Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clemoholizm.....

Post »

Ojej, jakie piękne...

A czy wiesz, czemu nie przeżyła Ci Nelly Moser? Masz jakieś podejrzenia?

Dzisiaj pozapuszczałam żurawia tu i ówdzie, i rzeczywiscie, jak u Ani - Cecile idzie jak burza, no i Inspiration też :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

U mnie po wyjątkowo ciepłym końcu tygodnia wszystko ruszyło pełną parą

Utopia
Obrazek

Mazury
Obrazek

Moonlight
Obrazek

No ale tym się w sumie nie ma co dziwić, bo na razie siedzą w szklarni...

ale tak wygląda zimująca w gruncie Matka Siedliska
Obrazek

podobne pąki maja Vino, Multiblue i Kermesina
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiecie co? Ja chyba w jakimś innym kraju jednak mieszkam :( . Moje powojniki mają zaledwie zaczątek cienia pąków... Nawet ten, już oddołowany('Dr Ruppel'), z zimnej szklarni taki jakiś zaspany i nie w temacie. W dodatku podejrzewam, że 'Fujimisume' całkowicie mi przemarzł :evil: , a raczej całkowicie powyżej gruntu, bo z korzenia 1, słownie jeden pęd wypuszcza...
To ja tez się pochwalę. Zamówiłam, również w Multiflori, w sumie 10 sztuk powojników(w tym dla koleżanki, wiadomo, część chorób zaraźliwa jest... ). Dla siebie 'Królowę Jadwigę', Clematis fruticosa 'Mongolian Gold' i bylinowego clematis x aromatica(liczę w przypadku tych dwóch ostatnich na doznania zapachowe). Koleżankę skusiła 'Albina Pena', 'Violet Pink', 'Chalcedony', 'Kiri Te Kanawa' i 'Daniel Deronda'.

W Lidlu, od 29 marca będzie można nabyć za 20 zł ekskluzywną konstrukcję wsporczą.
Czy, ktokolwiek z Was, zna szkółkę Clematis z Bytowa? Będzie u nas w maju na targach ogrodniczych. Ciekawa jestem z czym przyjadą ;:65 , bo w poprzednich latach zupełnie nie zwracałam na to uwagi- kompletowałam z żelazną konsekwencją rośliny z listy i musiałam abstynencję zachować.
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p
Od: 22 cze 2009, o 23:16

Post »

Lesioc - co na południu, to jednak na południu - jesteś co najmniej o tydzień do przodu ;)

Kania1323 - nie spisuj za wcześnie na straty powojników, które przemarzły i nie wykopuj. Czasami zdarza się, że odbijają od korzenia w środku lata, albo nawet i rok później. M. in. B. Dibley. Chociaż z mojego doświadczenia "Barbara" jest wyjątkowa wrażliwa - nie wiem na co - z 2 sadzonek nie udało mi się utrzymać żadnej. Padły po prostu bez przyczyny - nie doczekały nawet zimy :(
kania1323
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 sie 2008, o 17:49

Post »

Barbara i Nelly Moser padły już latem na uwiąd mimo pryskania i podlewania preparatem grzybobójczym, nie wykopywałam żadnych ale wątpię czy przeżyły, bo jak na razie nic z ziemi nie wychodzi. A u Barbara Dibley, też po uwiądzie zeszłorocznym zachował się jeden chudziśki, marniutki i króciutki pęd, z którego teraz puszczają dwa maluśkie pączki. Trzymam za nią kciuki.
Najważniejsze, że Kacper przeżył ;-)
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p
Od: 22 cze 2009, o 23:16

Post »

Kacper piękny, ale Barbara Dibley też wyjątkowa - warto powalczyć :)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety, u mnie zeszłego lata padł na uwiąd Multi Blue nieboraczek - i nie wygląda na to, żeby koło niego cokolwiek siędziało...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Ja w tym roku zaczęłam swoją przygodę z clematisami - zakupiłam na w szkółce Clematisy:
- Clematis pełny wielkokwiatowy Chalcedony - ma zamiar puścić go na kikut po ostro poprzecinanej jabłonce
- Clematis botaniczny Bill Mackenzie - mam zamiar puścić go na pergolę z różą pnącą
- Clematis botaniczny pełny Violet Pink - mam zamiar użyć go do okrycia powierzchni w pobliżu róży angielskiej.

