zakładanie ogrodu PROSZĘ o RADY! :)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
cool-sweet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2010, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

zakładanie ogrodu PROSZĘ o RADY! :)

Post »

Witam :D
Jestem na tym forum nowa, ale oglądam ostatnio niektóre watki.
mam do zagospodarowania okolo 1200 m2. moja bardzo ogolna wizja wyglada tam , ze chcialabym moec trawe, miejce do postawienia altanki badz jakiegos pawilonu.

koniecznie musi byc duzo kwiatow i krzewow ozdobnych, poniewaz mam bzika na punkcie kwiatow :) oczywiscie koniecznie musi byc zywoplot. wysialam thuje i swierki ale takze wiele innych drzewek i krzewow ozdobnych.

wysiewalam miesiac temu, a czesc nadal lezy i stratyfikuje. najlepiej wzeszla ketmia. dosc duza jest juz wisteria. powoli wschodzi te cyprysik groszkowy.

ostatnio na allegro ogladalam sadzonki swierku zwyklego 4-letniego i zastanawiam sie czy kupic moze z internetu takie 4-letnie zeby juz sobie rosl zywoplot. tylko zastanawiam sie jak bedzie wygladal zywoplot ze swierkow?

moja wizja wyglada tak zeby naokolo byl zywoplot i jakies dzrewa i krzewy a na srodku glownie trawa i moze jakies oczko, skalniak jakies male cyprysiki kwiatki krzewy?

wyjezdzam w sierpniu z moim mezczyzna za granice na 4 lata i bedziemy przyjezdzali na swieta ale dzialka beda opiekowali sie nasi rodzice. chcialabym w tym roku doprowadzic do takiego stanu, zeby wysiac trawe, posadzic wywoplot i chociaz kilka jakis cyprysikow w jakims koleczku no i moze jakis skalniak albo cos? prosze o pomoc co moglabym juz zrobic w tym roku zeby roslo, ale zeby rodzice nie musieli za bardzo pielic i zeby nie mieli za duzo roboty.

szklarnia zostanie tylko ta czesc na ostatnim zdjeciu od komina do konca prawej strony zostanie zburzona, poniewaz z tej strony bedzie wyjscia z tarasu do ogrodu. aktualnie jest to budynek gospodarczy polaczony mur jest ze szkarnia.

z gory dziekuje za kazda wskazowke. kazda rada jest da mnie bardzo cenna.
czekam na odpowiedzi.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: zakładanie ogrodu PROSZĘ o RADY! :)

Post »

żywopłot świerkowy jest taki sobie... może lepiej trójwarstwową rabatę z gatunków zimozielonych i kwitnących ?
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
magdala

Post »

Cool-Sweet :wit Witaj ! Musiałabyś pewnie określić gdzie będzie zbudowany dom.
Jeśli wyjeżdżacie na tak długi czas, to chyba można posadzić jedynie iglaki i inne krzewy.
Rośliny kwitnące wymagają raczej regularnej opieki -podlewania, obrywania przekwitniętych kwiatów, nawożenia itp.
Ale faktycznie- przez 4 lata - iglaki i np. pnącza sporo urosną :D .

Diano :wit A powiedz coś więcej na temat takiej trójwarstwowej rabaty .....
Jakie krzewy powinny ją tworzyć?
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

bardzo różne krzewy możemy dobierać :) zależy od gustu, warunków etc.

osobiście gdy klient chce mieć ładną barierę wizualną od strony sąsiada (wstępnie mowa jest o żywopłocie, jednak przy wizualizacjach zazwyczaj od żywopłotu odchodzimy) - często projektuję np. takie zestawienia: od strony siatki np. thuja 'smaragd', 'brabant' czy zwykłe żywotniki zachodnie czy olbrzymie - cięte, przed nimi np. pęcherznica 'diabolo' w mixie z 'luteus', przed nimi w zależności od gustów i całej koncepcji np jałowce o wysokości ok 70cm (półpłożące np. odmiany z gatunku juniperus xmedia) lub np. trzmielinę van Houtea 'gresheim'... często do takiej rabaty doklejam półkola z ciekawymi niższymi roślinami jeśli teren na to pozwala :)

a opieka nad tymi roślinami ? żadna praktycznie... raz, dwa razy w roku przyciąć, podsypać korą i już ;) jak się wyłoży agrowłóknine to nawet plewić pod młodymi roślinami nie trzeba....

