Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Moje szmaragdy mają wiekszą odległość,a między nimi mam ozdobne krzewy lekko wysuniete.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Piękna wiosna:)
Biegam u Was się zachwycać, bo u mnie to jeszcze smutnawo... wolniej wszystko rusza, a dziś to w ogóle....
Masz przepiękne wrzośce i już kwitną na całego ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

kasia_rom pisze:Moniu, ja mam posadzone szmaragdy co 50 cm, i wszyscy mi mówią że za gęsto :? Ale może będzie dobrze, mi też zależy na gęstej zasłonie :wink:

Masz 100 róż :shock: , ile to pracy ale jak pięknie gdy zakwitną :lol:

Chyba też poprzycinam róże , jak przestanie padać, już widać gdzie pączki a gdzie suche :wink:
U mnie wszystkie żyją , oprócz piennych :evil:
Czy robisz profilaktyczny oprysk miedzianem albo sylitem?
Kasiu, mam około 230 róż :oops: , a może więcej... Już dawno nie liczyłam :lol: Niestety to na tyle dużo, że pracę przy nich rozkładam na raty. Zmartwiłaś mnie tym, że może za gęsto mam te tuje :? Bardzo dużo pracy mnie kosztowało ich wkopanie, bo część z nich przekopałam z innej części ogrodu i trzeba było wykopać spore dołki, a u mnie podłoże fatalne - same kamienie:
tu po spulchnieniu kilofem:
Obrazek
a tu po oczyszczeniu - jak widać, do każdego wsadzenia rośłinki trzeba sporej krzepy, no i za każdym razem ziemia ogrodnicza z worka potrzebna ;:223 Wydaję na to sporo pieniędzy, ale nie ma innego wyjścia :(

Obrazek

A tu moje tuje:
Obrazek

Co do oprysku róż... niegdy takiego nie stosowałam, ale kusi mnie... nie powiem...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac pisze:Piękna wiosna:)
Biegam u Was się zachwycać, bo u mnie to jeszcze smutnawo... wolniej wszystko rusza, a dziś to w ogóle....
Masz przepiękne wrzośce i już kwitną na całego ;:138
Ten na poprzedniej stronie to akurat był od Izabell. Mój ma taki podobny kolor, ale bardzo ciemne igiełki na gałązkach.
Obrazek

A wiosna coraz piękniejsza, to prawda ;:3
Dzisiaj wypatrzyłam rozkwitające fiołki :heja :heja
Obrazek

Wszystko budzi się do życia
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malgocha1960 pisze:Moje szmaragdy mają wiekszą odległość,a między nimi mam ozdobne krzewy lekko wysuniete.
Ja chciałam zdecydowanie (docelowo) połączone tuje. Chcę je formować na żywopłot równo ścięty u góry. Nie chcę, żeby wyglądały na tuje, tylko zbitą, zieloną ścianę. Mam nadzieję, że osiągnę ten efekt za kilka lat. Już w tym roku zacznę ścinać przewodniki, żeby tuje ładnie się zagęściły.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj popracowałam sporo w ogrodzie. Nareszcie dokończyłam układanie kostki wokół okrągłej różanki ... prawie dokończyłam, bo zabrakło mi ok.30 kostek :? Muszę dokupić. Teraz to już pestka, bo podsypka gotowa, więc to parę minut pracy. Teraz jeszcze trzeba przybić drewniane, poprzeczne belki na trejażu i roślinki mogą się piąć do woli :D

Obrazek

Na razie nic ciekawego, bo jeszcze żaden z kwiatów, nawet tych cebulowych nie zakwitł, ale za parę dni zacznie się robić kolorowo, bo hiacynty mają już piękne i grubaśne, zielone pąki.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Czy ta kostka nie za bardzo wystaje ?
Może utrudniać koszenie.
Choć przyznam szczerze że sam kształt jest imponujący.
Aż zachęca by wejść do środka :P
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Monia, sama układałaś kostkę? Bardzo ładnie wyszło, piękna różanka, jak podrosną i zakwitną to będzie efekt :tan
Współczuję tych kamieni z glebie, tyle pracy żeby coś posadzić :? ,u mnie sam piasek, sadzi się dobrze i nigdy mi nic nie zgniło z nadmiaru wody :wink:
Myślę że tuje mogą tak zostać, będzie gęsta ściana. Ja kupując wybierałam takie co mają więcej niż jeden przewodnik, nigdy ich jeszcze nie przycinałam.

