Pielęgnacja roślin zimujących

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Pielęgnacja roślin zimujących

Post »

Witam wszsytkich na forum!
Jestem początkującym działkowcem i chciałem zapytać o taką rzecz, mianowicie posadziłem w tamtym roku pory, które mogły zimować teraz wszszytkie leżą niemal na ziemi i w większości mają brązowe martwe liście, tak się domyślam że rośliny odżyją i wypuszcza nowe liście, ale nie jestem pewien. Łodygi są w porządku. Pytanie czy mam usunąć-oberwać te brzydkie liście, czy zostawić to tak jak jest. Przy okazji - podobnie jest z truskawkami, czy wysporzątać zwiędłe liście wokół sadzonek teraz, czy czekać aż wyrosna nowe zielone liście i dopiero wtedy.Pytam bo wiem,że natura się rządzi swoimi prawami i może nie należy zbyt mechanicznie wykonywać takich czynności, przynajmniej nie w każdym pprzypadku, ale z braku doświadczenia wole się upewnić :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pielęgnacja roślin zimujących

Post »

Jedną z pierwszych grządek po zimie, którą zaczynam porządkować jak tylko można wejść, to właśnie truskawki. Usuwam stare liście, odchwaszczam, wyrównuję rzędy gdy jakiś krzaczek wyskoczył poza linię, dosadzam. Truskawki bardzo szybko wypuszczają nowe liście , więc trzeba się śpieszyć.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dzięki :) A co z tymi porami, robić coś czy nie?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku, porów nie sadzę, wydaje mi się, że pory po to zimują na działce by można je sukcesywnie wykopywać i zjadać a nie do dalszej uprawy. Do dalszej uprawy to chyba na nasiona. Niestety, ale naprawdę na temat porów nie chcę się wypowiadać. Może ktoś Ci odpowie, kto je uprawia.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p
Od: 14 maja 2006, o 19:09

Post »

Pory do lata można tak jak napisała gienia wykopywać w miare potrzeby. Później wytwarza się pęd kwiatowy i możesz mieć co najwyżej nasionka.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tzn. przez lato wykopywałem te dojrzalsze okazy, a nawet niekiedy nie zdążyłem i miały już w środku twardą łodygę, czyli lada moment by zaczęły kwitnąć. Mi chodzi o pory zimowe, bo takie też posadziłem i wg zaleceń zostawiłem na zimę - Nie są jeszcze zbyt duże tak więc jestem ciekaw po prostu czy mam je zostawić tak jak są, czy coś z nimi robić teraz po zimie.
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p
Od: 14 maja 2006, o 19:09

Post »

Chwila moment... ja też mówiłem o porach zimowych, tzn. zimujących. Sadziłem je normalnie wiosną w tamtym roku, tyle ile zużyłem do sałatek i zup do zimy tyle zużyłem, a reszta została w ziemi na zime. Niedługo oberwe te najbardziej ususzone czy nadgnite zewnętrzne części, ale delikatnie i te najgorzej wyglądające. Do lata tego roku trzeba je wykorzystać bo pójdą w kwiaty.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

OK, Dzięki za odpowiedzi, jadę właśnie na dziłke to zrobie porządek i z truskawkami i z porami. Pozdrawiam! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”