W.o... Kotach 4cz. (07.2008 - 12.2010)
Re: W.o... Kotach 4cz. (08.07-...)
Koty to nie tylko najciekawsze stworzenia ale też najwięksi mordercy , przykro mi o tym mówić ale taka jest prawda. Wszyscy kuzyni z kotowatych jak są najedzone to nie polują , może jelonek chodzić i nic mu nie zrobią a Nasz ulubieniec "niewinny" kotek żadnej ofierze nie przepuści wszystko co się rusza to dopadnie i jak nie zagryzie to zamęczy . Np. pies potrzebuje 30% mięsa a kot 100 % , ale one są takie kochane , że nie myśli się o tych sprawach.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz rację, Tamka. Taka prawda. Ci nasi milusińscy, to są jednak drapieżniki z lubością bawiące się swoja złapaną zdobyczą, niekoniecznie w celach konsumpcyjnych. Dramatycznie spada ilość wróbli, niestety winne są koty. Mnożą się dokarmiane przez ludzi. Problem ze zdziczałymi kotami mają także Australijczycy, tylko tyle, że tam sobie z tym problemem już prawie poradzili.
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Ja tak od wczoraj się zbieram, by napisać, ale jakoś odwagi brakowało... słaba jestem w dyskusjach. Fakt, koty dręczą, męczą muchy, pasikoniki, myszy itd. Ale ... to my, ludzie, mamy palmę pierwszeństwa w zabijaniu, czyż nie? Raid na komary, trutka na szczury, buty z krokodyla, krewetki gotowane na żywca, wycinanie puszczy amazońskiej ... Dużo myślę o tym, nie jestem bezkrytyczna, chyba technika, postęp, cywilizacja sprawiły, że nie bardzo wiemy, jak się zachować wobec praw łańcucha pokarmowego. W dodatku my zabijamy też dla luksusu (skórzane meble), a kot, bo instynkt mu każe. Ciężko to wszystko poukładać sobie w głowie. Trzymać koty w domu - źle, bezdomne koty - źle. Same pytania. Koty są drapieżnikami, o tym trzeba pamiętać przygarniając kota, trudno, sama jako człowiek nie jestem bez winy, więc kamieniem w kota nie rzucę
tak mi się wielkopostnie zakończyły te rozważania.

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
- meluzyna
Tu nie ma o czym dyskutować, każdy gatunek jest po prostu inny i rządzi się własnymi prawami. Nie ma jednak wątpliwości, że prym drapieżcy wiedzie człowiek i wykorzystał swoją przewagę w sposób maksymalny. W dręczeniu czy to zwierząt czy ludzi też niestety zajmuje smutne pierwsze miejsce. W tym jest niestety mistrzem.
- meluzyna
Dosyć smętów. Mam pytanie. Zbliża się wiosna, drzwi balkonowe znów staną otworem przed kotami. Czy w jakiś sposób zabezpieczacie swoje balkony żeby koty w ferworze polowania nie wyleciały przez balustradę?
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
ja mam siatkę, takie a'la sieci. Kupiłam na allegro pod nazwą siatka na woliery. Wiele moich znajomych ma właśnie w ten sposób osiatkowane balkony.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja myślałam o wstawieniu solidnych krat, ale w końcu się rozmyśliłam, bo wynajmuję mieszkanie i jednak zainstalowanie czegoś takiego, czy kupienie zwykłej siatki to jakaś inwestycja, której robić w tym mieszkaniu nie zamierzam:)
kot jest szczesliwy jak ma swoj dom, swoja rodzine i swoj teren lowiecki 
I tyle potrzebuje do szczescia- a "swoja rodzina" - oznacza przytulanie i glaskanie- ale i ukaranie za zle nawyki- wtedy kot wie - czego nie akceptujemy ;) i wbrew pozorom- doskonale sie dostosowuje - byleby czlowiek mu powiedzial co akceptuje a czego nie.
Daj wejsc na glowe kotu- to mozesz sie obudzic bardzo potargany ;)
Dom- oznacza mozliwosc wchodzenie do niego i wychodzenia- kiedy kot chce- czyli klapka w drzwiach by kot był niezalezny - tego kot potrzebuje.
Teren łowiecki- to na pewno nie blokowisko, ale kawalek zielonego wokol domu- gdzie kot moze zalec pod drzewkiem w cieniu i pospac sobie pod pretekstem, ze poluje ;)

