Atomku na życzenie podaję, to jest przepis z zielnika znanej zielarki Marii Treben
- Bierze się dwie kopiaste garści kwiatków nagietka i wrzuca na rozgrzany (25 dkg) tłuszcz, najlepsze jest sadło bądź zwykły smalec ale nie taki kupny z parafiną, lepiej w razie zego kupić trochę słoniny i samemu stopić. Zostawić aby trochę kwiatki "poskwierczały", mieszać od czasu do czasu i zdjąć z kuchenki. Pod pokrywką odstawić na dobę. Następnie jeszcze raz podgrzać i odcedzić. Mozna dodać troszkę oliwy jeśli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencję. Zastosowanie nagietka jest naprawdę wielkie i od roku jestem pełna podziwu dla tej roślinki - po tym jak zobaczyłam naocznie skutki leczenia oparzenia a w tym roku ran po kosiarce.
pozdrawiam
Renata
nemo56 pisze:posadź zioła - przyprawy na początek a zdobędziesz doświadczenie w uprawie ziół. Z ziół krajowych polecam jak przyprawy: majeranek, czosnek, tymianek, liść laurowy, mięta, rumianek...
Są to zioła wybitnie aromatyczne.
Na początek wystarczy. Uprawa ich jest banalnie prosta.
Prawie wszystko się zgadza, no może z wyjątkiem tego liścia laurowego...No i co można przyprawić rumiankiem?
martas pisze:Zasadziłam miętę w dwóch miejscach - jedną w ogródku warzywnym obok marchwi, a drugą koło oczka wodnego - ta pierwsza prawie nic nie urosła, a ta koło oczka wprost szaleje. Ktoś wie dlaczego?
Mięta bardzo lubi wodę i dlatego tak ładnie rośnie koło oczka. Podczas tegorocznego urlopu zrywałam ją wprost z jeziora, rosła przy brzegu w płytkiej wodzie.
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
Na początek proponuję lubczyk świetny dodatek do rosołów i tłustych mięs zwany inaczej magą. Oregano dobre jako dodatek do potraw śródziemnomorskich. Lubi słoneczne stanowiska. Gdy wyrasta wysoko lubi sie pokładać ale ja po prostu podcinam je. Estragon rośnie wysoko trzeba podcinać z wysokości tak jak żywopłot, z tym że on wyrasta na ok40 cm. Można robić ocet lub olej estragonowy ,albo tez używać samego. Melisa i mięta dobrze rosną w półcieniu i na wilgotnym stanowisku. Jako jednoroczne zioła bazylia i rozmaryn. Dobrze jest mieć też lawendę. Koper, szczypiorek. Ja z łąki przyniosłam do ogrody dziurawiec i zwykły krwawnik.
Osobiście wysiewam bazylię (uwielbiam jej aromat)- dodaję ją do pomidorów i czasami do sałatek oraz tymianek- zasuszony idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Wiem także że tymianek jest ziołem które stosuje sie do inhalacji. Pozdrawiam
Ostatnio odkryłam melisę cytrynową. Świeża jest wspaniała do deserów, owoców czy też musli. Wystarczy dodać 2-3 listki, a deser nabiera cudownie orzeźwiającego smaku. Rośnie u mnie w donniczkach, chcę ją zabrać na zimę do domu, zobaczymy czy uda się zatrzymać trochę lata
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.