Dieta zgodna z grupa krwi. Grupa A
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dieta zgodna z grupa krwi. Grupa A
Rozpoczęłam własnie dietę zgodną z moją grupą krwi.
Grupa A to w zasadzie wegetarianie, którzy również niezbyt dobrze trawią nabiał.
Warzywa tez bez pomidorów, papryki, czerwonej fasoli.
Dieta bez octu, ostrych przypraw, z ograniczeniem pszenicy.
Kto z was stosował taka dietę?
Kiedyś stosowałam, ale to tak trochę jak z rzucaniem papierosów, jak się nie zmieni trybu żywienia na stałe - nie ma sensu!
Czy znacie przepisy zwłaszcza na dania obiadowe lub pomysły na przekaski dla tej grupy krwi?
Bo mnie sie inwencja twórcza kończy ;-)
Grupa A to w zasadzie wegetarianie, którzy również niezbyt dobrze trawią nabiał.
Warzywa tez bez pomidorów, papryki, czerwonej fasoli.
Dieta bez octu, ostrych przypraw, z ograniczeniem pszenicy.
Kto z was stosował taka dietę?
Kiedyś stosowałam, ale to tak trochę jak z rzucaniem papierosów, jak się nie zmieni trybu żywienia na stałe - nie ma sensu!
Czy znacie przepisy zwłaszcza na dania obiadowe lub pomysły na przekaski dla tej grupy krwi?
Bo mnie sie inwencja twórcza kończy ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dieta zgodna z grupa krwi. Grupa A
Kolejna zbieżność - grupa krwi
Diety nigdy nie stosowałam ale zapamiętałam jak przy okazji wizyty u lekarza przyznałam się do wypijania niesamowitych ilości kawy a lekarz po sprawdzeniu mojej grupy krwi powiedział że mi to nie szkodzi :P
Ja wiem że grupa A to roślinożercy ale ja lubię mięsko

Diety nigdy nie stosowałam ale zapamiętałam jak przy okazji wizyty u lekarza przyznałam się do wypijania niesamowitych ilości kawy a lekarz po sprawdzeniu mojej grupy krwi powiedział że mi to nie szkodzi :P
Ja wiem że grupa A to roślinożercy ale ja lubię mięsko

- takasobie
Ja też lubię mięsko! Śni mi się sucha kiełbasa i strogonow! Ale śnią mi się również zbędne "wałki"!
A wiesz, że sushi to dla mnie doskonałe jest! A tak się ze mnie śmiałaś!
Musze powymyslać jakieś nowe potrawy, sałatki, surówki (bez białej i czerwonej kapusty).
Z czasem można się przyzwyczaić!
Np koronną potrawą dla mnie był świeży żytni chlebek polany oliwą! Pycha!
A wiesz, że sushi to dla mnie doskonałe jest! A tak się ze mnie śmiałaś!

Musze powymyslać jakieś nowe potrawy, sałatki, surówki (bez białej i czerwonej kapusty).
Z czasem można się przyzwyczaić!
Np koronną potrawą dla mnie był świeży żytni chlebek polany oliwą! Pycha!
Miłka
Ja stosowałem diete do grupy "0", przeszło rok czasu to trwało, w końcu dałem na luz. Generalnie te diety odchudzają. Bo jest tyle ograniczeń, że ciężko wyrobić bilans kaloryczny tzn. zjeść tyle, żeby to wystarczyło lub było więcej niż organizm potrzebuje do funkcjonowania
Współczuje, bez pszenicy (czyli chleba), ziemniaków, mięsa, nabiału jest ciężko.
Jeśli chodzi o węglowodany to skazana jesteś na ryż, kasze, pieczywo z amarantusa (to ostatnie do dostania w sklepach ze zdrową żywnością, niestety ponad 3 razy droższe niż normalny chleb pszenno-żytni).

Jeśli chodzi o węglowodany to skazana jesteś na ryż, kasze, pieczywo z amarantusa (to ostatnie do dostania w sklepach ze zdrową żywnością, niestety ponad 3 razy droższe niż normalny chleb pszenno-żytni).
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka lat temu rozważałem stosowanie diety zgodnej z grupą krwi, ale tylko na rozważaniach się skonczyło. 16-ty rok jestem na diecie optymalnej, co (niby) bardzo kłóci się z moim płynem życiodajnym "A" pomidorów też uprawiam około 40 krzewów każdego roku, a wyniki i waga w normie. 

