Miałam identyczne skojarzenieartam pisze: w ogóle nie skojarzyłam, że aleb-azi ma coś wspólnego z Izabelą, tak mi się ze światem arabskim kojarzyło
![]()
Ogródek aleb-azi
-
magdala
Re: Ogródek aleb-azi
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie Iza - wytłumacz nam swojego nicka, bo jest bardzo nietypowy.
Haha - uśmiałam się z Grzesiowych płotków:;230 , ale to faktycznie dobry pomysł.
Z tą pnącą hortensją to mnie zmartwiłyście, bo była ona na mojej liście chciejstw.
W tym układzie przyjrzę się bliżej krzaczastej, czy bukietowej.
Moja ogrodowa już w następnym roku po posadzeniu pięknie zakwitła, ale nie
wiem, jak przeżyła tę wstrętną zimę.
A z tym budzeniem to coś jest! Też coraz wcześniej się budzę!
Haha - uśmiałam się z Grzesiowych płotków:;230 , ale to faktycznie dobry pomysł.
Z tą pnącą hortensją to mnie zmartwiłyście, bo była ona na mojej liście chciejstw.
W tym układzie przyjrzę się bliżej krzaczastej, czy bukietowej.
Moja ogrodowa już w następnym roku po posadzeniu pięknie zakwitła, ale nie
wiem, jak przeżyła tę wstrętną zimę.
A z tym budzeniem to coś jest! Też coraz wcześniej się budzę!
Pozdrawiam serdecznie
-
magdala
Wisienko
Nie rezygnuj z pnącej Hortensji ...
Może nasze to jakieś wyjątki ,tutaj na forum widziałam dużo bardzo udanych i obficie kwitnących !
Moja kuzynka kupiła taką hortensję i też zakwitła jej już w pierwszym roku (w zupełnym cieniu).
Nie ma co się zrażać
A poza tym ją chyba jest bardzo łatwo rozmnożyć - wystarczy urwać kawał ukorzenionej gałązki,
one kładą się na ziemi tak jak bluszcz i jak trochę sobie poleżą to korzonkami "łapią" ziemię i jest
nowa roślina
Może u kogoś znajomego w ogródku "skubniesz" sobie taką gałązkę??
Może nasze to jakieś wyjątki ,tutaj na forum widziałam dużo bardzo udanych i obficie kwitnących !
Moja kuzynka kupiła taką hortensję i też zakwitła jej już w pierwszym roku (w zupełnym cieniu).
Nie ma co się zrażać
A poza tym ją chyba jest bardzo łatwo rozmnożyć - wystarczy urwać kawał ukorzenionej gałązki,
one kładą się na ziemi tak jak bluszcz i jak trochę sobie poleżą to korzonkami "łapią" ziemię i jest
nowa roślina
- swirogrodowy
- 100p

- Od: 16 wrz 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Ja tez proponuje nie rezygnować z hortensji pnącej jest śliczna, szybko pojawiają się liście, bardzo ładnie się rozkrzewia no i lubi cień . Moja zakwitła w trzecim roku od posadzenia ,to nie jet jakaś tragedia ,bo w tym czasie się rozrasta ,więc kwiatków tez jest więcej, a trzy lata w ogrodzie pełnym innych kwitnących to nie jest długo.Myślę ,że połowa sukcesu to sadzonka z dobrej zaufanej szkółki . I nie lubi przesuszania ,jak długo nie pada to widzę od razu jak jej liście klapią Faktem jest, że wspina się po garażu, czyli rośnie pod murem ,a tam wiadomo najmniej wody.
Pozdrawiam Marzena
Ja tez proponuje nie rezygnować z hortensji pnącej jest śliczna, szybko pojawiają się liście, bardzo ładnie się rozkrzewia no i lubi cień . Moja zakwitła w trzecim roku od posadzenia ,to nie jet jakaś tragedia ,bo w tym czasie się rozrasta ,więc kwiatków tez jest więcej, a trzy lata w ogrodzie pełnym innych kwitnących to nie jest długo.Myślę ,że połowa sukcesu to sadzonka z dobrej zaufanej szkółki . I nie lubi przesuszania ,jak długo nie pada to widzę od razu jak jej liście klapią Faktem jest, że wspina się po garażu, czyli rośnie pod murem ,a tam wiadomo najmniej wody.
