Bazylia (Ocimum basilicum) uprawa

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
69adrien69
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawia ktoś bazylię?

Post »

tak wygląda moja bazylia na dzień dzisiejszy
chce w tym roku jej dużo wysiać, coby nie brakło ani trochę :)

Obrazek

zachęcam niezdecydowanych do jej uprawy, szybko i łatwo kiełkuje.
Pozdrawiam :heja
C18H27NO3 my love.

Pozdrawiam, Adrian.
Awatar użytkownika
tomoe
50p
50p
Od: 17 maja 2009, o 20:29

Post »

Po przeczytaniu tego wątku poczułem się strasznie głupi :roll: Do tej pory byłem przekonany, że bazylia tylko w doniczkach rośnie :roll:
DarekR
50p
50p
Od: 30 mar 2009, o 20:17

Post »

Jeśli rośnie w doniczkach to tym bardziej w skrzynkach lub w gruncie. Ale to tylko moje przypuszczenia. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bazylia w doniczkach - hmmm do tego widoku przyzwyczailiśmy się w marketach - tam bazylia jest strasznie wiotka - z gruntu jest zupełnie inna.
Co do szybkości kiełkowania - moja skiełkowała po 2 dniach o od wysiewu. Nie było mnie od piątku w pracy a tu busz :D różnokolorowy :D
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Ja bazylię kupuję na rynku, w takiej małej doniczce jest w niej parę sadzonek.Kupuję dwie doniczki zieloną i czerwoną Rozsadzam je w folii. wystarcza na cały rok. Jeśli jest jej dużo to sadzę w gruncie tez ładnie rośnie. Ale byle przymrozek potrafi ja zniszczyć.
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

A nie zgadzam się, u mnie jak była wysiana do gruntu i swoje przeżyła (np zeszłe deszczowe lato), to jej byle tam przymrozek nie zniszczył. W listopadzie zebrałam ostatnie. Ja polecam hodowanie ziół w lekkim cieniu, wtedy się tak "nie wypalają" i idą w korzeń, w pień, takie małe bonzaje się robią. nie mam niestety fotek. Polecam sadzić między pomidorami, nie dość że dobrze na siebie oddziałują, to i trochę cienia ma i możemy w jednym miejscu zbierać składniki na sałatkę :D :D :D
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Potwierdzam to co napisała mamba - w zeszłym roku moja bazylia rosła w foliaku razem z pomidorami i czuła się świetnie. Była posiana do gruntu końcem kwietnia, jak posadziłam pomidorki :wink:
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

a ze mnie dziewczyny w pracy się śmieją - bazylii posiałam tyle, że na biurowym parapecie wygląda jak kolorowa rzeżucha :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja w gruncie za bardzo na nią miejsca nie mam , ale posadze w skrzniach :D . W zesżłym roku cudna wyrosła i pięknie pachniała , a i jeszcze coś mam w zamrażarce :D . Naprawdę daje aromat w potrawach i wszytsko jest lepsze :P .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Dobry patent jest też taki, że uciera się masło z bazylią (albo innymi ziółkami) i zamraża w foremkach do lodu, potem mamy np smażoną rybkę, wyciągamy sobię kosteczkę masła i kładziemy na gorącej rybce, szybko się rozpuści i nadaje bardzo dobry smak. Albo wyciągamy sobie kosteczkę masła i ciach na gorące grzanki. :D :D :D Kończę, bo zgłodniałam. :D :D :D
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Wczoraj kupiłam na rynku bazylię cynamonową i cytrynową. Ta cynamonowa pachnie cynamonem bardzo mocno, może ktoś ma jakiś pomysł z czym ją jeść.
Zaraz idę przesadzać, w takiej małej doniczce za 2 zł jest 8 sadzonek, przesadzone ładnie się rozrosną w duże krzewinki, nie rozsadzone będą duże słabsze, tak samo można robić z majerankiem , moja sąsiadka sadzi całymi doniczkami, a ja pojedyńcze roślinki i mamy podobny zbiór. Tylko ta różnica, że ją stać na kupno 20 doniczek, mnie tylko na dwie, a po rozsadzeniu mamy i tak to samo.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Już wysadziłam bazylkę do gruntu i przykryłam kloszami z 5-litrowych butli. Może trochę za wcześnie, ale nie miałam miejsca na dłuższe przechowywanie jej w domu.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
mamba9991
1000p
1000p

Post »

[quote="Krycha"]Wczoraj kupiłam na rynku bazylię cynamonową i cytrynową. Ta cynamonowa pachnie cynamonem bardzo mocno, może ktoś ma jakiś pomysł z czym ją jeść.

Jak cynamonem pachnie, to na naleśniki i racuchy ją! Przyznam, że pierwsze słyszę o takiej :shock: A może szarlotka z bazylią? Cynamon do jabłek pasuje.
Esteci i łakomczuchy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Groser
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 21:02

Post »

Dopiero po waszych postach wpadłem na ten genialny pomysł że mogę siać razem różne bazylie. A przynajmniej te różniące się tylko kolorem. I zamiast kilku doniczek z bazylią zrobić jedną konkretną :)
sylviku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2010, o 14:40

Post »

Witam,

Pierwszy raz hoduję bazylię w domu. Posadziłam ją 1 maja i urosła już na jakies 10-15cm.
Mam 3 doniczki i teraz potrzebuję wszystkie liście wykorzystać do pesto :)

No i mam 3 pytania:
1/ Czy mogę ją ściąć po prostu tuż nad doniczką (całe łodygi). Czy może lepiej pourywać ją tuż nad najniższym dolnym listkiem?
Chcę żeby cała mi po tym zabiegu ładnie odrosła.
2/ jak urywa się listki, żeby bazylia się ładnie rozgałęziła i miała jak najwiecej listków? Czy urywać te maleńkie z czubka, które właśnie rosną. Czy może urywać całą szypułkę, czyli te maleńkie + 2 duże pod nią w miejscu łodygi
3/ Liście bazylii mi żółkną i jakby obsychają.. niektóre. Nie wiem z czego to wynika, ale nie przelewam jej. Podlewam rano raz na dwa dni. Niektóre listki miewają też ciemne plamki.

Niestety kompletnie nie mam pojęcia co dla rośliny jest najlepsze.

Będę wdzięczna za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”