Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

U tego sprzedawcy ogladałam liliowce ale iryski tez są ciekawe i faktycznie nie tak drogo ;:108
Muszę tylko poczekac na doładowanie konta :oops:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

malgocha1960 pisze:Jednak się nie pomyliłam, bo moja ma 10 arów. U mnie wszystkie drzewa i krzewy jeszcze uspione, wiciokrzewy też nie mają oznak życia. CZY wiciokrzewy tniecie, jeżeli tak to kiedy i na jaką wysokośc.Moj ogród będzie miał dopiero teraz roczek więc wszystkiego powoli się ucze.
Małgosiu, u mnie wiciokrzewy tnę różnie - mam je niedługo, ale podpatrzyłam, że można formować cisy w kopułkę i powstanie piękny, niewielki krzewik - kilka tak tnę, aby stopniowo zagęścić i ufomować krzaczek. Dwa mam zostawione w formie pnącej, więc podcinam tylko część końcówek. Wiciokrzewy są piękne i wspaniale pachną - zachorowałam na nie 2 lata temu :lol:
gloriadei pisze:U tego sprzedawcy ogladałam liliowce ale iryski też są ciekawe i faktycznie nie tak drogo ;:108
Muszę tylko poczekac na doładowanie konta :oops:
Ewuś, skąd ja to znam :lol: :lol: :lol:
dominikams pisze:O, widzisz, ciągle zapominam o lawendzie ;:14 Trzeba ciachnąć i to szybko.

Moja lipa teraz będzie miała 3 rok, ale mało urosła na razie. Rośnie w kiepskiej ziemi.
Dominisiu, ja z kolei zapomniałam o wrzosach i przypomniałam sobie dzisiaj, ale jutro się z nimi rozprawię ;:65

Moja lipa też ma niezbyt dobrą ziemię, ale mam nadzieję, że sobie jakoś poradzić :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj poobserwowałam wiosnę na działeczce. Coraz więcej roślinek pokazuje swoje liczko - ależ to cieszy :D :D
Obrazek

Obrazek

hiacynty mają już dobrze widoczne pączusie ;:63
Obrazek

ciemiernik zaczął pokazywać swoje bielaski :tan
Obrazek

nawet sasanki zaczęły wystawiać kosmatki
Obrazek

i wczorajszy zakup - liliowiec Cherry Valentine
Obrazek

Hiacynt, którego miałam w domku, ale dzisiaj wsadziłam na rabatkę:
Obrazek

Obrazek

I na koniec wiosna w domku:
Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja dziewczyny prace ogrodowe robię systematycznie grządka po grządce. Po kolei wszystko. Powoli. Na razie udało mi się uporządkować raptem 2 rabatki. Jeszcze ogrom pracy przede mną. Zrobiłabym więcej, ale a to goście, a to rodzina. W dodatku nie mam gdzie wyrzucać swoich resztek, bo kompostownika brak, a kosz pełen. Muszę czekać jak opróżnią bo już zarastam tymi śmieciami. Już zrobiłam awanturę, ale i tak powiedzieli, że dopiero we wtorek przyjadą.
Ja cały czas czekam na swojego ciemiernika. Cosik tam z ziemi wyłazi, ale nie wiem czy to liście, czy kwiaty.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Masz może na zdjęciu swoje cisy, jakie duże one są, bo moje rosn,a przy tarasie, dopiero roczne, ale zastanawiam się ,zeby ich nie przesadzić, bo może za blisko tarasu, kiedyś będą wielkie krzaczoro, ale to już mnie nie bedzie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś u Ciebie już taka śliczna wiosenka :D i tyle pączuszków już czeka, żeby pokazać swoje kwiatowe piękno :D Wrzośce prześliczne, ja planuję ich zakup w tym roku, ponieważ nigdy wcześniej ich nie miałam, a są naprawdę warte zainteresowanie :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

ale Ty masz fajną ziemię.. czarną :)