a w praktyce przetestowałam takie rozwiązania u teściów - sprawdzają się rewelacyjnie ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
cool-sweet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

bardzo się ciesze ze juz kilka osob odpowiedzialo na moj watek :) zdj ktore wkleilam przedstawiaja tyl calej dzialki. z przodu jest ogrod i dom alemoich przyszlych tesciow. na zdj widac ze jest dluga szklarnia i doczepiona calkiem na wprost mala szklarnia. widac tam tyl domu. ta mala szklarnia bedzie prawie w calosci wyburzona zeby mogly byc okna i oczywiscie taras.

jezeli chodzi o opieke nad ogrodem to beda sie opiekowali moi przyszli tescie w duzej mierze, poniewaz sa caly czas na miejscu no i moi rodzice. jezeli chodzi o opryski, posypanie nawozow, scinanie dzrewek koszenie trawy to bedzie sie zajmowal tym moj przyszly tesc.

ewentualne niewielki pielenie to moze sie tym zajac moja mama i przyszla tesciowa. no i oczywiscie jak będę przylatywala na urlop to wszystkim sie zajme sama z najwieksza przyjemnoscia :) :) :)

jezeli chodzi o zywoplot to chcialabym go najlepiej zasadzic w tym roku ale wybrac taki rodzaj, zeby koszt nie byl duzy, ale ladnie wygladal.

ogolnie rzecz biorac jest duze pole do popisu, poniewaz ogrod bedzie mial ponad 1000 m2. to chyba nie tak malo.

dziekuje za uzyskane odpwiedzi i czekam na nastepne. :) :) :)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Witaj cool-sweet :wit
Przyłóż się proszę trochę bardziej do pisowni :oops:
Dbajmy wspólnie o poziom Forum
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz dość duży ogród i według mnie lepiej od razu pomyśleć o stworzeniu zakątków czy jak to mówią pokoi.
Jakoś nie przemawia do mnie wizja plaskacza z trawnika.
Chcesz krzewy i drzewa to od razu sadź w taki sposób by tworzyły ściany dla tych zakątków.
Polecam hortensje krzewiaste i bukietowe bo pięknie kwitną, suche kwiatostany zdobią je nawet zimą i nie ma z nimi problemu z przemarzaniem bo kwitną na jednorocznych pędach.
Oczywiście różaneczniki też muszą być. One mają swoje wymagania ale jak dobrze je posadzisz i dasz kwaśną ziemię to powinny odwdzięczyć się pięknym kwitnieniem.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Szkoda rozbierać szklarni zacznij coś uprawiać a za granicę planuj wyjazdy turystyczne.

jarek
cool-sweet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Szklarnia nie będzie cala rozbierana. tylko częśc dołączonej malej szklarni. Ta częśc bedzie rozbierana, poniewaz chcemy stworzyc dom z pomieszczeia aktualnie gospodarczego ktore ma ponad 100 m2. Musi byc rozebrana czesc szklarni, poniewaz musimy zrobic okna takze z tej strony domu no i oczywiscie taras :)

Niestety mieszkamy w takim kraju, ze czasem sytuacja zmusza zeby wyjechac do pracy gdzies dalej, poniewaz w naszym kraju ciezko sie dorobic czegokolwiek porzadniejszego na start.

okolo miesiac temu wysialam nasonka dzrzewek i krzewow. Postaram sie zrobic zdjecia i wstawic aby pokazac moje male "giganty" :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”