Muszę tylko poczekac na doładowanie konta
Ogród Moni cz.3
-
gloriadei
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Moni cz.3
U tego sprzedawcy ogladałam liliowce ale iryski tez są ciekawe i faktycznie nie tak drogo
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Małgosiu, u mnie wiciokrzewy tnę różnie - mam je niedługo, ale podpatrzyłam, że można formować cisy w kopułkę i powstanie piękny, niewielki krzewik - kilka tak tnę, aby stopniowo zagęścić i ufomować krzaczek. Dwa mam zostawione w formie pnącej, więc podcinam tylko część końcówek. Wiciokrzewy są piękne i wspaniale pachną - zachorowałam na nie 2 lata temumalgocha1960 pisze:Jednak się nie pomyliłam, bo moja ma 10 arów. U mnie wszystkie drzewa i krzewy jeszcze uspione, wiciokrzewy też nie mają oznak życia. CZY wiciokrzewy tniecie, jeżeli tak to kiedy i na jaką wysokośc.Moj ogród będzie miał dopiero teraz roczek więc wszystkiego powoli się ucze.
Ewuś, skąd ja to znamgloriadei pisze:U tego sprzedawcy ogladałam liliowce ale iryski też są ciekawe i faktycznie nie tak drogo![]()
Dominisiu, ja z kolei zapomniałam o wrzosach i przypomniałam sobie dzisiaj, ale jutro się z nimi rozprawiędominikams pisze:O, widzisz, ciągle zapominam o lawendzieTrzeba ciachnąć i to szybko.
Moja lipa teraz będzie miała 3 rok, ale mało urosła na razie. Rośnie w kiepskiej ziemi.
Moja lipa też ma niezbyt dobrą ziemię, ale mam nadzieję, że sobie jakoś poradzić
- Alania

Dzisiaj poobserwowałam wiosnę na działeczce. Coraz więcej roślinek pokazuje swoje liczko - ależ to cieszy

hiacynty mają już dobrze widoczne pączusie

ciemiernik zaczął pokazywać swoje bielaski

nawet sasanki zaczęły wystawiać kosmatki

i wczorajszy zakup - liliowiec Cherry Valentine

Hiacynt, którego miałam w domku, ale dzisiaj wsadziłam na rabatkę:

I na koniec wiosna w domku:

hiacynty mają już dobrze widoczne pączusie

ciemiernik zaczął pokazywać swoje bielaski

nawet sasanki zaczęły wystawiać kosmatki

i wczorajszy zakup - liliowiec Cherry Valentine

Hiacynt, którego miałam w domku, ale dzisiaj wsadziłam na rabatkę:

I na koniec wiosna w domku:

- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja dziewczyny prace ogrodowe robię systematycznie grządka po grządce. Po kolei wszystko. Powoli. Na razie udało mi się uporządkować raptem 2 rabatki. Jeszcze ogrom pracy przede mną. Zrobiłabym więcej, ale a to goście, a to rodzina. W dodatku nie mam gdzie wyrzucać swoich resztek, bo kompostownika brak, a kosz pełen. Muszę czekać jak opróżnią bo już zarastam tymi śmieciami. Już zrobiłam awanturę, ale i tak powiedzieli, że dopiero we wtorek przyjadą.
Ja cały czas czekam na swojego ciemiernika. Cosik tam z ziemi wyłazi, ale nie wiem czy to liście, czy kwiaty.
Ja cały czas czekam na swojego ciemiernika. Cosik tam z ziemi wyłazi, ale nie wiem czy to liście, czy kwiaty.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Masz może na zdjęciu swoje cisy, jakie duże one są, bo moje rosn,a przy tarasie, dopiero roczne, ale zastanawiam się ,zeby ich nie przesadzić, bo może za blisko tarasu, kiedyś będą wielkie krzaczoro, ale to już mnie nie bedzie.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Moniś u Ciebie już taka śliczna wiosenka
i tyle pączuszków już czeka, żeby pokazać swoje kwiatowe piękno
Wrzośce prześliczne, ja planuję ich zakup w tym roku, ponieważ nigdy wcześniej ich nie miałam, a są naprawdę warte zainteresowanie 
ale Ty masz fajną ziemię.. czarną
pięknie kwitnie Ci biały wrzosiec.. mój zaspał..
tylko fioletowe kwitną.... fajne takie kępki
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alania

