Uprawa pachnących róż w szklarni

ODPOWIEDZ
mercer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2010, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Uprawa pachnących róż w szklarni

Post »

Witam.

Zastanawiam się nad możliwością hodowli małej ilości krzaków róż w warunkach domowych - małej szklarni. Nie mam zbyt wielkiego pojęcia o uprawie tej rośliny, ale uważam różę za kwiat wyjątkowy. Dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli moje pytania wywołają u znawców tematu uśmiech politowania :)

Róże sprzedawane w kwiaciarniach mają jeden wielki mankament (mowa o różach bukietowych) - mimo, że ładne to praktycznie nie pachną (może znacie jakieś kwiaciarnie gdzie można kupić pachnące róże? mnie się nie udało znaleźć). Słyszałem, że takie gatunki jak Red Naomi czy Grand Prix w porównaniu do reszty pachną, ale w rzeczywistości okazało się, że zapach ledwo czuć.

Swoją drogą ciekawe, że tak wiele róż oferowanych w kwiaciarniach nie pachnie... czyżby komercja zabijała duszę? :)

OK, ale wracając do tematu - nawet w zimie są dostępne róże z hodowli szklarniowych. Czy zatem możliwe jest aby w sztucznych warunkach wyrosła nam w szklarni w zimie jakaś ładna pachnąca róża? Np. PAPA MEILLAND? Czy jakaś inna wielkokwiatowa?

Założenie jest takie, że w hipotetycznej domowej szklarni potrafimy kontrolować temperaturę, wilgotność, poziom CO2 itd - przy wykorzystaniu odrobiny techniki.

Miło byłoby podarować 14 lutego jakiejś wyjątkowej osobie PRAWDZIWĄ różę.

Jest to realne?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pachnące róże w lutym - czy to możliwe? [szklarnia?]

Post »

Oczywiście, przecież w szklarni stwarzasz warunki jeszcze lepsze niż na dworze, nie ma silnego wiatru itd. A pachnieć także będą !
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mercer pisze:Swoją drogą ciekawe, że tak wiele róż oferowanych w kwiaciarniach nie pachnie... czyżby komercja zabijała duszę? :)
Generalnie róże pachnące są bardziej podatne na choroby. Oczywiście że są wyjątki, ale generalnie jest taka zasada. I to jest jeden z czynników dlaczego róże komercyjne nie pachną.

Niemniej jest bardzo realne żebyś miała róże pachnące przez cały rok, ale jak każde nowe ciekawe zamierzenie wymaga dużo pracy, i dużo nauki.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
mercer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2010, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Mogę liczyć na jakieś wskazówki?
Może być ciężko, bo widzę, że taki sposób hodowli róż jest bardzo mało popularny. Spróbuję jednak.

Znalazłem interesującą książkę:
http://www.agroswiat.pl/go/_info/?id=568
...i zamówiłem. Zobaczymy czy pomoże.

Krótki opis hodowli róż w szklarni:
http://po prostu_ja.republika.pl/rosliny/kwiatyciete.html

Na razie tylko tyle...

Pozdrawiam

PS.
Panie Marku, podobnie jak Pan jestem Panem :) ;:136
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”