Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dlatego, ze do druku używa się farby, która "przechodzi" do kompostu, a która zawiera substancje toksyczne. W niewielkich ilościach, ale jednak.
lidl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2009, o 17:42

Post »

Ok, ale dlaczego tu: http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Porady jest napisane, ze można wrzucać gazety? :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Tu jest napisane, ze można dodawać do kompostu czarno-białe gazety w niewielkich ilościach.
Nie wolno natomiast w ogóle dodawać gazet kolorowych.
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mam nietypowe pytanie: dostałam od taty worek ususzonych gołębich gówienek, u Hani znalazłam przepis na pyszną gnojóweczkę, ale od wiosny nie mogłam się tym zająć, czy jest jakaś data przydatności "do spożycia" mojego woreczka? Może przeczekać do następnej wiosny? Tata już nie ma gołębi... :(
Pozdrawiam, Marta
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompost - 2cz.

Post »

Jestem ciekaw czy ktośz was wytwarza kompost z pomocą dżdżownic kalifornijskich ?
Jęśli tak to bardzo proszę o opis jak to wygląda i czy warto :)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

teksanski pisze:Jestem ciekaw czy ktośz was wytwarza kompost z pomocą dżdżownic kalifornijskich ?
Zagadnienie głębokie jak studnia , ja w zeszłym roku chcąc przetestować tę metodę kupiłem w sierpniu około 500 szt , robaczków w w różnym stadium rozwoju , wsadziłem to wszystko do drewnianej paki , nałożyłem różnego rodzaju obierków , resztek jarzyn , trochę tektury , przygnitej lekko trawy itp. Teraz po 6 miesiącach mam pewne spostrzeżenia , a mianowicie:
*robaczki może faktycznie przerobią odrzutki na kompost , ale muszą ich być grube tysiące!!!!!!!!!
*za diabła nie ruszają tego co nie jest nawet lekko przygnite
*bardzo lubią tekturę , opakowania z jajek - (nie plastikowe :uszy ), a nawet zmielone w niszczarce dokumenty
Osobiście nie liczyłem na to że będę wytwórcą kompostu nawet dla siebie , ot ciekawość.
Kilkadziesiąt wsadziłem do kompostownika , ale póki co nie mogę żadnej zlokalizować -ciekawe czy przeżyły zimę
Dosyć szybko się rozmnażają , ciekawe ile jest ich teraz ;:224
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Czy ktoś ma książkę "Kompost i nawóz naturalny" Monika Biermaier Ilse Wrbka-Fuchsig? Warto kupić? Może polecicie coś innego? Zastanwiałam się nad zakupem książki o zakładaniu kompostownika. Wiem, że mogę zajrzeć na forum, ale chciałabym mieć coś na papierze, poza tym chciałabym pokazać książkę cioci (starsza pani bez dostępu do netu).
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
zdzislaw
50p
50p
Od: 8 kwie 2007, o 21:24

Post »

Wytwarzając kompost, wrzucam tylko odpady roślinne, chwasty bez nasion, liście, obierki z ziemniaków, jabłek, skorupki jajek, gałązki drzew, przesypuję to warstwami aktywatorem kompostu, ziemi, skoszonej trawy, nawóz naturalny, wrzucam też z warzywniaka nasze dżdżownice, które w kompostowniku bardzo szybko się rozmnażają, po półrocznym okresie kompost przewietrzam przerzucając go. Po roku czasu kompost ten stosuję pod warzywa, kwiaty, krzewy, drzewka.
Trzeba uważać aby do kompostu, nie dostawały się suche nasiona chwastów, a także kłącza perzu.
Kompost dłużej składowany i przetwarzany przez dżdżownice jest znacznie lepszej jakości.
Pozdrawiam Zdzisław
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

super kompost wychodzi jak macie wióra lub trociny z drzewa. Mój małżonek ma gołębie i ma tym wysypaną podłogę w gołębniku potem ląduje to na kompostowniku ,a po roku razem z odchodami ,trawą i wszystkim z kuchni jest super kompost mój problem że jest tego dużo i mam problem ze składowaniem bo trawy też jest co nie miara z 20 ar. koszenia ogrodu
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18

Post »

Hmmm a czy trociny z pod świnek morskich także będą ok ? Pytam gdyż miałbym do takich dostęp tylko nie wiem czy się nadadzą, są przesiąknięte moczem tych zwierzątek i odchodami.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Marto te gołębie kupska będą bardzo dobre :lol:
Obornik ptasi jest bardzo mocny i trzeba go mocno rozcieńczać. Azot szybko się ulatnia ale masz to w worku więc coś z niego będzie.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

z obornikiem zawsze trzeba uważać ale im dłużej kompostujesz tym lepszy
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Kontakt:

Post »

izaziem pisze:Marto te gołębie kupska będą bardzo dobre :lol:
Obornik ptasi jest bardzo mocny i trzeba go mocno rozcieńczać. Azot szybko się ulatnia ale masz to w worku więc coś z niego będzie.
nawet w dwóch workach i mocno związany :) Zaraz go wykorzystam. A czy mogę zastosować jednocześnie własnej roboty kompost i gołębią gnojóweczkę? Czy to już będzie za dużo?
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

markonix pisze:
teksanski pisze:Jestem ciekaw czy ktośz was wytwarza kompost z pomocą dżdżownic kalifornijskich ?
Zagadnienie głębokie jak studnia , ja w zeszłym roku chcąc przetestować tę metodę kupiłem w sierpniu około 500 szt , robaczków w w różnym stadium rozwoju , wsadziłem to wszystko do drewnianej paki , nałożyłem różnego rodzaju obierków , resztek jarzyn , trochę tektury , przygnitej lekko trawy itp. Teraz po 6 miesiącach mam pewne spostrzeżenia , a mianowicie:
*robaczki może faktycznie przerobią odrzutki na kompost , ale muszą ich być grube tysiące!!!!!!!!!
*za diabła nie ruszają tego co nie jest nawet lekko przygnite
*bardzo lubią tekturę , opakowania z jajek - (nie plastikowe :uszy ), a nawet zmielone w niszczarce dokumenty
Osobiście nie liczyłem na to że będę wytwórcą kompostu nawet dla siebie , ot ciekawość.
Kilkadziesiąt wsadziłem do kompostownika , ale póki co nie mogę żadnej zlokalizować -ciekawe czy przeżyły zimę
Dosyć szybko się rozmnażają , ciekawe ile jest ich teraz ;:224
Za późno kupiłeś, żeby zobaczyć efekty jeszcze w tym samym sezonie. Moje od wiosny się tak rozhulały, i w drugiej połowie (może pod koniec) lata kompost zaczął dużo szybciej opadać. Przetrwały u mnie drugą zimę. Kompost jest świetny (ma guzełkowatą strukturę -malutkie grudki), choć nie mam porównania z tym "zwykłym", bo od razu dawałam dżdżownice. Czyli na efekt trzeba poczekać sezon, moim zdaniem.

Aha - po pierwszej zimie od razu było widać, że przetwały - gdzie nie grzebnęłam widłami, tam były.
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Po otwarciu pokrywy mojego kompostownika, wylatuje mnóstwo komarów. Może on służy za wylęgarnię tych "uroczych" stworzonek ? Czy zauważyliście u siebie takie zjawisko? Czy można coś z tym zrobic ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”