pięknie kwitnie Ci biały wrzosiec.. mój zaspał..
tylko fioletowe kwitną.... fajne takie kępki :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Ja dziewczyny prace ogrodowe robię systematycznie grządka po grządce. Po kolei wszystko. Powoli. Na razie udało mi się uporządkować raptem 2 rabatki. Jeszcze ogrom pracy przede mną. Zrobiłabym więcej, ale a to goście, a to rodzina. W dodatku nie mam gdzie wyrzucać swoich resztek, bo kompostownika brak, a kosz pełen. Muszę czekać jak opróżnią bo już zarastam tymi śmieciami. Już zrobiłam awanturę, ale i tak powiedzieli, że dopiero we wtorek przyjadą.
Ja cały czas czekam na swojego ciemiernika. Cosik tam z ziemi wyłazi, ale nie wiem czy to liście, czy kwiaty.
Gosiu, ja też nie mam kompostownika. Suche badylki z obciętych krzewów spalę na ognisku :oops: , ale w tym roku zamierzam zrobić duży kompostownik :D
Mój ciemiernik też długo stał w miejscu i nie wiadomo było co się z pąka rozwinie - wczoraj pokazał się kwiat, ale jakiś malutki póki co i przy samej ziemi. To dopiero pierwsze zimowanie mojego ciemierniczka :wink:
malgocha1960 pisze:Masz może na zdjęciu swoje cisy, jakie duże one są, bo moje rosn,a przy tarasie, dopiero roczne, ale zastanawiam się ,zeby ich nie przesadzić, bo może za blisko tarasu, kiedyś będą wielkie krzaczoro, ale to już mnie nie bedzie.
Małgosiu, chyba skasowałam z plików zdjęcie cisów. Jak będę na działce i nie zapomnę, to zrobię fotkę. Moje cisy mają ok.1-1,2m wysokości. Mam posadzone dwa żywopłoty w róznych miejscach i z różnych odmian: jeden żywopłotek to odmiana Wojtek, a drugi to Hilli. Cisy bardzo dobrze znoszą cięcie, więc nie musisz ich przesadzać :wink:
AGNESS pisze:Moniś u Ciebie już taka śliczna wiosenka :D i tyle pączuszków już czeka, żeby pokazać swoje kwiatowe piękno :D Wrzośce prześliczne, ja planuję ich zakup w tym roku, ponieważ nigdy wcześniej ich nie miałam, a są naprawdę warte zainteresowanie :D
Dzięki, Aguniu :D Wrzośce lubię od dawna, a w ubiegłym roku dokupiłam sporo młodziutkich. Niestety ten różowy na zdjęciu mocno wymarzł tej zimy i tylko ten kawałek gałązki się ostał. Najwięcej jest białych, ale mam też bladofioletowe - piękne są, ale nie robiłam fotek, bo wychodzą na zdjęciach jak białe :(
liska pisze:ale Ty masz fajną ziemię.. czarną :)

