Ogród Moni cz.3
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Moni cz.3
Moje szmaragdy mają wiekszą odległość,a między nimi mam ozdobne krzewy lekko wysuniete.
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Piękna wiosna:)
Biegam u Was się zachwycać, bo u mnie to jeszcze smutnawo... wolniej wszystko rusza, a dziś to w ogóle....
Masz przepiękne wrzośce i już kwitną na całego
Biegam u Was się zachwycać, bo u mnie to jeszcze smutnawo... wolniej wszystko rusza, a dziś to w ogóle....
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Kasiu, mam około 230 różkasia_rom pisze:Moniu, ja mam posadzone szmaragdy co 50 cm, i wszyscy mi mówią że za gęstoAle może będzie dobrze, mi też zależy na gęstej zasłonie
![]()
Masz 100 róż, ile to pracy ale jak pięknie gdy zakwitną
![]()
Chyba też poprzycinam róże , jak przestanie padać, już widać gdzie pączki a gdzie suche![]()
U mnie wszystkie żyją , oprócz piennych![]()
Czy robisz profilaktyczny oprysk miedzianem albo sylitem?
tu po spulchnieniu kilofem:

a tu po oczyszczeniu - jak widać, do każdego wsadzenia rośłinki trzeba sporej krzepy, no i za każdym razem ziemia ogrodnicza z worka potrzebna

A tu moje tuje:

Co do oprysku róż... niegdy takiego nie stosowałam, ale kusi mnie... nie powiem...
- Alania

Ten na poprzedniej stronie to akurat był od Izabell. Mój ma taki podobny kolor, ale bardzo ciemne igiełki na gałązkach.aguskac pisze:Piękna wiosna:)

A wiosna coraz piękniejsza, to prawda
Dzisiaj wypatrzyłam rozkwitające fiołki

Wszystko budzi się do życia

- Alania

Ja chciałam zdecydowanie (docelowo) połączone tuje. Chcę je formować na żywopłot równo ścięty u góry. Nie chcę, żeby wyglądały na tuje, tylko zbitą, zieloną ścianę. Mam nadzieję, że osiągnę ten efekt za kilka lat. Już w tym roku zacznę ścinać przewodniki, żeby tuje ładnie się zagęściły.malgocha1960 pisze:Moje szmaragdy mają wiekszą odległość,a między nimi mam ozdobne krzewy lekko wysuniete.
- Alania

Dzisiaj popracowałam sporo w ogrodzie. Nareszcie dokończyłam układanie kostki wokół okrągłej różanki ... prawie dokończyłam, bo zabrakło mi ok.30 kostek
Muszę dokupić. Teraz to już pestka, bo podsypka gotowa, więc to parę minut pracy. Teraz jeszcze trzeba przybić drewniane, poprzeczne belki na trejażu i roślinki mogą się piąć do woli

Na razie nic ciekawego, bo jeszcze żaden z kwiatów, nawet tych cebulowych nie zakwitł, ale za parę dni zacznie się robić kolorowo, bo hiacynty mają już piękne i grubaśne, zielone pąki.

Na razie nic ciekawego, bo jeszcze żaden z kwiatów, nawet tych cebulowych nie zakwitł, ale za parę dni zacznie się robić kolorowo, bo hiacynty mają już piękne i grubaśne, zielone pąki.
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Czy ta kostka nie za bardzo wystaje ?
Może utrudniać koszenie.
Choć przyznam szczerze że sam kształt jest imponujący.
Aż zachęca by wejść do środka :P
Może utrudniać koszenie.
Aż zachęca by wejść do środka :P
- kasia_rom

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Monia, sama układałaś kostkę? Bardzo ładnie wyszło, piękna różanka, jak podrosną i zakwitną to będzie efekt
Współczuję tych kamieni z glebie, tyle pracy żeby coś posadzić
,u mnie sam piasek, sadzi się dobrze i nigdy mi nic nie zgniło z nadmiaru wody
Myślę że tuje mogą tak zostać, będzie gęsta ściana. Ja kupując wybierałam takie co mają więcej niż jeden przewodnik, nigdy ich jeszcze nie przycinałam.
Masz 230 róż
, przepraszam ale wcześniej nie doczytałam,ale będziesz miała piękne lato w ogrodzie :P
Współczuję tych kamieni z glebie, tyle pracy żeby coś posadzić
Myślę że tuje mogą tak zostać, będzie gęsta ściana. Ja kupując wybierałam takie co mają więcej niż jeden przewodnik, nigdy ich jeszcze nie przycinałam.
Masz 230 róż
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja też już nie mogę doczekać się tego lata u Moni.
a ja w Castoramie za 38,42agrazka pisze:ja takie łuki widziałam w OBI, zastanawiałam się czy solidne, no i nie wiem. Ładnie wyglądały i niedrogie były
wymiary: 190x3,5x6
Jestem przekonana że już to pisałam u Ciebie..
musiało się nie wysłać
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alania