Pozdrawiam Marzena
Wystarczy mi słonko ,zero śniegu i mój ogród . Marzena 
Hmmm... moja też pod garażem, w cieniu... niby rośnie ładnie, ale po tym jak zakwitła w drugim roku (skromnie i tylko dołem), w ubiegłym się nie wysiliła na kwiaty 
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hortenscja pnąca mówicie
Może gdzieś by się u mnie zmieściła. Ja dzisiaj zrobiłam takie zakupy, że mój m. mało nie przypłacił tego zdrowiem. A tak sobie obiecywałam, że nic nie kupię dopóki nie będzie tak ciepło żeby sadziś w ogrodzie

- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dorotko tylko jak im się oprzeć?
Marto róże drapieżniki. Skądże, przecież to damy, one tylko się bronią przed nachalami
Marto róże drapieżniki. Skądże, przecież to damy, one tylko się bronią przed nachalami
-
magdala
Marzenko, święta prawda! Ja kupiłam na początku działkowania kilka roślin w takiej dziwnej szkółce...swirogrodowy pisze:Witam![]()
Myślę ,że połowa sukcesu to sadzonka z dobrej zaufanej szkółki .
Każda z tych roślin bardzo kiepsko rośnie - m.in. również ta Hortensja.
Teraz już ruszyła ,ale to całe 10 lat! Co do przesuszania - moja ma korzenie w zupełnym cieniu ,
a lubi piąć się na słoneczną ścianę domku - i tak jest chyba idealnie -
przesuszenie zupełnie nie grozi .
Piszecie o wydatkach na roślinki ...A mi dzisiaj zupełnie zepsuł humor rachunek za gaz
Jakaś paranoja -piec zużył dwa razy tyle ,co w poprzedni miesiąc ,a nastawialiśmy go teraz na mniejszą temperaturę.
Nie wiem co się z nim dzieje..
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Magdo to niestety nadszedł czas na fachmajstra.
-
magdala
Gosiu - jako ciekawostkę dodam ,ze piec jest nowy -od sierpnia
Właśnie go wyłączyłam - koniec zimy ogłaszam !
Właśnie go wyłączyłam - koniec zimy ogłaszam !
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Witajcie - myślałam, że już dziś nie dotrę ale udało się
Nie wiem, czy zdołam wszystkim odpowiedzieć, ale będę się starała. Mam dobę zaległości w FO i nie wiem jak to nadrobię
Widzicie jaka wiosna się robi? Cieplutko, ptasie świergoty. Miały rację te skowronki co się o świcie zrywać zaczęły. U mnie ta opcja co u Margosi i dziecięcia GorzatkiMał- poranne wstawanie( zwłaszcza do pracy to tortura).
Wiktorio - koło tralkowego tarasu już miejsca nie ma
Niestety nie jest im tam najlepiej bo się prażą od muru i przędziorek ma idealne warunki żerowania. Powstaną dla nich dwie rabaty. Zamierzam utopić tył domu w różach. Czyli manewr okrążający rozpoczęty.
Marto - nie tylko funkiami człowiek żyje
Trochę pazura też potrzeba
Spróbuj
No i czego jak czego, ale tego że odwrotna Marta odwrotnej Izabeli nie odczytała to się nie spodziewałam. Ale może poczuła
A mój mąż obawiał się wstawienia aleb-azi do allegro, w obawie, że arabskie brzmienie spowoduje reperkusje służ specjalnych. Zakazał mi wchodzenia na militaria
Głuptas, czego ja bym tam miała szukać
;
Wisienko - mi łatwiej idzie czytanie od końca niż do góry nogami. Więc takie odwrotności chodzą za mną, tak jak i za Martą. U nas łatwo zauważyć, bo kto by się zorientował, gdyby chodziło o kajak
Magdo -zasiałyśmy zwątpienie. Ale myślę, że trafiły nam się pechowe egzemplarze pnącej hortensji. Przyłączam się do Twojego nawoływania "Nie rezygnuj z pnącej" Naprawdę warto! I faktycznie łatwo z niej pozyskać szczepki.