pięknie kwitnie Ci biały wrzosiec.. mój zaspał..
tylko fioletowe kwitną.... fajne takie kępki :)
Izuś, ziemię mam kiepską, a na zdjęciach czarna, bo tam gdzie są rabaty stopniowo wymieniam na ziemię z worków - w przeciwnym razie kiepsko by rosły moje roślinki :lol:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniu ! Dziś pierwszy raz trafiłam do Twojego ogrodu i muszę powiedzieć ,że jestem pod wrażeniem ! Jestem pełna uznania, że tworzysz swój ogród, mając koncepcję całości, że potrafisz tak rozplanowac nasadzenia, żeby zatuszować mankanenty działki, że zaczynasz od sadzenia drzew i tworzenia żywopłotów i kurtyn, że tworzysz zakątki ogrodowe, nawet koncepcja kolorystyczna jest przemyślana ! Podziwiam Twoje wyczucie stylu i profesjonalizm.
Nie mówiąc już o kolekcji róż...
Twój ogród jest piękny...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Witaj Moniu ! Dziś pierwszy raz trafiłam do Twojego ogrodu i muszę powiedzieć ,że jestem pod wrażeniem ! Jestem pełna uznania, że tworzysz swój ogród, mając koncepcję całości, że potrafisz tak rozplanowac nasadzenia, żeby zatuszować mankanenty działki, że zaczynasz od sadzenia drzew i tworzenia żywopłotów i kurtyn, że tworzysz zakątki ogrodowe, nawet koncepcja kolorystyczna jest przemyślana ! Podziwiam Twoje wyczucie stylu i profesjonalizm.
Nie mówiąc już o kolekcji róż...
Twój ogród jest piękny...
Izunia :shock: Tyle pięknych słów na raz :shock: Ależ mi miło :oops: ;:196 ;:196 Bardzo dziękuję ;:180 ;:180 Mam nadzieję, że za rok będę już mogła pokazać więcej ciekawych zakątków. Wszystko wciąż młode - bez przerwy dosadzam, przesadzam i końca nie widać :roll: :lol: :lol: Duży ogród jest trudny do zagospodarowania, zwłaszcza, gdy taki dłuuugi jak u mnie :roll: Plusem z kolei jest to, że można spełniać wszelkie swoje roślinne marzenia, bo miejsca jest do woli :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Wszystkie pochwały są zasłużone ! Urządzanie dużego ogrodu...- znam ten "ból" - mój ma ponad 3 000 m2. Ogromne plany, a nie widać końca realizacji, nie mówiąc juz o pełnej urodzie - przecież nawet jeśli już posadzimy wszystko , co chcemy, na efekt trzeba poczekać co najmniej ze 3 lata...
Ale pozostaje radość tworzenia !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Monia nieśmiało chciałam się przypomnieć z pomiarami :)

chodzi mi głównie o to jaki kształ ma Twój trejaż?
sześciokąt? foremny? dobrze myślę... ? o boku?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Wszystkie pochwały są zasłużone ! Urządzanie dużego ogrodu...- znam ten "ból" - mój ma ponad 3 000 m2. Ogromne plany, a nie widać końca realizacji, nie mówiąc już o pełnej urodzie - przecież nawet jeśli już posadzimy wszystko , co chcemy, na efekt trzeba poczekać co najmniej ze 3 lata...
Ale pozostaje radość tworzenia !
Tak, ta radość tworzenia chyba nigdy się nie kończy :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj nareszcie udało mi się wykonać na brzoskwiniach oprysk miedzianem :D Piękna pogoda, więc nareszcie zakwitły mi koło domu pierwsze wiosene kwiaty - przebiśniegi :D
Obrazek

Powoli zaczęły się wyłaniać krokusiki, ale na razie tylko żółte i tylko koło domu, bo na działce jeszcze trzeba zaczekać około tygodnia :roll: .
Obrazek

Korzystając z pięknej pogody wybrałam się do ogrodniczego po zakupy. Zaopatrzyłam się w azofoskę i 10 tuji Shmaragd. Niewiele czasu mi zostało na prace ogrodowe, bo dzień jednak wciąż krótki, ale wykorzystałam godzinkę czasu i posadziłam część żywopłotu tujowego :D Jutro muszę dokupić kolejne 10 szt. Sadzę je dość gęsto, aby stanowił zwartą, zieloną ścianę. Górną część w przyszłosci będę przycinać. Jutro dalszy ciąg sadzenia krzewików. Przygotowałam też kratki na winnice, ponieważ moje winorośle powinny w tym roku mocniej się rozrosnąć.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Monia nieśmiało chciałam się przypomnieć z pomiarami :)

chodzi mi głównie o to jaki kształ ma Twój trejaż?
sześciokąt? foremny? dobrze myślę... ? o boku?
Izuś, przepraszam najmocniej :oops: Skleroza totalna :oops: Jutro zmierzę bok. Kształt koła, czy też ośmiokąta + jeden bok stanowiący wejście. Łacznie 9 boków. Średnicę koła mierzyłam, wynosi 380cm.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”