Chciałam, żeby wystawała, aby nie najeżdżać kosiarką. Sprawdziło się, bo połowa była już gotowa w ub.sezonie. Będę miała przy brzegach roślinki, które będą rosły przy brzegach kostki i nie chciałam, żeby tam wjeżdżała kosiarka. Podkaszarką będziemy pielęgnować brzegi trawnika pry kostcecoma95 pisze:Czy ta kostka nie za bardzo wystaje ?
Może utrudniać koszenie.
Aż zachęca by wejść do środka
Sama układałamkasia_rom pisze:Monia, sama układałaś kostkę? Bardzo ładnie wyszło, piękna różanka, jak podrosną i zakwitną to będzie efekt![]()
Współczuję tych kamieni z glebie, tyle pracy żeby coś posadzić,u mnie sam piasek, sadzi się dobrze i nigdy mi nic nie zgniło z nadmiaru wody
![]()
Masz 230 róż, przepraszam ale wcześniej nie doczytałam,ale będziesz miała piękne lato w ogrodzie :P
Kasiu, moje tuje częściowo są starsze, a częściowo młodziutkie, bo dopiero co kupione. Muszę tym starszym ściąć przewodniki już w tym sezonie, żeby zaczęły gęstnieć na szerokość i przxestały pędzić do góry, bo mają jeden długi przewodnik, więc skupiają się głównie na tym, aby piąć się do nieba
Do kamieni w gruncie już się w miarę przyzwyczaiłam, choć czasami mam serdecznie dość, kiedy trafię na większe bryły kamieni i nie mogę im dać rady nawet kilofem - wówczas muszę czekać na pomoc męża lub taty, a to niezwykle trudne, gdy ma się wenę na kopanie, a czekać trzeba aż mężczyźni znajdą czas
Dzięki, GosiuMargo2 pisze:Ja też już nie mogę doczekać się tego lata u Moni.
Pisałaś cenę, wymiary, ale nie pisałaś, że w Castoramieliska pisze:a ja w Castoramie za 38,42agrazka pisze:ja takie łuki widziałam w OBI, zastanawiałam się czy solidne, no i nie wiem. Ładnie wyglądały i niedrogie były
wymiary: 190x3,5x6
Jestem przekonana że już to pisałam u Ciebie..
musiało się nie wysłać
Nie wiedziałam, że w marketach są do nabycia takie łuki. Jak tylko uporamy się ztynkami na budowie, to będę miała więcej czasu na ogród i zakupy ogrodnicze. Na razie moje zakupy to głóewnie cement, wapno i piasek, a ogrodnicze są ograniczone wyłącznie do kory, ziemi i krzewów kupowanych w najbliższym ogrodniczym. Plusem jest to, że zmobilizowałam się do dokończenia układania kostki w ogrągłej rózance, na co wciąż brakowało mi czasu lub chęci, a jak już chęci i czas znalazłam, to nie miałam cementu - teraz zgrałam wszystko w całość i dokończyłam to, co zaczęłam blisko rok temu
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Oj pięknie, Moniś, pięknie
Twój ogród to mistrzostwo świata 
- Alania

Dominiczko, dziękujędominikams pisze:Oj pięknie, Moniś, pięknieTwój ogród to mistrzostwo świata
Przed chwilą mieliśmy istne oberwanie chmury z gradem
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
O rany - grad to jest to, czego się najbardziej obawiam
Ech, nie da się przed tym zabezpieczyć.
U Agi odpisywałam o pszczołach (znaczy o rurkach), żeby wieszać jak najszybciej, nie wiem czy widziałaś.
U Agi odpisywałam o pszczołach (znaczy o rurkach), żeby wieszać jak najszybciej, nie wiem czy widziałaś.
- Alania

Nie czytałam, zaraz zerknędominikams pisze:O rany - grad to jest to, czego się najbardziej obawiamEch, nie da się przed tym zabezpieczyć.
Dobrze, że jeszcze nie kwitną kwiaty w pełni, bo po takim gradzie nic by z nich nie zostało