Ogród kocicy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
owmar1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 mar 2010, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród kocicy cz.2

Post »

Witaj Ewo!
Masz niesamowitą kolekcję roślin. ;:138 Wiele już dowiedziałam się o roślinach dzięki Tobie i innym forumowiczom.
Ja jestem na etapie tworzenia ogrodu od podstaw. A ponieważ nigdy wcześniej nie zajmowałam się roślinami nieustannie czytam, przeglądam forum, aby zapewnić moim roślinkom odpowiednią opiekę.
Widziałam, że masz guzikowca. Rozmawialiście o nim wcześniej ale nie znalazłam informacji na temat jego ewentualnego cięcia. Posadziłam go jesienią i w tej chwili ma oczywiście suche badylki. Czy coś z nimi robić, czy czekać cierpliwie? :roll: Pamiętasz może kiedy rusza z wegetacją?
Pozdrawiam!
Mariola
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Tak szybciutko bo jeszcze z pracy :twisted: .
Witam wszystkich odwiedzających.
Izo, zdjęć grabowego żywopłotu nie mam bo to dopiero rząd drzewek o chudym pniu i nie ma co fotografować. W zeszłym roku musiały się zadomowić po przesadzeniu. Dopiero w tym roku jakoś zaczną wyglądać - tak myślę.

Owmar1, witaj w moim ogrodzie - guzikowiec kwitnie tylko na tegorocznych pędach, trzeba go dość mocno przyciąć już teraz, zanim zacznie wegetację - to ważne. Ja swoje guzikowce już poprzycinałam. One późno się budzą więc łap sekator i tnij :D.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21

Post »

kocica pisze:co do grabu to mamy CARPINUS BETULUS - grab pospolity. Jesienią ścina się gałęzie starszych egzemplarzy, łączy w pęczki po kilkadziesiąt sztuk i zakopuje w ziemi. Wiosną mamy piękne sadzonki - młode drzewka. Wysokość w zależności od tego jak długą gałązkę ucięli w szkółce.
kocica pisze:wytwarza liczne odrośla korzeniowe (żywopłoty).
kocica pisze:często korzystam z internetu, ale tu trzeba uważać na informacje mylne niestety. Często w internecie widuję przekłamania.
kocica, czy nie pomyliłaś się? Próbowałem znaleźć w literaturze potwierdzenie Twojej informacji o tym, że grab tak łatwo rozmnaża się z sadzonek zdrewniałych ciętych jesienią, ale nie znalazłem.
Autorzy piszą głównie o rozmnażaniu z siewu, ponadto o szczepieniu (trudnym) na siewkach i o odkładach.
Być może pisząc o odroślach korzeniowych miałaś na myśli odrosty - odmładzające pędy wybijające czasem z pnia? Ja nie zauważyłem odrośli korzeniowych u grabów, nie znalazłem też o tym informacji w książkach.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Florian05.
Nie, nie pomyliłam się. Wiem co kupowałam wielokrotnie w szkółce - rozmawiałam też o tym ze szkólkarzem i osobiście pomagałam paniom wykopywać ukorzenione w ten sposób pęczki grabu żeby było szybciej, to samo dotyczy wytwarzania przez graby wielu pni. Można o tym poczytać nawet w encyklopedii. Właśnie dzięki temu wielopiennemu pokrojowi graby tworzą piękne i oryginalne żywopłoty. Nie wyobrażam sobie szkółkarzy siejących graby, lipy itp - dla nich takie pozyskiwanie drzew to żaden interes. Cytuję z encyklopedii:"Charakterystyczną cechą tego gatunku jest skłonność do wytwarzania odrośli korzeniowych, co wykorzystuje się w ogrodnictwie do zagęszczania żywopłotów."
Mam też ukorzenioną w ten sam sposób lipę drobnolistną, cały pęczek 1 metr wysokości i czeka na nowe miejsce.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ewo, proszę, pokaż roczniaka-graba-żywopłotowego ;:180
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izo, latem bo nie mam zdjęć. Miałam jakieś jedno, ale nie mam pojęcia czy jest do odnalezienia.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Ewusiu, czy oglądałaś już swoją hortensje "Tricolor" po zimie? Bo mam wrażanie, że moja wygląda nieciekawie :( . Okryłam ją solidnie, ale nie wygląda mi dobrze.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj maakita, tricolorka żyje, a najciekawsze jest to, że Pirates Gold też żyje i to jak:-). Wcale ich nie okrywałam, były pod śniegiem.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Ewo a wiesz jak przycina się krzewuszki cudowne ? :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Ewa, widzę ,że jeden czarno biały kwiatuszek znalazł dom. Napisz coś o tym.
Pozdrawiam , Joanna
owmar1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 mar 2010, o 13:55

