Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
violus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 mar 2010, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Groszek pachnący

Post »

Witam, czy ktoś sadził groszek pachnący z nasionek w tym roku? Jak rosną?
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Violus - groszek pachnący sieje się bezpośrednio do gruntu , a ponieważ ziemia dopiero rozmarzła,
można to zrobić już teraz, albo w kwietniu. Ewentualnych przymrozków się nie boi.

Czyli ... jeszcze nie rosną, ale niedługo zaczną :D .

Właśnie dziś posiałam nasionka karłowego w balkonowej misie, a na ogrodzie zasieję pnący w nadchodzącym tygodniu,
jeżeli oczywiście aura pozwoli.

Powodzenia :uszy
violus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Na opakowaniu mojego groszku, Sweat Pea, mieszkam w Irlandii Północnej, napisane było aby siać go wewnątrz marzec-kwiecień, albo w maju bezpośrednio do gruntu. Mam nadzieję że coś z tego wyjdzie, moja przygoda z ogrodnictwem dopiero się zaczęła. :) Zakupię jednak chyba jeszcze jedno opakowanie i posieję do gruntu w maju aby mieć je dłużej. Z tego co pamiętam cudnie pachną... :)
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 kwie 2009, o 14:59

Post »

a na moim mam od marca do maja do gruntu, też zamierzam go posadzic i jeszcze fasolę pnąca przy siatce zeby troszke od sąsiada zasłonic...ale mam mało...mam tylko3 paczki...musze chyba dokupic bo siatka dluga...
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

violus pisze:Na opakowaniu mojego groszku, Sweat Pea, mieszkam w Irlandii Północnej, napisane było aby siać go wewnątrz marzec-kwiecień, albo w maju bezpośrednio do gruntu.
Dlatego ważne jest, żeby w swoim "profilu" podać skąd jesteś . Jak widzisz nasze rady bez tej wiedzy, na niewiele
się zdają :roll: .
Podejrzewam, że w waszym klimacie, dopiero w maju ziemia nadaje się do uprawy i stąd taka notka na opakowaniu.
No a wewnątrz oczywiście możesz siać, z tym, że zostawić w pojemniku i nie przesadzać, bo groszek źle na to reaguje.

Bablyss - tylko z sianiem fasoli ozdobnej poczekaj do maja ... ona z kolei jest wrażliwa na przymrozki i powinna wykiełkować
po zimnej Zośce, czyli po 15 maja.

Ps No, chyba, że Ty też mieszkasz w innym klimacie . Najlepiej wykonaj wpis w "profilu" :D
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Jeszcze w tym tygodniu posieję groszek na balkonie. Już doczekać się nie mogę kwiatów i tego zapachu. ;:1
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 kwie 2009, o 14:59

Post »

Amlos dzięki za radę, to z fasolą poczekam...a opis zrobię-masz rację :)
violus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Amlos no tak...profil zaraz uzupełnię. Poprawka, na moim groszku napisane że do gruntu można siać od kwietnia. Od marca wewnątrz do pojemników a później rozsadzić w miejsce docelowe. Nie ma wzmianki że groszek tego nie lubi...no nic, teraz już za późno. Może wszystkie roślinki nie przetrwają przesadzenia, ale mam nadzieję że garstka się uchowa ;) Groszek posiałam również przedwczoraj do wiszących skrzynek. Czyli w miejsce docelowe.
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

violus pisze:...mieszkam w Irlandii Północnej, Zakupię jednak chyba jeszcze jedno opakowanie i posieję do gruntu w maju aby mieć je dłużej.
:wit witam:)Ja też mieszkam w Irlandii tylko że zachodniej ;:3 nie kupowałam nasion kupiłam sadzonki groszku i już posadziłam,mam nadzieję że nie za wcześnie :roll:
pozdrawiam Iza
violus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

izabelka a gdzie zakupiłaś swoje sadzonki? Jak duże są? No i po ile za sztukę? Moje powoli się wykluwają. Mam nadzieję że część się uchowa, bo pisano mi tutaj że nie lubią "przeprowadzek" ;) A jeśli chodzi o to czy nie za wcześnie...wydaje mi się że nie, pogoda u nas o tej porze roku jest zdecydowanie lepsza niż w Polsce :)
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p

Post »

violus pisze:izabelka a gdzie zakupiłaś swoje sadzonki? Jak duże są?
witaj ;: :wit sadzonki kupiłam w Woodies D I Y & Garden Centres za 4.99 sześciopak;)mają tak około 15cm... ;:3 pozdr
pozdrawiam Iza
violus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No to myślę że się opłacało. A jak się mają??
Moje nasionka zaczęły się przebijać. Radości z tego dużo ;).

Wyczytałam na jakiejś stronie że groszek można siać prosto do gruntu partiami co kilka tygodni aż do czerwca aby cieszyć się pięknem kwiatów całe lato. I ja tak chyba zrobię.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja dziś wysiałem pół paczki nasion, a drugą połowę wysieje pod koniec kwietnia...
WACŁAWA
50p
50p
Od: 17 wrz 2009, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sialam groszek w tamtym roku na działce,pięknie kwitł.Na początku sierpnia zaczeły mu żółknąć liśćie od ziemi.Połowa rośliny była zielona a połowa żółta dlaczego?
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p

Post »

violus pisze:No to myślę że się opłacało. A jak się mają?? Wyczytałam na jakiejś stronie że groszek można siać prosto do gruntu partiami co kilka tygodni aż do czerwca aby cieszyć się pięknem kwiatów całe lato.
Też myślę że się opłacało;)mają się dobrze tfu tfu..dzisaj znalazłam na listku ślimora, i zaraz potraktowałam groszek naokoło niebieskimi granulkami :evil:
Dobry pomysł z tym sianiem , też chyba tak zrobię.
Latem wieczorkiem na ławeczkę i wąchać groszek;) ;:138 przygryzając kiełbaskę z grilla :heja
pozdrawiam Iza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”