Na liściach brzoskwini Redhaven mam brązowo - czerwone małe plamki. Liście po pewnym czasie żółkną. Co to jest za choroba?
(zdjęcie z telefonu komórkowego i dlatego złej jakości)
-Plamki okrągłe czerwonobrunatne z wąską czerwoną obwódką a w środku plamy czarny punkcik?
-plamki bez czerwonej obwódki głownie na liściach zewnętrznych części korony?
-plamki czerwone fi 5mm nieco zgrubiałe?
Nie jest to możliwe. Do chwili pokazania się plamek nie robiłem żadnych oprysków tej brzoskwini. W tej chwili jak widać na tych słabej jakości zdjęciach całe liście zmieniają kolor. Jutro jeszcze raz sprawdzę te plamki.
Niektóre plamy rdzawe z odcieniem bordo mają w środku trochę ciemniejsze zabarwienie. Po pewnym czasie w miejsce niektórych plamek robią się małe otworki w liściu. Wszystkie plamki po pewnym czasie się zlewają i liść robi się rdzawy w odcieniu bordo i żółknie, a następnie opada na ziemię.
Na pewno nie jest to spowodowane przez Miedzian lub inne środki miedziowe. Jest to drzewko posadzone na jesieni ubiegłego roku.
Na jakiś czas zatrzymał to oprysk Topsinem.
Po wystąpieniu objawów najpierw zrobiłem oprysk Topsinem i zerwałem chore liście. Objawy po 10 dniach wystąpiły ponownie i wtedy wykonałem oprysk Miedzianem. Czyli przed opryskaniem Miedzianem miałem już te objawy od prawie 25 dni! Więc uszkodzenia nie mogły być spowodowane przez Miedzian lub inne środki miedziowe, gdyż tego środka nie używałem wtedy. Nie pasuje mi też dziurkowatość liści drzew pestkowych. Stwierdzam to na podstawie tych zdjęć: http://www.target.com.pl/katalog/choroby/52.html
Ocene przeprowadziłem na podstawie klucza do rozpoznawania chorób
opracowanego przez specjalistów
Innej opcji brak
Mieszkasz blisko Instytutu Sadownictwa
spróbuj tam zasięgnąc rady
pogotowie ogrodnicze pisze:
opcja nr 1
dziurkowatość lisci drzew pestkowych(Clasterosporium carpophilum)
był Topsin
to teraz Miedzian
i jeszcze Kaptan
te trzy preparaty wykazują najwiekszą skuteczność
zapisz sobie w notatkach termin i na drugi rok od połowy czerwca co 14 dni po opadach.
Janusz z PO
Zerwałem wszystkie zainfekowane liście i zrobiłem oprysk Kaptanem. Nie pomógł. Plamy wystąpiły po 2 dniach na liściach. Na każdej gałązce mam już tylko po 2-3 listki i wszystkie zainfekowane. Niedługo nie będzie liści na niej i chyba padnie. Ta choroba nigdy mi nie występowała przy brzoskwini "Iskra", która niestety tej zimy przemarzła. Dam niedługo zdjęcia dobrej jakości tych lisci. Januszu a te plamki oliwkowo-brązowe nie są typowymi objawami parcha?
pogotowie ogrodnicze pisze:
opcja nr 1
dziurkowatość lisci drzew pestkowych(Clasterosporium carpophilum)
był Topsin
to teraz Miedzian
i jeszcze Kaptan
te trzy preparaty wykazują najwiekszą skuteczność
zapisz sobie w notatkach termin i na drugi rok od połowy czerwca co 14 dni po opadach.
Janusz z PO
Zerwałem wszystkie zainfekowane liście i zrobiłem oprysk Kaptanem. Nie pomógł. Plamy wystąpiły po 2 dniach na liściach. Na każdej gałązce mam już tylko po 2-3 listki i wszystkie zainfekowane. Niedługo nie będzie liści na niej i chyba padnie. Ta choroba nigdy mi nie występowała przy brzoskwini "Iskra", która niestety tej zimy przemarzła. Dam niedługo zdjęcia dobrej jakości tych lisci. Januszu a te plamki oliwkowo-brązowe nie są typowymi objawami parcha?
Z tego co wiem to parch wystepuje tylko na owocach