Przemarznięty miedzian
Przemarznięty miedzian
Słabo zabezpieczyłem środki ochrony roślin a w zasadzie to po prostu nie przewidziałem tak niskich temperatur. Środki jak co roku schowałem w budynku gospodarczym w starej zamrażarce, ale przy tych mrozach to było za mało, ja tam nie mieszkam a na dodatek miałem problem aby się tam zabrać bo samochód był w naprawie i miedzian w płynie mi się zamarzł, po za tym jeszcze afalon i fusilada no i resztki amistaru czy ktoś pryskał takim przemarzniętym środkiem bo trochę mi szkoda ich wyrzucić, miedzianu było jakieś 0,7 l ale jeśli koniecznie trzeba wyrzucić to wyrzucę to znaczy rozpylę na starej ugorowanej łące
Lubię czasem pogrzebać w ziemi i nikt tego chyba nie zmieni
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: przemarznięty miedzian
Ponieważ miedzian to zwykły związek tlenu, chloru i miedzi, to podejrzewam, ze przemarznięcie nie powinno mu zaszkodzić. Prędzej przegrzanie. Ale nie sprawdzałem osobiście. 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Re: przemarznięty miedzian
Zmian chemicznych to tam nie będzie... ino trza obejrzeć, czy np. się co nie wytrąciło, czy osadu nie ma (a czort wie co tam za formulacja i jaki nośnik) Jeśli farfocle i jakoweś gluty pływają, to do utylizacji- zapchasz dysze i tyle. Jeśli jednorodne- bym pryskał.
Re: Przemarznięty miedzian
Mam opryskiwacz spalinowy tam nie ma dysz więc raczej się nie zapcha wystarczy rozmieszać jako tako
Powtarzam- jeśli gluty do wywalenia. Nie wiesz, co tam się wytrąciło- przecież nie rozrobiony preparat może poparzyć, co akurat w przypadku Miedzianu bywa.
Dzięki za podpowiedź
Podłączę się pod wątek, czy mogę użyć w tym roku nawozu w granulacie do borówek, który stał przez zimę w nieogrzewanym garażu?
Możesz, spokojnie.