Pozdrawiam
Moje, moje - Mania
Re: Moje, moje - Mania
Super nowości
gratuluje, ja też z niecierpliwością czekam na wiosnę i zastanawiam sie jak tu je zacząć przyzwyczajać ale na takie codzienne wynoszenie niemam niestety czasu, także nie wiem jeszcze jak to zrobie. Chociaż przyznam, że niektóre dostały już deczko wody 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Mnie owszem korci, aby spryskać powoli opuncje (są lekko pomarszczone), ale jeszcze poczekam do końca tygodnia. Odrobinę wody dostały jedynie wilczomlecze, ale te wyjściowo trzymane były w wyższej temperaturze. Reszta stoi jak stała, nawet niektóre egzemplarze zebrały trochę kurzu
Ponoć ten ostatni tydzień ma być zimowy a potem........
Ponoć ten ostatni tydzień ma być zimowy a potem........
-
Swagman
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
opuncje można a nawet należy zima spryskiwać a nawet czasem leciutko podlać inaczej najmłodsze przyrosty bardzo często zasychają
-
Grzdyl
To prawdopodobnie Euphorbia hottentoea, porównaj http://www.cactus-succulents.com/e_hotten.jpg
Władku, dzięki za rozpoznanie
- wydaje mi się, że to jest właśnie ta Euphorbia. Do innych w każdym razie nie podobna 
swietna ona jest.
w ogole rewelacyjna kolekcja. nie mas zjakis nadwyzek?:P
w ogole rewelacyjna kolekcja. nie mas zjakis nadwyzek?:P
Ka-rolko, dziękuję za entuzjazm, ale raczej nadwyżek nie mam (aktualnie). Na razie jestem jeszcze na etapie obserwowania kolejny rok moich kłujących i gromadzenia ew. nowych egzemplarzy. Niemniej jednak kolekcja jest żywa - raz coś wypadnie (jak niestety mamm. Zelimanniana tego roku), raz coś wpadnie (wilczomlecze wyżej okazane) - więc nie wykluczam, że będzie podział. Na pewno zakomunikuję o tym na forum, tylko wszystko musi się obudzić. Na razie mam na stanie jedynie aloes tygrysi w "rozmnożeniu" i na wydanie w wymiarach ........1,5 cm;)
No to takjak u mnie:) raz coś wpadnie a raz wypadnie.
Tylko to pierwsze jest przyjemne, a to drugie już mniej;)
Tylko to pierwsze jest przyjemne, a to drugie już mniej;)
Piękny kwiatuszek się szykuje
fajna ta Twoja suleczka Maniu 
Nie mam pojęcia, co z tego będzie (nabytek jesienny - pierwszy sezon u mnie), ale nie ma co ukrywać - cicho liczę na jakieś kwiecie. Choć nawet pojęcia nawet nie mam, jako ta sulka kwitnie.
Dojrzałam to "to" obiektywem aparatu, po prostu ;)
Dojrzałam to "to" obiektywem aparatu, po prostu ;)
Sulki ogólnie mają dosyć duże, piękne kwiatki także myślę, że będziesz miała czym oczy cieszyć jak zakwitnie
życzę ci ogromnego kwiatucha
Jak moja nie da mi kwiatuszka to przyjdę na Twoją popatrzeć i napawać się widokami:D
Jak moja nie da mi kwiatuszka to przyjdę na Twoją popatrzeć i napawać się widokami:D
Obfotografuję i na forum umieszczę ;)
Dziś "przerzuciłam" kolejnych 20 doniczek na słońce, ale było tak intensywne, że musiałam dość intensywnie" cieniować roślinki.
Ok. 15 sztuk przesadziłam (o zgrozo ekologom, płukanie żwiru akwarystycznego jest straszne, a ile w tym osadu i różnych dziwnych historii.......). Glochidy opuncji microdasys mam wbite aż po ramiona (mimo zabezpieczeń), a nawet na odzieży (spodnie!). Jakby kto był chętny na jesień, to chyba będzie parę nowych sadzonek (w trakcie tej jakże przyjemnej "operacji" kilka oderwałam, więc zaczynam ukorzeniać).
Przy okazji wiosennych porządków - takie oto jasne coś zaobserwowałam dzisiaj na cereusie puruvianus monstrosa - co to u licha może być? Nie wiem, czy się cieszyć, czy rozpaczać?

Ok. 15 sztuk przesadziłam (o zgrozo ekologom, płukanie żwiru akwarystycznego jest straszne, a ile w tym osadu i różnych dziwnych historii.......). Glochidy opuncji microdasys mam wbite aż po ramiona (mimo zabezpieczeń), a nawet na odzieży (spodnie!). Jakby kto był chętny na jesień, to chyba będzie parę nowych sadzonek (w trakcie tej jakże przyjemnej "operacji" kilka oderwałam, więc zaczynam ukorzeniać).
Przy okazji wiosennych porządków - takie oto jasne coś zaobserwowałam dzisiaj na cereusie puruvianus monstrosa - co to u licha może być? Nie wiem, czy się cieszyć, czy rozpaczać?

- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
eee korzeń może?