I tyle potrzebuje do szczescia- a "swoja rodzina" - oznacza przytulanie i glaskanie- ale i ukaranie za zle nawyki- wtedy kot wie - czego nie akceptujemy ;) i wbrew pozorom- doskonale sie dostosowuje - byleby czlowiek mu powiedzial co akceptuje a czego nie.
Daj wejsc na glowe kotu- to mozesz sie obudzic bardzo potargany ;)
Dom- oznacza mozliwosc wchodzenie do niego i wychodzenia- kiedy kot chce- czyli klapka w drzwiach by kot był niezalezny - tego kot potrzebuje.
Teren łowiecki- to na pewno nie blokowisko, ale kawalek zielonego wokol domu- gdzie kot moze zalec pod drzewkiem w cieniu i pospac sobie pod pretekstem, ze poluje ;)
Pozdrawiam.
- meluzyna
To o czym Meva piszesz, to sytuacja idealna dla kota i dla opiekunów także. Jednak sporo kotów mieszka w tych nieszczęsnych blokowiskach. Instynkt jest instynktem, tego się nie da wybić kotu z jego łebka i zawsze będzie polował jak nie na pasikonika, to na muchę itd. Dlatego się zastanawiam czy kot musi sobie radzić, a w zasadzie przystosować się do warunków jakie stwarza jemu człowiek i pozostawić sprawę samej sobie. A pytam dlatego, że nawet myślałam o założeniu takiej siatki, jednak rodzina ostro się sprzeciwiła.
- Mala_MI
- Kontakt:
Niestety nie tylko osiedl - blokowisko to niebezpieczeństwo dla kotów. Również kiedy na osiedlu domków są wyjątkowo nieprzychylne kotom osoby, czy niedaleko przechodzi ruchliwa droga to też bym kotów nie wypuszczała. Sama mieszkam w domku, na terenie podmiejskim, ale ma osiatkowany balkon i koty nie wychodzą. Dwa w ogóle nie chcą (jedna kotka zabrana już w dorosłości z piwnicy nawet początkowo na klatkę schodową domu bała się wychodzić i potem na balkon), a jedna kotka to już parę razy poturbowana wróciła i też staram się to wychodzenie ograniczać.
Pozdrawiam, Justyna
Dziewczyny a ja chcę pociągnąć temat balkonów. Mieszkamy w tych paskudnych blokowiskach i nie masz szans aby kocię
mogło sobie korzystać z uroków natury. Sąsiadka moja miała kociaka (kilkanaście dni) mieszka na trzecim piętrze w kawalerce, kot spacerował po parapetach w zdłuż okien
oczywiście z zewnątrz .... Jeśli zabezpieczy się dół balkonu to chyba kot tak czy inaczej wskoczy na balustradę ....
A jeśli "czmychnie" tfu,tfu ..... to czy ma szansę wrócić skoro nie zna terenu ?

- Dyshia
- 1000p
Co do tego, że czmychnie i nie wróci to bym się nie obawiała... Moja kotka raz uciekła przez okno (mieszkam na parterze) przez nieuwagę mojego chłopaka. Dopiero jak po paru godzinach przyszłam do domu to okazało się, że jej nie ma (zdziwiło mnie od razu to, że mnie nie wita ;) ). Po ciemku nie dało się jej znaleźć, poza tym z racju upływu czasu poddałam się z szukaniem, bo mogła się oddalić przecież w dowolnym kierunku. Zostawiliśmy na wszelki wypadek otwarte okno i poszliśmy spać. O 3 nad ranem obudziło nas drapanie w okno
.
Kot jak sam uda się na spacer to nie ma szans, żeby się zgubił, bo przecież w trakcie poznaje teren, wie skąd przyszedł... Nie znajdzie drogi do domu tylko wtedy, jeśli sam jej wcześniej nie przebędzie.

Kot jak sam uda się na spacer to nie ma szans, żeby się zgubił, bo przecież w trakcie poznaje teren, wie skąd przyszedł... Nie znajdzie drogi do domu tylko wtedy, jeśli sam jej wcześniej nie przebędzie.
- Mala_MI
- Kontakt:
Niestety Dyshia, muszę Cię zdziwić, ale nie zawsze kot się odnajduje. Nieraz na kocim forum są rozpaczliwe posty, że kot wypadł z okna i nie znalazł się, czy uciekł przez drzwi. Dla kota, który nie wychodzi auta, ludzie, szum powodują panikę; kot ucieka, chowa się, niekoniecznie wyjdzie na kicianie właściciela. To, że Twoja kicia wróciła to wielkie szczęście.
Nawet jeżeli kot nie wykazuje zainteresowania barierką to niestety pewnego pięknego dnia na barierce może usiąść gołąb, wróbel, przelecieć mucha. Kot skoczy za nimi, instynktownie. Finał może być tragiczny. Zabezpieczajcie swoje okna i balkony.
http://kotylion.pl/index.php?Itemid=54& ... ogcategory
http://zwierzak-w-domu.info/index.php?o ... &Itemid=25
http://www.miau.pl/zabezpieczenia/
http://kocia_stronka.republika.pl/siatki.html
Nawet jeżeli kot nie wykazuje zainteresowania barierką to niestety pewnego pięknego dnia na barierce może usiąść gołąb, wróbel, przelecieć mucha. Kot skoczy za nimi, instynktownie. Finał może być tragiczny. Zabezpieczajcie swoje okna i balkony.
http://kotylion.pl/index.php?Itemid=54& ... ogcategory
http://zwierzak-w-domu.info/index.php?o ... &Itemid=25
http://www.miau.pl/zabezpieczenia/
http://kocia_stronka.republika.pl/siatki.html
Pozdrawiam, Justyna
- Dyshia
- 1000p
No cóż, moja wypowiedź nie dotyczyła tego, czy kot się zawsze odnajduje, czy nie. Mówię jedynie o tym, że kot wychodząc na spacer sam się nie zgubi, zawsze znajdzie drogę powrotną. Nie biorę pod uwagę ingerencji z zewnątrz, jak możliwość potrącenia kota przez samochód, czy tego że jakiś bachor mi go wystraszy petardą, które nawiasem mówiąc stanowią przyczynę, dla której nie wypuszczam swoich kotów na samotne spacery, niezależnie od tego, czy jest to teren podmiejski czy blokowisko.
- Mala_MI
- Kontakt:
Ale ja nie pisałam o kocie wyrzuconym z domu tylko takim co sam uciekł (wyszedł). Kot to ciekawskie stworzenie. Wyjdzie, bo jest ciekawy co jest za drzwiami.
I to nowe go oszałamia. Nie zawsze znajduje drogę do domu.
I to nowe go oszałamia. Nie zawsze znajduje drogę do domu.
Pozdrawiam, Justyna