Poprzednia część mojego wątku ogrodowego jest tutaj

Na powitanie, tradycyjnie, słonecznik z mojego ogródeczka, mój ukochany kwiat

A, że dzisiaj, pierwszy dzień wiosny, to ... Marek Grechuta - Wiosna, ach to ty

i trochę na temat WIOSNY

WIOSNA !!!
To najpiękniejsza a zarazem i najpracowitsza pora roku dla każdego ogrodnika.
W tym czasie zakwitają drzewa owocowe, większość krzewów oraz roślin cebulowych.
W marcu zakwitają między innymi przebiśniegi, krokusy, prymulki, forsycje a jeśli pogoda dopisze to nawet dzikie odmiany tulipanów oraz szafirki.
Kwiecień to pora kwitnienia szachownic, żonkili i narcyzów, hiacyntów, magnolii.
W maju swój pełny rozkwit przeżywają tulipany oraz "królowe" tego miesiąca: azalie i rododendrony, kwitną też pięknie pachnące bzy i konwalie.
Prace niezbędne do wykonania:
W marcu, zgrabienie resztek po zimie z trawnika, nawożenie jeśli jest to konieczne, przekopanie grządek, wysiew letnich kwiatów, sadzenie i przycinanie drzew i krzewów owocowych(marzec).
W kwietniu, można sadzić krzewy kwitnące; np. róże oraz krzewy iglaste.
W tym miesiącu rozmnaża się (np. poprzez podział starszych okazów) i sadzi byliny.
Z kwiatów letnich wysiewa się w kwietniu: nasturcje, słoneczniki, aksamitki, nagietki i fasolę ozdobną.
W maju, sadzi się w dalszym ciągu iglaki.
Jest to również chyba najlepszy okres na sadzenie różaneczników - szczególnie jeśli chodzi nam o konkretny kolor i odmianę.
Najlepiej kupić krzew właśnie kwitnący - daje to gwarancję, że posadzony okaz prawdopodobnie zakwitnie w przyszłym roku i na pewno w kolorze jaki zaplanowaliśmy.
Unikniemy w ten sposób przykrych niespodzianek.
Po przekwitnięciu bzów należy ściąć ich kwiatostany, które szpecą roślinę i niepotrzebnie osłabiają. Z kwiatów letnich w maju wysiewamy nasturcje.
Na wiosnę najlepiej również tępić chwasty zanim zaczną kwitnąć a potem się rozsiewać.
Informacje wyczytane i ściągnięte z @
I trochę wiosennych zdjęć z mojego ogrodu