Ankowo
- Agatra
- 500p

- Od: 23 lis 2009, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ankowo
NO Aniu pokazuj ten warzywnik, bardzo jestem go ciekawa.
Kasia
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Nie powinno -czuć go tylko w bliskiej odległości od rośliny. Więc, jak nie zawieje i nie będziesz się do niej przytulał, to efekty wizualne wynagrodzą wszystko
Na pociechę, powiem Ci, że miałam eukomisy w kilku pojemnikach na tarasie i w ogóle nie wiedziałam o ich zapachu, dopóki ktoś się nie zapytał, czy mi on nie przeszkadza -byłam zdumiona, powąchałam i dopiero wtedy zajarzyłam o co chodzi. 
Kasiu -nie mam wiele jego zdjęć, ale słowo się rzekło, na pewno zamieszczę- jednak na razie muszę zaprzestać aktywności, i wziąć się w końcu do pracy
. Do wieczora 
Kasiu -nie mam wiele jego zdjęć, ale słowo się rzekło, na pewno zamieszczę- jednak na razie muszę zaprzestać aktywności, i wziąć się w końcu do pracy
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ANIU- Ty masz chyba inną odmianę tej ostnicy.Pony Tails jest jednoroczna .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Zielona_Ania

Jaka by nie była, lubię ją. Ale że ktoś mnie oszukał przy sprzedaży 
-
Basia43
- 200p

- Od: 4 lut 2010, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Aniu
Pięknie tam u Ciebie tak "sielsko anielsko".
Uwielbiam takie klimaty. Zielony domek z imbryczkami uroczy.
Zazdroszczę Ci tych bażantów. Ja ich nigdy w naturze nie widziałam. Zainteresował mnie Eukomis. Nigdy go nie miałam. Mam dużo roślin w pojemnkach więc by mi odpowiadał. Z tego co zrozumiałam to kupuje się cebulki ?
Pozdrawiam Barbara
Pozdrawiam Barbara
- Zielona_Ania

Basiu - dziękuję za ciepłe słowa
. Kiedyś to i sarny do nas przychodziły, ale teraz jest za dużo domów i w dodatku od łąk i lasu dzieli mnie już autostrada
. Eukomis kupuje się właśnie teraz, w postaci cebul. Jest to roślina bardzo łatwa w uprawie. Należy pamiętać że jest wrażliwy na mróz, więc jeśli wysadza się do gruntu, to tak jak dalie, czy mieczyki. Można też posadzić w pojemniku (ja tak robię) wcześniej w domu, a potem po zahartowaniu wystawić w maju już rosnące egzemplarze. Na początek nie trzeba dużo cebul - za kilka lat będzie ich mnóstwo, bo łatwo się rozrasta. Ważne jest aby nie przelewać nadmiernie rosnących cebul. Rośnie dobrze w półcieniu. Zimuje w chłodnym pomieszczeniu na sucho. ufff -to chyba już wszystko co wiem 
- maakita

- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Ja zawsze byłam pewna, że eukomis to bardzo trudna w uprawie roślina i omijałam jej cebule wielkim łukiem. Napisałaś, że zimuje w chłodnym pomieszczeniu na sucho, tzn w postaci cebul, czy w doniczkach?
-
Basia43
- 200p

- Kontakt:
Dzięki Aniu za obszerną informację o eukomisie.
Jak tylko spotkam w sprzedaży cebulki to na pewno kupię
Pozdrawiam Barbara
Pozdrawiam Barbara
- Zielona_Ania

Ja robię tak: przed spodziewanymi przymrozkami jesienią wnoszę donice z eukomisami do chłodnego, widnego pomieszczenia. Tam je powoli zasuszam, potem oczyszczam z uschłych liści i tak sobie stoją przez całą zimę. Ziemia wysycha ma pieprz- wiosną łatwo się wyjmuje cebulki. Kiedy widać jak zaczynają puszczać zawiązki liści, co jest znakiem że nadeszła pora sadzenia, daję im nową ziemię i podlewam. Ot i wszystko. Można też od razu jesienią ściąć liście i wyjąć cebule, przechowując na sucho. To jest bardzo wytrzymała roślinka.
Coś mi się wydaje że poza sosenką to i jakaś eukomis ode mnie powędruje pod Dobczyce

Coś mi się wydaje że poza sosenką to i jakaś eukomis ode mnie powędruje pod Dobczyce
- Andzia1

- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Basiu, eukomis wczoraj widziałam w Bied-ronce, w dobrej cenie, były też mieczyki, cudne dalie miniatury, frezje i wiele innych. Dzisiaj idę tam bez męża...

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Basia43
- 200p

- Kontakt:
Dzięki Aniu-Andziu za informację gdzie kupić cebulki eukomisa.
Ja też wolałabym iść na zakupy bez męża bo on raczej omija takie stoiska 
- Zielona_Ania

- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj ANIU- to mnie oszukano, kupiłam ją jako wieloletnią bylinę , a zmarzła.
Byłam w Biedronce, liczyłam na lilie orientale, ale były tylko białe azjatyckie.
Kupiłam malwę różową, czerwoną i żółtą, tojada i przewrotnika.
Byłam w Biedronce, liczyłam na lilie orientale, ale były tylko białe azjatyckie.
Kupiłam malwę różową, czerwoną i żółtą, tojada i przewrotnika.
- Zielona_Ania

No ładnie, zakupy trwają na całego.
Coraz więcej osób donosi o udanych łowach w Biedronce
. Tam jeszcze nie kupowałam. No, ciekawe czy by jeszcze coś było w najbliższej -tylko te Biedronki to tak nie po drodze...
- Asiula z wyspy
- 200p

- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Ja kupiłam tam na jesień cebule fritillaria (korona cesarska) i czosnka olbrzymiego. Rosną już jak szalone!
Co do eukomisów to zapisuję się do klubu
pokochałam je już w zeszłym roku. Zapach jak ja to nazwałam kiedyś... ugotowanego jedzenia
, nie przeszkadzał, a donica stała dumnie na rabacie przy wejściu do domu... A może to dlatego ludzie przestali mnie odwiedzać tak nagle
Teraz mam na oku sklep który sprzedaje cebule na all.... w dobrej cenie i mają aż 5 odmian!
Wiem też że bardzo łatwo rozmnaża się je około czerwca z liści pociętych i posadzonych w doniczkę. Tylko trzeba pamiętać żeby na zimę do domu
ja nie pamiętałam
Widzę Aniu, że wiszą na ścianie I super to wygląda! Czyżby jakaś następna zdobycz robiła za donicę?
Co do eukomisów to zapisuję się do klubu
Teraz mam na oku sklep który sprzedaje cebule na all.... w dobrej cenie i mają aż 5 odmian!
Wiem też że bardzo łatwo rozmnaża się je około czerwca z liści pociętych i posadzonych w doniczkę. Tylko trzeba pamiętać żeby na zimę do domu
Widzę Aniu, że wiszą na ścianie I super to wygląda! Czyżby jakaś następna zdobycz robiła za donicę?
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi