - to bardzo popularna choroba grzybowa, atakuje wiele gat roslin - i dopadła prawdopodobnie Twoje piękne wrzosy - być może nie spodobało im się to częste przesadzanie? :(
Aby mieć 100% pewności musiałbyś wykonać mykotest w odpowiedniej placówce badawczej.

Przeczytaj bardzo uważnie ten artykuł - zwróć uwagę m. in. na sposób podawania fungicydu !!!

www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=510

Życzę powodzenia w walce z nieprzyjacielem (jak piszesz - trzeba tylko dobrze trafić :)
I mniej przesadzania!!! Masz piękny ogród więc szkoda roslin
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p

Post »

Erazmie jak tam Twoje wrzosy, nic nie piszesz czy choroba w końcu zdiagnozowana :?:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Obrazek
To mój chory wrzos może mi pomożecie zdiagnozować chorobę?Rośnie w kwaśnej przepuszczalnej glebie,niedawno został posadzony.Zasycha od brzegów całymi pędami. :cry:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Aniu może w tym wątku znajdziesz jakieś wskazówki dla siebie

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... art=30Poza tym wpisz w wyszukiwark "wrzosy" jest wiele tematów o nich.
Wg mnie to porażenie grzybowe,powinnaś wyciąć aż do zdrowych miejsc opryskać a także podlać krzewy środkiem grzybobójczym. :?
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p

Post »

Lady-r pisze: To mój chory wrzos może mi pomożecie zdiagnozować chorobę?Rośnie w kwaśnej przepuszczalnej glebie,niedawno został posadzony.Zasycha od brzegów całymi pędami.
Objawy podobne do tych od Erazma - poczytaj w linku który zamiesciłem powyzej
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mike1 pisze:Erazmie jak tam Twoje wrzosy, nic nie piszesz czy choroba w końcu zdiagnozowana :?:
Nic więcej nie wiem. Zastanawiam się czy przyczyną nie jest cień w którym te dwa rosły. Tylko one są zaatakowane. Inne są zdrowe. Zrobiłem oprysk na szarą pleśń i podlałem Folpanem na Fytoftorozę.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Erazmie a czym opryskałeś od szarej pleśni? :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Użyłem preparat Rovral Flo 255 SC.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kazałam mojemu M kupić ten preparat ,a kupił mi ...Ridomil gold i nie wiem co teraz. :roll:
Mój ogródek cz.1
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”