Ogród Gosi
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Gosi
Ulu, Dalu wiem, że lilii nie wykopuje się na zimę, ale rozmawiałyśmy o tym co zrobić w tej chwili gdy przychodzą cebulki i nie można wsadzić od razu do gruntu. Ja na razie wsadziłam do lodówki. A potem w wolnej chwili wsadzę do doniczki, a potem do ziemi.
Dziweczyny szkółka hmmm...Chciałabym, chciała... cytując słowa piosenki.
Ulu Westerland u mnie posadzony dopiero na jesieni. Jeszcze nie miałam kwiatków, ale na forum wszyscy są nim zachwyceni. Uwielbiam jego kolor i delikatność płatków. Mam nadzieję że mi przetrwał, chociaż jak oglądałam ostatnio to nie wyglądał za dobrze.
Dziweczyny szkółka hmmm...Chciałabym, chciała... cytując słowa piosenki.
Ulu Westerland u mnie posadzony dopiero na jesieni. Jeszcze nie miałam kwiatków, ale na forum wszyscy są nim zachwyceni. Uwielbiam jego kolor i delikatność płatków. Mam nadzieję że mi przetrwał, chociaż jak oglądałam ostatnio to nie wyglądał za dobrze.
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosia, czemu lilie do donic? Jak ziemia na dobre rozmarznie, a to przecież musi wnet nastąpić, to od razu do gruntu. No, chyba, że chcesz je mieć w donicach całe lato. Rok temu sadziłam (kilkadziesiąt)w połowie marca i wszystkie zakwitły
Ja też jestem fanką Westerland. Ma takie solidne kolczaste pędy, piękne pomarańczowe i pachnące kwiaty, liście wcale nie delikatne -grube, lśniące, zielonoczerwone. U mnie była zdrowiusieńka, mimo, że dookoła plamistość krzyczała.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Margo2

Basiu boję się, że cebulki nie wytrzymają do momentu rozmarznięcia ziemi.
Przebieram nogami, żeby u mnie zobaczyć jak kwitnie.
Od rana dzisiaj siedziałam nad ofertą rosa Ćwik i Rosarium. Nie mogę się zdecydować jakie róże zakupić. Głowa mnie już rozbolała od tych dylematów. Muszę kupić przynajmniej 4 pnących lub krzaczastych róż z możliwością prowadzenie na pergoli tych ostatnich. I jeszcze jakieś okrywówki i Jakieś jeszcze. M. mnie z rodziny wypisze.
Przebieram nogami, żeby u mnie zobaczyć jak kwitnie.
Od rana dzisiaj siedziałam nad ofertą rosa Ćwik i Rosarium. Nie mogę się zdecydować jakie róże zakupić. Głowa mnie już rozbolała od tych dylematów. Muszę kupić przynajmniej 4 pnących lub krzaczastych róż z możliwością prowadzenie na pergoli tych ostatnich. I jeszcze jakieś okrywówki i Jakieś jeszcze. M. mnie z rodziny wypisze.
- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Gosiu nie przejmuj się, nie wiem czy znasz takie powiedzonko, ze "Mąż to nie rodzina"

- basjak

Za dwa, trzy tygodnie będzie można sadzić
wytrzymają w lodówce. Ja trzymam w zimnej altanie masę nowych cebul, lilii zresztą też.
Też miałam zamiar kupować w Rosarium pnące, a skończyło się wczoraj na zakupie w Auchanie.
Też miałam zamiar kupować w Rosarium pnące, a skończyło się wczoraj na zakupie w Auchanie.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ja kupiłam lilię azjatycką u nas w ogrodniczym i pani mówiła,że lepiej ją na zimę wykopać.Dziewczyny, a jak lilie przekwitna to sie to wszystkoi obcina?
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Westerland to twardzielka ja swojej nawet nie okrywam z lenistwa
a tyle zim mi przetrwała. Zawsze odbijała, nawet jak ją przymroziło. Po posadzeniu może być wrażliwsza, ale mieliśmy sporo śniegu. 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- basjak