- takasobie
Nie daję się zwariować! Nie odmówię sobie pomidorów i papryki, nie jestem w stanie całkowicie zrezygnować z kapusty! Ale dzięki tej diecie sięgam częściej po kasze, ananasa, strączkowe, co jest dobre dla organizmu i pozwala sie oczyścić. Kupuję żytni chleb, żytnio - orkiszowy, który jest smaczny i zdrowy. Jem orzechy jako przekaskę, dostarczają mi niezbędnych tłuszczy i białka. Zamiast słodyczy suszone śliwki i morele (z własnego ogrodu, bo te kupne są czymś nasączone).
Miłka
- takasobie
Dziś pierwszy przepis poświąteczny dietetyczny:
Kasza gryczana z warzywami:
Kaszę ogotować wg przepisu, dodać oliwy z oliwek.
Na patelni obsmażyć pokrojone: cebulę, seler, korzeń pietruszki lub pasternaka, marchew, kawałeczek papryki.
Polać sosem sojowym i smażyć/ dusić na małym ogniu kilka minut.
Smażone warzywa położyć na kaszę.
Wersje: kasza może być jęczmienna lub w ostateczności kuskus (bo pszenica).
Do warzyw mozna dodać kapuste włoską (zwykła niewskazana).
Smacznego!
Uwaga: Porcje można zjeść sporą, w ogóle zalecane jest jedzenie do syta!
A! I domownicy chętnie zjedli ze mną, bo to jest naprawdę smaczne!
Kasza gryczana z warzywami:
Kaszę ogotować wg przepisu, dodać oliwy z oliwek.
Na patelni obsmażyć pokrojone: cebulę, seler, korzeń pietruszki lub pasternaka, marchew, kawałeczek papryki.
Polać sosem sojowym i smażyć/ dusić na małym ogniu kilka minut.
Smażone warzywa położyć na kaszę.
Wersje: kasza może być jęczmienna lub w ostateczności kuskus (bo pszenica).
Do warzyw mozna dodać kapuste włoską (zwykła niewskazana).
Smacznego!
Uwaga: Porcje można zjeść sporą, w ogóle zalecane jest jedzenie do syta!
A! I domownicy chętnie zjedli ze mną, bo to jest naprawdę smaczne!
Miłka
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Smaczne - w to wierze ale ja do kaszy gryczanej potrzebuję duuuużo sosu :P
- takasobie
To dolej wody i zagęść mączką kukurydzianą!coma95 pisze:Smaczne - w to wierze ale ja do kaszy gryczanej potrzebuję duuuużo sosu :P

Miłka
Nie chciałbym nikogo dotknąć, ale dieta zgodna z grupą krwi to pseudonaukowy wymysł. Nie ma żadnego związku przyczynowo-skutkowego między grupą krwi a tym jak dana osoba toleruje pokarmy. To prawda, że rozpowszechnienie się pewnych genów (np. związane z grupami krwi) w populacji, jest związane z ruchami mas ludzi, np. pierwsi rolnicy częściej mieli grupę b (jeśli dobrze pamiętam). Nie znaczy to jednak, że rozpowszechniła się ona dlatego że sprzyjała diecie rolników, tylko że tak się złożyło, że rolnictwo wymyślili ludzie z tą grupą krwi. A następnie dzięki przewadze jaką im dawało wypierali łowców-zbieraczy.
Pozdrawiam
mm
Pozdrawiam
mm
- takasobie
Może i to prawda, ale myślę, że każdy sposób, żeby zdrowiej się odżywiać, mniej kalorycznie, oczyszczająco i jednocześnie smacznie jest dobry. 

Miłka
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
A ja stosowałam dietę rozdzielną i jest super

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
takasobie pisze:Może i to prawda, ale myślę, że każdy sposób, żeby zdrowiej się odżywiać, mniej kalorycznie, oczyszczająco i jednocześnie smacznie jest dobry.
Mniej kalorycznie?
Dosyć często widuje sie (wiecznie odchudzających się) z rozepchanymi brzuchami i lametująch, że "wygladam ja misiek".
Zasadą jest zjeść dobrze - to znaczy tłusto, ale w małej ilości.
17 lat tak właśnie robie i "Wszystko w Normie".

Mam grupę krwi A- za mięsem nie przepadam ,ale organizm sam sie od czasu do czasu domaga.
Ktoś napisał ,ze niewskazany nabiał,a ja uwielbiam wszystko co ma mleko,wszelkie warzywa,ale po kapustnych potem żle się czuję mimo to nie potrafię sobie odmówić.Pomidory to stały element w pożywieniu.Wiecie co...ja sobie tak myśłę ,ze dieta z grupą krwi ma coś wspólnego,ale organizm sam domaga się tego czego potrzebuje w danej chwili.Tak samo jest z owocami tropikalnymi.Dla nas najcenniejsze i najzdrowsze są nasze krajowe owoce,a już banany nie dla wszystkich,po cytrusach mamy częściej wysypki niż po truskawkach itp.Nie stosuje żadnej diety,jem co lubię i mam 48 kg przy wzroście 158 cm wiec chyba jest oki.
Ktoś napisał ,ze niewskazany nabiał,a ja uwielbiam wszystko co ma mleko,wszelkie warzywa,ale po kapustnych potem żle się czuję mimo to nie potrafię sobie odmówić.Pomidory to stały element w pożywieniu.Wiecie co...ja sobie tak myśłę ,ze dieta z grupą krwi ma coś wspólnego,ale organizm sam domaga się tego czego potrzebuje w danej chwili.Tak samo jest z owocami tropikalnymi.Dla nas najcenniejsze i najzdrowsze są nasze krajowe owoce,a już banany nie dla wszystkich,po cytrusach mamy częściej wysypki niż po truskawkach itp.Nie stosuje żadnej diety,jem co lubię i mam 48 kg przy wzroście 158 cm wiec chyba jest oki.
- takasobie
I ja tak myślę i nie trzymam ściśle tej diety, ale wystrzegam się pożerania mięsa w sporych porcjach. Jadam nabiał, bo organizm tego potrzebuje. Ja tą dietę rozpatruję jako wskazanie a nie przymus. Np wymyśliłam kilka smacznych potraw które zastąpiły np smażonego kurczaka z ziemniakami, tak że te potrawy wypierają niezdrowe choć smaczne jedzenie. Chociażby sięgam częściej po kaszę, bo ona jest zdrowa dla każdego
Tak samo oliwa, ananas, orzechy, suszone śliwki.

Miłka