Masz 230 róż :shock: , przepraszam ale wcześniej nie doczytałam,ale będziesz miała piękne lato w ogrodzie :P
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też już nie mogę doczekać się tego lata u Moni.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

agrazka pisze:ja takie łuki widziałam w OBI, zastanawiałam się czy solidne, no i nie wiem. Ładnie wyglądały i niedrogie były :)
a ja w Castoramie za 38,42
wymiary: 190x3,5x6

Jestem przekonana że już to pisałam u Ciebie..
musiało się nie wysłać :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coma95 pisze:Czy ta kostka nie za bardzo wystaje ?
Może utrudniać koszenie.
Choć przyznam szczerze że sam kształt jest imponujący.
Aż zachęca by wejść do środka
Chciałam, żeby wystawała, aby nie najeżdżać kosiarką. Sprawdziło się, bo połowa była już gotowa w ub.sezonie. Będę miała przy brzegach roślinki, które będą rosły przy brzegach kostki i nie chciałam, żeby tam wjeżdżała kosiarka. Podkaszarką będziemy pielęgnować brzegi trawnika pry kostce :wink:
kasia_rom pisze:Monia, sama układałaś kostkę? Bardzo ładnie wyszło, piękna różanka, jak podrosną i zakwitną to będzie efekt :tan
Współczuję tych kamieni z glebie, tyle pracy żeby coś posadzić :? ,u mnie sam piasek, sadzi się dobrze i nigdy mi nic nie zgniło z nadmiaru wody :wink:
Myślę że tuje mogą tak zostać, będzie gęsta ściana. Ja kupując wybierałam takie co mają więcej niż jeden przewodnik, nigdy ich jeszcze nie przycinałam.

Masz 230 róż :shock: , przepraszam ale wcześniej nie doczytałam,ale będziesz miała piękne lato w ogrodzie :P
Sama układałam ;:108 To nie jest trudne, tylko trzeba troszkę czasu i cierpliwości ;:65
Kasiu, moje tuje częściowo są starsze, a częściowo młodziutkie, bo dopiero co kupione. Muszę tym starszym ściąć przewodniki już w tym sezonie, żeby zaczęły gęstnieć na szerokość i przxestały pędzić do góry, bo mają jeden długi przewodnik, więc skupiają się głównie na tym, aby piąć się do nieba :roll:
Do kamieni w gruncie już się w miarę przyzwyczaiłam, choć czasami mam serdecznie dość, kiedy trafię na większe bryły kamieni i nie mogę im dać rady nawet kilofem - wówczas muszę czekać na pomoc męża lub taty, a to niezwykle trudne, gdy ma się wenę na kopanie, a czekać trzeba aż mężczyźni znajdą czas :twisted:
Margo2 pisze:Ja też już nie mogę doczekać się tego lata u Moni.
Dzięki, Gosiu ;:180 Ja sama nie mogę się doczekać, choć wiosnę też bardzo lubię, zwłaszcza tę zaawansowaną w maju, kiedy już prawie lato i kwitną piwonie - moje ulubione obok róż :D
liska pisze:
agrazka pisze:ja takie łuki widziałam w OBI, zastanawiałam się czy solidne, no i nie wiem. Ładnie wyglądały i niedrogie były
a ja w Castoramie za 38,42
wymiary: 190x3,5x6

Jestem przekonana że już to pisałam u Ciebie..
musiało się nie wysłać :(
Pisałaś cenę, wymiary, ale nie pisałaś, że w Castoramie :lol:
Nie wiedziałam, że w marketach są do nabycia takie łuki. Jak tylko uporamy się ztynkami na budowie, to będę miała więcej czasu na ogród i zakupy ogrodnicze. Na razie moje zakupy to głóewnie cement, wapno i piasek, a ogrodnicze są ograniczone wyłącznie do kory, ziemi i krzewów kupowanych w najbliższym ogrodniczym. Plusem jest to, że zmobilizowałam się do dokończenia układania kostki w ogrągłej rózance, na co wciąż brakowało mi czasu lub chęci, a jak już chęci i czas znalazłam, to nie miałam cementu - teraz zgrałam wszystko w całość i dokończyłam to, co zaczęłam blisko rok temu :oops: :lol:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Oj pięknie, Moniś, pięknie ;:63 Twój ogród to mistrzostwo świata :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze:Oj pięknie, Moniś, pięknie ;:63 Twój ogród to mistrzostwo świata :uszy
Dominiczko, dziękuję ;:180 ;:180 Ale mnie motywujesz :uszy Od razu chce mi się działać dalej :tan Jak tylko jutrzejsza pogoda dopisze, to jadę wsadzać białe byliny, bo już mam rozplanowane co i gdzie, tylko dzisiaj nie wypada kopać :;230
Przed chwilą mieliśmy istne oberwanie chmury z gradem :shock: Trwało to kilkadziesiąt sekund, ale posypało porządnie :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

O rany - grad to jest to, czego się najbardziej obawiam :roll: Ech, nie da się przed tym zabezpieczyć.
U Agi odpisywałam o pszczołach (znaczy o rurkach), żeby wieszać jak najszybciej, nie wiem czy widziałaś.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze:O rany - grad to jest to, czego się najbardziej obawiam :roll: Ech, nie da się przed tym zabezpieczyć.
U Agi odpisywałam o pszczołach (znaczy o rurkach), żeby wieszać jak najszybciej, nie wiem czy widziałaś.
Nie czytałam, zaraz zerknę :wink:
Dobrze, że jeszcze nie kwitną kwiaty w pełni, bo po takim gradzie nic by z nich nie zostało :? Teraz pada deszcz - nawet dobrze, bo podleje mi to, co wsadziłam wczoraj i przedwczoraj ;:63 ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”