Ogród Asi
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Asi
Dwa dni grabiłam liście ubiegłorocze z brzóz, a wydawało mi się jesienią,że zebrałam co do jednego.W skalniaku mało,ze pełno zielska to kopce liści, do niedzieli będę kicać w skalniaku,ale przyjemna to praca, byle pogoda się nie popsuła,
Chyba nie tylko ona, nareszcieReva pisze:Magnolia już czuje wiosnę
Tniemy -nie ma wyjścia , znowu w tym roku nie zakwitniegorzata76 pisze:Moja laurowiśnia wygląda podobnie, niestety![]()
Tniemy?
Powyżej ostatniej pary zdrowo wyglądających liści, czy u nasady?
Gosiu ja też jeszcze mam sporo liści do grabienia, o igłach sosnowych nie wspomnęmalgocha1960 pisze:Dwa dni grabiłam liście ubiegłorocze z brzóz, a wydawało mi się jesienią,że zebrałam co do jednego.W skalniaku mało,ze pełno zielska to kopce liści, do niedzieli będę kicać w skalniaku,ale przyjemna to praca, byle pogoda się nie popsuła,
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
- agape

- Od: 23 lip 2008, o 21:33
Asiu, już naprawdę niedługo! Szkoda strat...Ale magnolia będzie wspaniała. Jeszcze na tle Twojej przestrzeni- istny raj....!
Też mam taką nadzieję Agnieszko. Na kwitnienie magnolii czekam z niecierpliwością to jej debiut w moim ogrodzie.
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
- pyzia
- 200p

- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Asiu
Odpowiadam na pytanie o cięcie derenia - można spokojnie skracać gałęzie o 2/3 długości.
Co więcej (miałam to ostatnio na studiach) - jest to niezbędne jeśli chcemy mieć żywoczerwone pędy w zimie - pozostawienie przez kilku lat gałązek bez ścinania spowoduje, ze ich kolor w zimie będzie brązowawy.
Ja moje ścięłam do 40 cm nad ziemią , ale ścinałam z 200 cm nad ziemią - więc też drastycznie.
Poradzą sobie spokojnie!
Pozdrawiam!
Odpowiadam na pytanie o cięcie derenia - można spokojnie skracać gałęzie o 2/3 długości.
Co więcej (miałam to ostatnio na studiach) - jest to niezbędne jeśli chcemy mieć żywoczerwone pędy w zimie - pozostawienie przez kilku lat gałązek bez ścinania spowoduje, ze ich kolor w zimie będzie brązowawy.
Ja moje ścięłam do 40 cm nad ziemią , ale ścinałam z 200 cm nad ziemią - więc też drastycznie.
Poradzą sobie spokojnie!
Pozdrawiam!
Dziękuję Pyziu, uspokoiłaś mnie. Derenie mam trzy, jednego przycięłam bardzo mocno, dwa tak na 30-40 centymetrów.
Dzisiaj popracowałam w ogrodzie, posprzątałam warzywniak. Jutro będę siała szpinak, rzodkiewkę, rukolę i wsadzę dymkę.
[/URL]
Po sprzątaniu widać truskawki

Kompostownik się zapełnił.
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc1e7b8be9ba494b.html]
Znalazłam też kilka takich pożartych cebul(sprawcy oczywiście nie
). Zastanawiam się kto : ptaki, nornice ?
Mojego psa wykluczam, on by takich dziurek nie robił a doszczętnie zjadł.

Pusto, łyso na razie w ogrodzie

Bonica przezimowała ładnie, w przeciwieństwie do dwóch wielkokwiatowych wsadzonych jesienią. Te prawdopodobnie zmarzły, jeszcze trochę poczekam

Mam nadzieję, że i ja jutro będę mogła zrobić zdjęcie moim krokusikom.
Pozdrawiam
Dzisiaj popracowałam w ogrodzie, posprzątałam warzywniak. Jutro będę siała szpinak, rzodkiewkę, rukolę i wsadzę dymkę.
[/URL]

Po sprzątaniu widać truskawki

Kompostownik się zapełnił.
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc1e7b8be9ba494b.html]

Znalazłam też kilka takich pożartych cebul(sprawcy oczywiście nie
Mojego psa wykluczam, on by takich dziurek nie robił a doszczętnie zjadł.