Lilii po przekwitnięciu obrywa się główkę, a łodygę można obciąć dopiero wtedy, gdy uschnie. Gdybyś obcięła, to w przyszłym roku nie zakwitnie. Cebul się nie wyciąga .
Ja pędy Westerland puściłam po siatce ogrodzeniowej.
Ja pędy Westerland puściłam po siatce ogrodzeniowej.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
A jakie są wysokie wasze Westerlandy? Nadało by mi się, żeby była tak ze 2 metry ... Potrzebuję od południowej strony posadzić, na tle żółtego tynku, ciąć kaskadowo, żeby nie tylko na czubku kwitła, ale na całej wysokości...
I jak tam z kwitnieniem?
I jak tam z kwitnieniem?
- basjak

U mnie niektóre pędy będą miały koło dwóch metrów, choć róża ma dopiero dwa lata. W Katalogu Róż podają wysokość do 1,5 m , a szerokość 1 metr. Moja tak szeroka nie jest, ale ja rozpinam pędy na płocie. Kwitnie od czerwca aż do zimy. I intensywnie pachnie.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Margo2

Marylko tylko trzeba z nim mieszkać
Basiu ja kupuję już tylko te które mi się podobają. Dlatego wybrałam zakupy w szkółce. I już się zdecydowanym, że kupię Alohę i GF. Moonlight też mi się podoba ale ma zbyt intensywną barwę. Może jeszcze kiedyś kupię jakąś kratkę to ją obsadzę właśnie nim.
Ulu, właśnie róże krzewiate są bardzo fajne na podpory, bo nie wyrastają zbyt wysoko i obficie kwitną cały sezon. Naprawdę Westerland jest godny polecenia. Widziałam na żywo jego kwiatki u Isi i tam mnie zauroczył. W pierwszym roku raczej nie kwitnie obficie, ale potem pokazuje co potrafi. Tak przynajmniej dużo forumek pisało. Ja też swojego puszczę po kratce.
Aniu u mnie malutkie kikutki Westerlanda nie wyglądają najlepiej, mimo, że był cały pod śniegiem.
Basiu ja kupuję już tylko te które mi się podobają. Dlatego wybrałam zakupy w szkółce. I już się zdecydowanym, że kupię Alohę i GF. Moonlight też mi się podoba ale ma zbyt intensywną barwę. Może jeszcze kiedyś kupię jakąś kratkę to ją obsadzę właśnie nim.
Ulu, właśnie róże krzewiate są bardzo fajne na podpory, bo nie wyrastają zbyt wysoko i obficie kwitną cały sezon. Naprawdę Westerland jest godny polecenia. Widziałam na żywo jego kwiatki u Isi i tam mnie zauroczył. W pierwszym roku raczej nie kwitnie obficie, ale potem pokazuje co potrafi. Tak przynajmniej dużo forumek pisało. Ja też swojego puszczę po kratce.
Aniu u mnie malutkie kikutki Westerlanda nie wyglądają najlepiej, mimo, że był cały pod śniegiem.
- majka300
- 1000p

- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Witaj Gosiu
Widzę że temat różany się rozwija
i zobacz jakie byś miały klientki
Dzisiaj zrobiłam odkrycie
...frezje mi kiełkują 
Widzę że temat różany się rozwija
Dzisiaj zrobiłam odkrycie
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat
Zapraszam
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
O Westrlanda bym się nie martwiła - nawet jeśli młody to i tak twardziel. Dylematy zakupowe rozumiem, do bólu rozumiem. Ale u mnie po rozważaniach i twardych postanowieniach i tak wygrywają emocje
Rozbawiło minie rozważanie
Rozbawiło minie rozważanie
Wypisze - nie wypisze, a w jakiej pięknej oprawieMuszę kupić przynajmniej 4 pnących lub krzaczastych róż z możliwością prowadzenie na pergoli tych ostatnich. I jeszcze jakieś okrywówki i Jakieś jeszcze. M. mnie z rodziny wypisze.
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Gosiu, witam, ja też w tym roku kupuję Westerlanda !
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
A u kogo, Tamaryszku, u kogo? Gdzie szukasz tego Westerlanda?