Hiacynt - wszystko o uprawie
-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Hiacynty na balkonie
a może mój błąd polegał na zbyt głębokim zasadzeniu cebul? Bo jednak czuję niedosyt, że ten jedyny hiacynt, który tak ładnie się rozwinął był krzywy... A reszta.... szkoda mówić. Miałam dylemat, czy sadzić tak, żeby cebule były w połowie na wierzchu, czy też je całkiem przykryć. Ma ktoś pomysł? Czy to mogło być przyczyną?
Ania
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba jednak te pędzone to muszą mieć cebulę najwyżej do połowy w ziemi, tak jak Amarylkowate.
Waleria
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Ja kupiłam w sklepie hiacynty które miały dopiero zawiązki pączków cebulki wystają sporo ponad ziemię zakwitły cudnie ale były tak krzywe że ten twój to jak żołnierz koło moichSmellycat pisze:a może mój błąd polegał na zbyt głębokim zasadzeniu cebul? Bo jednak czuję niedosyt, że ten jedyny hiacynt, który tak ładnie się rozwinął był krzywy... A reszta.... szkoda mówić. Miałam dylemat, czy sadzić tak, żeby cebule były w połowie na wierzchu, czy też je całkiem przykryć. Ma ktoś pomysł? Czy to mogło być przyczyną?

- veegas5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 31 sty 2010, o 10:25
Witam
Kupiłem hiacynta który po nie długim czasie zakwitl i po kilku dniach przekwitł. Teraz jest kilka listków i łodyga z zaschniętym kwiatostanem, tu pojawia się moje pytanie, czy należy ją obciąć czy zostawic tak jak jest. Dodam tylko że chcę chodować hiacynta w domu.
Kupiłem hiacynta który po nie długim czasie zakwitl i po kilku dniach przekwitł. Teraz jest kilka listków i łodyga z zaschniętym kwiatostanem, tu pojawia się moje pytanie, czy należy ją obciąć czy zostawic tak jak jest. Dodam tylko że chcę chodować hiacynta w domu.
POZDRAWIAM ŁUKASZ
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Jak uschla to obetnij , później liście też
.

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- veegas5
- Od: 31 sty 2010, o 10:25
Łodyga jest jeszcze zielona ( żywa ), więc chyba nie będę jej obcinał.
Dzięki za poradę.
Dzięki za poradę.
POZDRAWIAM ŁUKASZ
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Jak zielona to jeszcze zostaw , roslina pobiera z niej substancje odżywcze potrzebne do przyszłego kwitnienia , dopiero jak uschnie i opadnie .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Kontakt:
Hiacynt ma jeszcze zielone liście i ciągle go trzymam w doniczce - czy trzeba go podlewać? Nie przesadzam z wodą, ale przyznam, że od czasu do czasu go trochę podleję. Ale... czy on w takim razie ma szansę uschnąć? Może trzeba przestać 

Ania
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podlewaj umiarkowanie, tak aby nie wysechł jak zaczną żółknąć liście ogranicz podlewanie do minimum.
- shanti
- 100p
- Od: 20 lip 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hiacynt
Czy kwitną wam już hiacynty? Bo moje już mają pączki
Nasiona, cebulki, kłącza
Kwiaty z ogrodu
Kwiaty z ogrodu
- skalimonka
- Od: 22 paź 2008, o 23:13
Witam
Kupilam za pół darmo hiacynta, którego zrobiło mi się żal, bo w sklepie wyglądał marnie. Stwierdziłam, że może go uratuję. Miał ściete kwiaty
i zostawione same liscie. Niektore jeszcze sterczały, ale kilka było zwiędniętych. Mial sucho, wiec myslalam, ze nie byl podlewany i jak go podleje odżyje. Niestety teraz reszta liści też więdnie i żółknie na koncach (nie wszystkie, ale kilka). Pierwszy raz mam hiacynta, prosze podpowiedzcie mi co robic? 

Kupilam za pół darmo hiacynta, którego zrobiło mi się żal, bo w sklepie wyglądał marnie. Stwierdziłam, że może go uratuję. Miał ściete kwiaty

kaktusowata kociara 

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Hiacynta musisz zasuszyć, przetrzymasz go trochę w domu, a później posadzisz do ziemi.
- skalimonka
Witam
Chciałam tylko zapytać, czy cebule hiacyntów z ogrodu trzeba wykopać po przekwitnieniu z ziemi i czy je jesienią ponownie się sadzi? Czy może raz zasadzisz i tak sobie rosną i kwitną w ogrodzie?
Pytam bo nie bardzo zrozumiałam
Dzięki za odpowiedź z góry
Pozdrawiam Ewa
Chciałam tylko zapytać, czy cebule hiacyntów z ogrodu trzeba wykopać po przekwitnieniu z ziemi i czy je jesienią ponownie się sadzi? Czy może raz zasadzisz i tak sobie rosną i kwitną w ogrodzie?
Pytam bo nie bardzo zrozumiałam

Dzięki za odpowiedź z góry
Pozdrawiam Ewa
- skalimonka
Ja widzę, że tu nikt nie odpowiada nie tylko na moje pytania. Moje hiacynty były w fatalnym stanie, przesadzilam cebulki (byly wsadzone za gleboko), oraz obcielam pędy z 5cm nad cebulką, lecz reszta pędu ktora zostala po paru dniach odpadła. Teraz zostaly w ziemi same cebulki, nie wiem czy dobrze zrobilam obcinajac je, ale nikt nie chcial udzielic rady
Teraz nie wiem tez, czy zostawic je w ziemi, chyba nalezy wykopac i posadzic znowu, ale kiedy??

kaktusowata kociara