Pusto, łyso na razie w ogrodzie

Bonica przezimowała ładnie, w przeciwieństwie do dwóch wielkokwiatowych wsadzonych jesienią. Te prawdopodobnie zmarzły, jeszcze trochę poczekam

Mam nadzieję, że i ja jutro będę mogła zrobić zdjęcie moim krokusikom.
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
Rzeczywiście zieloniutka ta Bonica
Moja pienna podobnie... ale pozostałe... hmmm
Moja pienna podobnie... ale pozostałe... hmmm
- Zielona_Ania

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Bardzo elegancko przygotowany warzywniak
. A jakie ładne truskawki - moje po zimie, to tragedia. W ogrodzie nie tak znowu łyso Asiu- efektownie się prezentuje zieleń iglaków 
-
vita

- Od: 5 sie 2009, o 20:08
No! To się nazywa prawdziwa sesja zdjęciowa! Piękny jest Twój ogród...co jednak znaczy mieć w nim dojrzałe, duże drzewa...
Mnie jednak w tej chwili najbardziej zachwycił warzywnik! Podzielony ścieżkami na cztery (łatwo zastosować płodozmian)
ogrodzony płotkiem, pewnie przed czworonogami?) no i ten piękny ekran z prawej strony! Bardzo taki warzywnik chciałabym mieć!
Tym ekranem zyskujesz dodatkową osłonę. Zastanawiam się, gdzie wyląduje szklarenka. Czy to taki, dostępny w OBI model?
Trzymam kciuki za magnolię i płomienistego

Mnie jednak w tej chwili najbardziej zachwycił warzywnik! Podzielony ścieżkami na cztery (łatwo zastosować płodozmian)
ogrodzony płotkiem, pewnie przed czworonogami?) no i ten piękny ekran z prawej strony! Bardzo taki warzywnik chciałabym mieć!
Tym ekranem zyskujesz dodatkową osłonę. Zastanawiam się, gdzie wyląduje szklarenka. Czy to taki, dostępny w OBI model?
Trzymam kciuki za magnolię i płomienistego
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Nie no, miodzio!!!! Kurde, a ja się męczę ze swoim warzywnikiem, i końca nie widać
Ech...
- MalaRybka
- 1000p

- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu, ogród prezentuje się bardzo ładnie, nawet w tak mało atrakcyjnej porze roku. Widzę, że nowe nabytki już sobie miejsce znalazły
.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
-
x-d-a
Asiu, Twój ogród wcale nie jest teraz pusty i szary
Tyle w nim pięknych, dużych drzew, tyle iglaków...
A za chwile zakwitną Ci krokusy, a potem to już się zacznie...
Pozdrawiam cieplutko
Tyle w nim pięknych, dużych drzew, tyle iglaków...
A za chwile zakwitną Ci krokusy, a potem to już się zacznie...
Pozdrawiam cieplutko
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ASIU kawał roboty zrobiony . Podziwiam Cię za zapał a jak wszystko się zazieleni to to dopiero będzie radocha
Małgosiu ja moje dwie wielokwiatowe skróciłam dzisiaj na 10cm, raczej i tak nic z nich nie będzie, za to dwie Bonici super. Zastanawiam się tylko jak je przyciąć.
Zielona Aniu mam nadzieję, że nie popełnię "warzywnych błędów" z zeszłego roku. Niby wszyscy mówią, że to się nie opłaca, szkoda pracy ale nie wiedzą chyba jaka to radość skosztować własnej rzodkiewki, szczypiorku czy pomidora
Wiktorio płotek rzeczywiście przed pieskiem, ze szklarnią też zgadłaś z Obi. Trochę zastanawia mnie jej trwałość
Zdania są różne.
Dominiko zdążymy do wysiewów, oby się potem plony udały
Iwonko już wsadzone(tylko nie wiem czy docelowo
) Róża od Ciebie chyba dobrze przezimowała, ma zielone łodygi, tylko parę trzeba trochę podciąć.
Dzisiaj Dalu zauważyłam pierwsze kwiatki
Wprawdzie takie malutkie, ale jak cieszą.

Pozdrawiam
Zielona Aniu mam nadzieję, że nie popełnię "warzywnych błędów" z zeszłego roku. Niby wszyscy mówią, że to się nie opłaca, szkoda pracy ale nie wiedzą chyba jaka to radość skosztować własnej rzodkiewki, szczypiorku czy pomidora
Wiktorio płotek rzeczywiście przed pieskiem, ze szklarnią też zgadłaś z Obi. Trochę zastanawia mnie jej trwałość
Dominiko zdążymy do wysiewów, oby się potem plony udały
Iwonko już wsadzone(tylko nie wiem czy docelowo
Dzisiaj Dalu zauważyłam pierwsze kwiatki

Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
Jadziu tej zieleni nie mogę się doczekać.
Dzisiaj posiałam rzodkiewkę, pasternak i trochę dymki. Jutro planuję rukolę i roszponkę
Dzisiaj posiałam rzodkiewkę, pasternak i trochę dymki. Jutro planuję rukolę i roszponkę
Aśka
Zapraszam
Zapraszam