Nie mam żadnego doświadczenia z powojnikami ani z tą szkółką, jeśli wszystko się uda dołącze do clematoholików.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Inspiration - idzie jak burza :heja

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Wkręciłam się bardzo ;:83 i zachorowałam a może zaraziłam się waszym szaleństwem.To będzie mój debiut w tej dziedzinie .Już zakupiłam w szkółce climatisy i czekam na przesyłkę z Poznania .Ponieważ mam balkon do dyspozycji zakupiłam Westerplatte i Ernesta Markhana oba do uprawy w pojemnikach . Nie mogę się doczekać .
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

Witam :wit
Zakupiłam dzisiaj clematisa Clair De Lune i nic nie mogę znależ w interneciena temat jego uprawy.Proszę o pomoc
pozdrawiam Iza
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

izabelka34 pisze:Witam :wit
Zakupiłam dzisiaj clematisa Clair De Lune i nic nie mogę znależ w interneciena temat jego uprawy.Proszę o pomoc
"Clair de lune" to nowa nazwa "Bluemoon". Po polsku raczej bedzie ciężko coś znaleźć na jego temat, bo ta odmiana nie wytrzymuje polskich waunków klimatycznych.
Po angielsku można znależć dość sporo - wystraczy wygooglać "Clematis Bluemoon" lub "Clematis Clair de lune" (gdyby były jakeiś problemy z tłumaczeniem to mogę służyć pomocą w miarę możliwości).

Aha, nie pomylić przypdkiem z "Blue Dancer", "Blue Boy" , "Blue Bird", "Blue Belle" czy "Moonlight" - to zupełnie inn clematisy ;)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

Dziękuję lesioc za odpowiedź.Poszukam coś po Angielsku....Mam trzy clematisy,ale jeden kupiłam bez etykietki i teraz nie wiem co i jak...drugi kupiłam z etykietką ale ją wywaliłam i nie pamiętam co to był za clematis ;:14
Dzięki Jerzy:)Znalazłam takie coś
Upraw: Plant in fertile, well-drained soil especially chalky soils. Roślin w żyznej, dobrze odsączone gleby wapienne gleby szczególnie. Suitable for containers. Nadaje się do pojemników.
Suggested uses: Sugerowane zastosowania: Containers, Wallside and trellises Kontenerów, Wallside i trejaże
Soil types: rodzaju gleby: Chalky, Clay, Loamy, Sandy (will tolerate most soil types) Kredowy, Clay, gliniastą, Sandy (toleruje większości rodzajów gleby)
Soil drainage: drenaż gleby: Moist but well-drained, Well-drained Wilgotnych, ale dobrze odwodnione, dobrze odwodnione
Soil pH: pH gleby: Acid, Alkaline, Neutral Kwasowe, zasadowe, Neutral
Light: Światła: Partial Shade, Full Sun Półcieniu, w pełnym słońcu
Aspect: Aspekt: South, East, West Południe, wschód, zachód
Exposure: Ekspozycji: Exposed or Sheltered Narażonych lub osłoniętych
Hardiness: Twardość: Hardy (H4) Hardy (H4)
Tłumaczone na google :roll: Ciesze się bo z tego co widać jest łatwy w uprawie i można go dać do półcienia,a u mnie cienia pod dostakiem
pozdrawiam Iza
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dostałam już dzisiaj moje clematisy :tan poradźcie czy już je wsadzić (skrzynia na balkonie)czy jeszcze chwilę poczekać ta pogoda trochę zwariowana przynajmniej w Łodzi .
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”