Post »

Bardzo Ci dziękuję za informację o guzikowcu. Dzisiaj taka piękna pogoda! :D Zaraz po pracy lecę go przyciąć.

Pozdrawiam serdecznie!
Mariola
MietkaCh
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 paź 2008, o 08:53

Post »

Witam Sąsiadkę!
Ewo, czy już ciełaś hortensje bukietowe? Ogrodowe i dębolistną jeszcze nie odkrywałam,
za to bardzo chcę już przyciąć bukietówki. Jak myślisz, ciąć?
Pozdrawiam
Mietka
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja gapa tu nie zaglądam od kilku dni bo myślałam, że u mnie nic się nie dzieje :wit .

Majeczko, krzewuszki przycinamy po kwitnieniu, wtedy jesienią bardzo często zakwitają drugi raz.

Witaj Jo37, nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że sunia znalazła dom. W sumie w ostatnim czasie dwie młode dziewczynki poszły do nowych domków. Najlepsze w tym jest to, że mieszkają w Kozienicach i mają bardzo dobre warunki. Obie mieszkają trochę w bloku trochę na działeczce przy domu. Jedna śpi sobie w domciu w bloku, a dzień spędza w ogrodzie u babci młodego właściciela. Jak chłopaczek idzie do szkoły to sunia z nim idzie do babci do ogródka, a potem wraca do domku. Druga sunia teraz mieszka w bloku, ale państwo budują niedaleko dom i docelowo będzie mieszkała w domku z ogrodem. Podobno sunie nie sprawiają żadnych kłopotów i nowi właściciele są bardzo zadowoleni. Te domki dla nich znalazła moja córka wśród szkolnych kolegów ;:138 . Pozostała mi jedna czarna sunia z mordką w ciapki. Jest bardzo wdzięcznym pieskiem i do tego grzecznym.

Owmar, bardzo proszę. Mam w domu wiele książek o roślinach ozdobnych, ostatnio kupiłam sobie książkę o przycinaniu dlatego jestem taka mądra ;:224 . A trochę poważniej to dużo czytam i obserwuję nasze rośliny.

Witaj Mietko, pewnie, że ciąć. Ja swoje już poprzycinałam- większość. Mam dużo pracy i tak robię wszystko z doskoku.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Brawa dla Was, że znaleźliście dobre domy dla psiaków ;:138 Mam pytanie o kiścień - jak on sobie radzi w zimie? Nie łamie się pod śniegiem? . Wypadły mi dwa duże wrzośce i został placyk koło hortensji ogrodowej. Zastanawiam się nad taki mariażem. Ziemię mam kwaśną, miejsce lekko ocienione. A czy on latem też jest taki pstrokaty? Żeby mi się z hortensją o prym nie pobił :wink:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izo, a o którą odmianę kiścienia pytasz :roll: ? Ja mam 4 różne kiścienie. Mam Rainbow, Scarlett, Red Lipstic i Curly. Wszystkie są ładne i zimują bez problemu. U mnie żaden się nie połamał, a Rainbow są już naprawdę duże i rozległe. Rainbow latem jest pstrokaty, a zimą bordowy wręcz, taki winny.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”