Canna - Paciorecznik cz.1
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik
Jura Tak myślałem,ze to nie dzielona kanna, bo coś za szybko urosła. Teraz już w ogóle nie radziłbym dzielić, bo to na pewno będzie ze szkodą dla rośliny. Posadzisz w gruncie całą a na drugą wiosnę podzielisz.Jak dzielić wcześniej opisywałem.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Za jakość nasion nie gwarantuje ale były dość spore, mam jeszcze jedno pytanko
, zetrzeć tylko w jednym miejscu czy cała tą brązową otoczkę.

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- drozd
Najlepiej w dwóch miejsca przeciwległych ale przynajmniej w jednym.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Januszu wielkie dzięki, już nasiona są w ziemi, Twoja siewka super się prezentuje.
i wygląda na to, że one dość szybko rosną.

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- drozd
Elu
Swoje po wysianiu postawiłem na piecu c.o Miały tam dobrze ciepło. Pierwsza aż się zdziwiłem skiełkowała po 4 dniach następne po tygodniu. Ja swoje już przesadziłem do większych doniczek i nie wiem czy nie trzeba będzie jeszcze raz przesadzać przed majem, bo bardzo rozbudowuje się system korzeniowy.
Swoje po wysianiu postawiłem na piecu c.o Miały tam dobrze ciepło. Pierwsza aż się zdziwiłem skiełkowała po 4 dniach następne po tygodniu. Ja swoje już przesadziłem do większych doniczek i nie wiem czy nie trzeba będzie jeszcze raz przesadzać przed majem, bo bardzo rozbudowuje się system korzeniowy.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janusz kupiłam Inferno
Już siedzi w ziemi
Oby to był on na pewno.

- drozd
Gosiu Jak zaopatrzenie w ogrodniczych sklepach w Lublinie? Jest co wybierać? Bo w Zamościu bardzo słabiutko. Trochę nasion, mieczyków i dalii. Chyba jeszcze przed świętami będę w Lublinie to poodwiedzam ogrodnicze.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janusz ja tylko w tesco i OBi byłam gdzie indziej jakoś nie po drodze po świętach wybieram się na Zemborzycką
- drozd
Na Zemborzyckiej czasami są ciekawe rzeczy. Tam dostawcą jest Ożarów mazowiecki. Chętnie go odwiedzam.
Zaraziliście mnie tym cannowym szaleństwem:) W niedzielę byłam w oszołomie i kupiłam po dwie sztuki kleopatrę, inferno i zapomniałam jak sie ta trzecia nazywa...kupiłam torf, wymyłam donice i jutro mam zamiar je posadzić:)Mam pytanie torf ma być kwaśny czy odkwaszony???Niewedziałm i kupiałm odkwaszony.
Pozdrawiam:)
Iza
Iza
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ja kupiłem zwykłą ziemię do kwiatów , później i tak pewnie wsadzę je do ziemi.
- drozd
Iziss Dobrze zrobiłaś. Tylko odkwaszony. Jeżeli jest to torf mielony możesz dodać trochę piasku.Masz zamiar uprawiać w donicach czy tylko do chwili wysadzenia do gruntu
Mareczku. Nawet jak posadzisz do gruntu to ta dobra ziemia będzie dla nich starterem dopóki korzenie nie przerosną w podłoże naturalne.
Mareczku. Nawet jak posadzisz do gruntu to ta dobra ziemia będzie dla nich starterem dopóki korzenie nie przerosną w podłoże naturalne.
Drozd chciałabym je posadzić w ogrodzie ale nie w donicy ale przy tej kaprysnej pogodzie to chyba dopiero w czerwcu 

Pozdrawiam:)
Iza
Iza
- drozd
Iziss
Wszyscy marudzimy na tę zimę ale jeszcze nie było nawet kalendarzowej wiosny. Więc bądźmy dobrej myśli,że wszystko będzie w swoim czasie. Bardzo dobrze,że sadzisz w ogrodzie, bo w donicach to tylko się męczy. Jest to za duża roślina do donic. Choć są niskie odmiany, które nieźle sobie radzą w donicach ale i tak ładniej wyglądają w gruncie.
Wszyscy marudzimy na tę zimę ale jeszcze nie było nawet kalendarzowej wiosny. Więc bądźmy dobrej myśli,że wszystko będzie w swoim czasie. Bardzo dobrze,że sadzisz w ogrodzie, bo w donicach to tylko się męczy. Jest to za duża roślina do donic. Choć są niskie odmiany, które nieźle sobie radzą w donicach ale i tak ładniej wyglądają w gruncie.
Hym..
ale posadzona w czerwcu do ziemi ma tylko 5 miesięcy na rozwój trochę to mało więc sadzenie do donic bardzo wskazane jeżeli chcemy uzyskać dorodne kłącza ..
przynajmniej tak mi się wydaje
ps dzisiaj po 3 tygodniach ruszył mi powojnik którego kupiłem w listopadzie na jakiejś wyprzedaży (był całkiem suchy zimował na balkonie) już w niego zwątpiłem a on ruszył czyli wiosna już bliziutko:)))
ale posadzona w czerwcu do ziemi ma tylko 5 miesięcy na rozwój trochę to mało więc sadzenie do donic bardzo wskazane jeżeli chcemy uzyskać dorodne kłącza ..
przynajmniej tak mi się wydaje
ps dzisiaj po 3 tygodniach ruszył mi powojnik którego kupiłem w listopadzie na jakiejś wyprzedaży (był całkiem suchy zimował na balkonie) już w niego zwątpiłem a on ruszył czyli wiosna już bliziutko:)))