Gosiu, ja też nie mam kompostownika. Suche badylki z obciętych krzewów spalę na ogniskuMargo2 pisze:Ja dziewczyny prace ogrodowe robię systematycznie grządka po grządce. Po kolei wszystko. Powoli. Na razie udało mi się uporządkować raptem 2 rabatki. Jeszcze ogrom pracy przede mną. Zrobiłabym więcej, ale a to goście, a to rodzina. W dodatku nie mam gdzie wyrzucać swoich resztek, bo kompostownika brak, a kosz pełen. Muszę czekać jak opróżnią bo już zarastam tymi śmieciami. Już zrobiłam awanturę, ale i tak powiedzieli, że dopiero we wtorek przyjadą.
Mój ciemiernik też długo stał w miejscu i nie wiadomo było co się z pąka rozwinie - wczoraj pokazał się kwiat, ale jakiś malutki póki co i przy samej ziemi. To dopiero pierwsze zimowanie mojego ciemierniczka
Małgosiu, chyba skasowałam z plików zdjęcie cisów. Jak będę na działce i nie zapomnę, to zrobię fotkę. Moje cisy mają ok.1-1,2m wysokości. Mam posadzone dwa żywopłoty w róznych miejscach i z różnych odmian: jeden żywopłotek to odmiana Wojtek, a drugi to Hilli. Cisy bardzo dobrze znoszą cięcie, więc nie musisz ich przesadzaćmalgocha1960 pisze:Masz może na zdjęciu swoje cisy, jakie duże one są, bo moje rosn,a przy tarasie, dopiero roczne, ale zastanawiam się ,zeby ich nie przesadzić, bo może za blisko tarasu, kiedyś będą wielkie krzaczoro, ale to już mnie nie bedzie.
Dzięki, AguniuAGNESS pisze:Moniś u Ciebie już taka śliczna wiosenkai tyle pączuszków już czeka, żeby pokazać swoje kwiatowe piękno
Wrzośce prześliczne, ja planuję ich zakup w tym roku, ponieważ nigdy wcześniej ich nie miałam, a są naprawdę warte zainteresowanie
Izuś, ziemię mam kiepską, a na zdjęciach czarna, bo tam gdzie są rabaty stopniowo wymieniam na ziemię z worków - w przeciwnym razie kiepsko by rosły moje roślinkiliska pisze:ale Ty masz fajną ziemię.. czarną![]()
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Moniu ! Dziś pierwszy raz trafiłam do Twojego ogrodu i muszę powiedzieć ,że jestem pod wrażeniem ! Jestem pełna uznania, że tworzysz swój ogród, mając koncepcję całości, że potrafisz tak rozplanowac nasadzenia, żeby zatuszować mankanenty działki, że zaczynasz od sadzenia drzew i tworzenia żywopłotów i kurtyn, że tworzysz zakątki ogrodowe, nawet koncepcja kolorystyczna jest przemyślana ! Podziwiam Twoje wyczucie stylu i profesjonalizm.
Nie mówiąc już o kolekcji róż...
Twój ogród jest piękny...
- Alania

IzuniaTamaryszek pisze:Witaj Moniu ! Dziś pierwszy raz trafiłam do Twojego ogrodu i muszę powiedzieć ,że jestem pod wrażeniem ! Jestem pełna uznania, że tworzysz swój ogród, mając koncepcję całości, że potrafisz tak rozplanowac nasadzenia, żeby zatuszować mankanenty działki, że zaczynasz od sadzenia drzew i tworzenia żywopłotów i kurtyn, że tworzysz zakątki ogrodowe, nawet koncepcja kolorystyczna jest przemyślana ! Podziwiam Twoje wyczucie stylu i profesjonalizm.
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Wszystkie pochwały są zasłużone ! Urządzanie dużego ogrodu...- znam ten "ból" - mój ma ponad 3 000 m2. Ogromne plany, a nie widać końca realizacji, nie mówiąc juz o pełnej urodzie - przecież nawet jeśli już posadzimy wszystko , co chcemy, na efekt trzeba poczekać co najmniej ze 3 lata...
Ale pozostaje radość tworzenia !
Monia nieśmiało chciałam się przypomnieć z pomiarami
chodzi mi głównie o to jaki kształ ma Twój trejaż?
sześciokąt? foremny? dobrze myślę... ? o boku?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alania

Tak, ta radość tworzenia chyba nigdy się nie kończyTamaryszek pisze:Wszystkie pochwały są zasłużone ! Urządzanie dużego ogrodu...- znam ten "ból" - mój ma ponad 3 000 m2. Ogromne plany, a nie widać końca realizacji, nie mówiąc już o pełnej urodzie - przecież nawet jeśli już posadzimy wszystko , co chcemy, na efekt trzeba poczekać co najmniej ze 3 lata...
- Alania

Dzisiaj nareszcie udało mi się wykonać na brzoskwiniach oprysk miedzianem
Piękna pogoda, więc nareszcie zakwitły mi koło domu pierwsze wiosene kwiaty - przebiśniegi

Powoli zaczęły się wyłaniać krokusiki, ale na razie tylko żółte i tylko koło domu, bo na działce jeszcze trzeba zaczekać około tygodnia
.

Korzystając z pięknej pogody wybrałam się do ogrodniczego po zakupy. Zaopatrzyłam się w azofoskę i 10 tuji Shmaragd. Niewiele czasu mi zostało na prace ogrodowe, bo dzień jednak wciąż krótki, ale wykorzystałam godzinkę czasu i posadziłam część żywopłotu tujowego
Jutro muszę dokupić kolejne 10 szt. Sadzę je dość gęsto, aby stanowił zwartą, zieloną ścianę. Górną część w przyszłosci będę przycinać. Jutro dalszy ciąg sadzenia krzewików. Przygotowałam też kratki na winnice, ponieważ moje winorośle powinny w tym roku mocniej się rozrosnąć.

Powoli zaczęły się wyłaniać krokusiki, ale na razie tylko żółte i tylko koło domu, bo na działce jeszcze trzeba zaczekać około tygodnia

Korzystając z pięknej pogody wybrałam się do ogrodniczego po zakupy. Zaopatrzyłam się w azofoskę i 10 tuji Shmaragd. Niewiele czasu mi zostało na prace ogrodowe, bo dzień jednak wciąż krótki, ale wykorzystałam godzinkę czasu i posadziłam część żywopłotu tujowego
- Alania

Izuś, przepraszam najmocniejliska pisze:Monia nieśmiało chciałam się przypomnieć z pomiarami![]()