Marzenko - nic dodać nic ująć, myślę, że przekonująco mówisz o rozkrzewianiu i kwitnieniu. A wody potrzebuje jak każda hortensja, ale nie zauważyłam, żeby odchorowała incydentalne podsuszenia. Miło mi Cię widzieć ponownie
Małgosiu - jak ładnie rośnie to będzie ładnie kwitła. Poczekaj troszkę... Może to nie będzie tyle czekania, co stara podstawówka, skoro już zobaczyłaś kwiaty.
Dorotko - zmieści się, bo ona u podstawy wiele miejsca nie zajmie
Zobaczę zaraz jakich egzemplarzy użyłaś do zamachu na zdrowie męża
Małgoś - ja bym obstawała raczej przy taktyce zaczepnej niż formie obrony
Wiktorio - koło tralkowego tarasu już miejsca nie ma
Marto - nie tylko funkiami człowiek żyje
Wisienko - mi łatwiej idzie czytanie od końca niż do góry nogami. Więc takie odwrotności chodzą za mną, tak jak i za Martą. U nas łatwo zauważyć, bo kto by się zorientował, gdyby chodziło o kajak
Magdo -zasiałyśmy zwątpienie. Ale myślę, że trafiły nam się pechowe egzemplarze pnącej hortensji. Przyłączam się do Twojego nawoływania "Nie rezygnuj z pnącej" Naprawdę warto! I faktycznie łatwo z niej pozyskać szczepki.
Marzenko - nic dodać nic ująć, myślę, że przekonująco mówisz o rozkrzewianiu i kwitnieniu. A wody potrzebuje jak każda hortensja, ale nie zauważyłam, żeby odchorowała incydentalne podsuszenia. Miło mi Cię widzieć ponownie
Małgosiu - jak ładnie rośnie to będzie ładnie kwitła. Poczekaj troszkę... Może to nie będzie tyle czekania, co stara podstawówka, skoro już zobaczyłaś kwiaty.
Dorotko - zmieści się, bo ona u podstawy wiele miejsca nie zajmie
Małgoś - ja bym obstawała raczej przy taktyce zaczepnej niż formie obrony
-
aleb-azi

- Kontakt:
Zanim odpowiedziałam to wskoczyły Wasze nowe posty
Magduś - pamiętam, odgrażałaś się, że wyłączysz ogrzewanie 15. Myślałam że tak sobie powiedziałaś - a Ty nie rzucasz słów na wiatr. Taaaak rachunki za gaz to pogrom. Zimą za gaz, latem za wodę - wydatki zawsze ponad miarę. Ale coś z tym piecem jest nie tak. Może trzeba go jakoś ustawić albo co? Bez fachowca się nie obejdzie...
Magduś - pamiętam, odgrażałaś się, że wyłączysz ogrzewanie 15. Myślałam że tak sobie powiedziałaś - a Ty nie rzucasz słów na wiatr. Taaaak rachunki za gaz to pogrom. Zimą za gaz, latem za wodę - wydatki zawsze ponad miarę. Ale coś z tym piecem jest nie tak. Może trzeba go jakoś ustawić albo co? Bez fachowca się nie obejdzie...
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
No popatrz, mam dokładnie taki sam plan na ten rokaleb-azi pisze:Zamierzam utopić tył domu w różach. Czyli manewr okrążający rozpoczęty.
Tylko ja muszę porozsadzać ubiegłoroczne nasadzenia, bo im zbyt ciasno będzie jak się rozrosną
-
aleb-azi

- Kontakt:
Aniu Różana - Właśnie grasowałam u Ciebie - widzę, że będą lilie
i cudne zdjęcia z nowego aparatu 
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Aparat może będzie jutro.., jak się w końcu zdecyduję na 100%