Sadzenie azalii
Sadzenie azalii
Mam pytanie. Kiedy sadzi się azalie , w jakiej odległości od siebie ( w jakiej wielokwiatowe a w jakiej japońskie?) Jak przygotować dołki pod te rośliny. Czy strona wschodnie im nie przeszkodzi ( chodzi mi o wiatry) 

duduś
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sadzenie azalii.
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
to zależy od konkretnego gatunku 
azalie kupione w donicach możesz sadzić praktycznie cały rok, sprawdź jakiej wielkości będzie docelowo gatunek który masz/planujesz kupić i sadź tak by za te 7-10 lat nie było mu za ciasno
strona wschodnia im nie przeszkodzi - w naszym kraju wieje zazwyczaj z zachodu
pilnuj jednak odpowiedniego stanowiska słonecznego - większość z azalii japońskich potrzebuje cienia, jest wrażliwa na pełne słońce
a co do sadzenia - to też zależy od konkretnego gatunku, ważne by azalie miały kwaśną ziemię, misy na ich korzenia kopie sie dość płytkie ale rozległe, jeśli masz ziemię gliniastą, warto na dno misy wysypać nieco żwiru lub keramzytu by młode korzenie nie ulegały podtopieniu

azalie kupione w donicach możesz sadzić praktycznie cały rok, sprawdź jakiej wielkości będzie docelowo gatunek który masz/planujesz kupić i sadź tak by za te 7-10 lat nie było mu za ciasno

strona wschodnia im nie przeszkodzi - w naszym kraju wieje zazwyczaj z zachodu

a co do sadzenia - to też zależy od konkretnego gatunku, ważne by azalie miały kwaśną ziemię, misy na ich korzenia kopie sie dość płytkie ale rozległe, jeśli masz ziemię gliniastą, warto na dno misy wysypać nieco żwiru lub keramzytu by młode korzenie nie ulegały podtopieniu
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Dziękuję , czy mam rozumieć że jeżeli nie są w doniczkach to sadzimy tylko wiosną ( do kiedy ?) i jesienią ?
Czy mogę posadzić azalie japońskie przed wielokwiatowymi ? ( z założeniem że po 16 nie będzie ani na jedne ani na drugie świecić słońce). Aha i dołek rozumiem nie głęboki a szeroki? tak? , z torfem?( kwaśnym czy odkwaszonym?)
Czy mogę posadzić azalie japońskie przed wielokwiatowymi ? ( z założeniem że po 16 nie będzie ani na jedne ani na drugie świecić słońce). Aha i dołek rozumiem nie głęboki a szeroki? tak? , z torfem?( kwaśnym czy odkwaszonym?)

duduś
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
torf kwaśny koniecznie
rośliny z gołym korzeniem sadzimy tylko wczesną wiosną zanim ruszą z wegetacją
ale osobiście nie polecam takowych, znacznie lepiej przyjmują się te z doniczek, gdyż wszystkie rhododendrony mają delikatny system korzeniowy
dołek w kształcie miski, musi mieć objętość dwa razy większą niż objętość doniczki/bryły korzeniowej - i dla rhododendronów/azalii o łagodnych ściankach
co do sadzenia jednych przed drugimi - ciężko powiedzieć tak ogólnie, najlepiej jakbyś podała konkretnie gatunki które planujesz, gdyż nie wszystkie zgrają sie ze sobą (chodzi mi głównie o nasłonecznienie, są azalie które wymagają znacznego cienia - najlepiej je sadzić od północy, a są takie azalie wielkokwiatowe które wymagają niemal pełnego słońca, są jednak gatunki które można ze sobą zgrać
rośliny z gołym korzeniem sadzimy tylko wczesną wiosną zanim ruszą z wegetacją
ale osobiście nie polecam takowych, znacznie lepiej przyjmują się te z doniczek, gdyż wszystkie rhododendrony mają delikatny system korzeniowy
dołek w kształcie miski, musi mieć objętość dwa razy większą niż objętość doniczki/bryły korzeniowej - i dla rhododendronów/azalii o łagodnych ściankach

co do sadzenia jednych przed drugimi - ciężko powiedzieć tak ogólnie, najlepiej jakbyś podała konkretnie gatunki które planujesz, gdyż nie wszystkie zgrają sie ze sobą (chodzi mi głównie o nasłonecznienie, są azalie które wymagają znacznego cienia - najlepiej je sadzić od północy, a są takie azalie wielkokwiatowe które wymagają niemal pełnego słońca, są jednak gatunki które można ze sobą zgrać

Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Re: Sadzenie azalii
Aha i jeszcze jedno pytanie; chciałabym aby moje azalie rosły na tle jakiejś zielonej ściany ( ponoć lepiej kontrastują) W związku z tym czy mogę za nimi ( przy siatce ) posadzić jakieś zimozielone pnącze . Może wiesz jakie pnącze ma podobne wymagania ( chodzi o kwaśną glebę)
duduś
Re: Sadzenie azalii
Pisałam o tym już na innym forum ale wiem że tu też są znawcy i doskonale mi doradzą
Tak wymyśliłam :rząd z tyłu: azalie wielokwiatowe : Chanel,Giblartar, Juanita , Nabucco, Sunte Nectarine
a pod nimi w rzędzie z przodu azalie japońskie: Albiflorum,Geisha Orange, Maruschka,Orlice,Princess Anne .
Czy ktoś z Was ma którąś z azalii i jakiejś zdecydowanie nie poleca ( lub poleca bardzo
)
Tak wymyśliłam :rząd z tyłu: azalie wielokwiatowe : Chanel,Giblartar, Juanita , Nabucco, Sunte Nectarine
a pod nimi w rzędzie z przodu azalie japońskie: Albiflorum,Geisha Orange, Maruschka,Orlice,Princess Anne .
Czy ktoś z Was ma którąś z azalii i jakiejś zdecydowanie nie poleca ( lub poleca bardzo

duduś