Liliowce -Hemerocallis cz.8
- tadeo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.8
Tomku.Wiem że masz bardzo dobry kontakt z arboretum w Wojsławicach.12 lipca bylo w ubiegłym roku a teraz chyba 11 lipca bo to niedziela.A wiosną odwiedzę też twoje włości.pozdrawiam
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- tadeo
Pumka dzięki czytałem
Kontakt mam od wielu lat
Sklerozę też 
U nas najładniej jest od połowy maja, no chyba że ta wredna zima będzie dalej trzymać. Z racji wysokości npm mam wiosnę o d 2-3 tygodnie później w stosunku do Wrocławia, ale za to trwa do końca czerwca - bo wtedy kończą kwitnąć tulipany i narcyzy.
Jeśli chodzi o liliowce to już zaczęły rosnąć, te zawsze zielone też. Pierwszy jak zwykle będzie H. middendorfii

a Old San Juan to jeden z naszych ulubionych

U nas najładniej jest od połowy maja, no chyba że ta wredna zima będzie dalej trzymać. Z racji wysokości npm mam wiosnę o d 2-3 tygodnie później w stosunku do Wrocławia, ale za to trwa do końca czerwca - bo wtedy kończą kwitnąć tulipany i narcyzy.
Jeśli chodzi o liliowce to już zaczęły rosnąć, te zawsze zielone też. Pierwszy jak zwykle będzie H. middendorfii

a Old San Juan to jeden z naszych ulubionych
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupowałam kilka razy hosty i liliowce z Hostazahrada. Część odmian niezgodna z zakupem, głównie te nowsze odmiany. Część od 2007r. jeszcze w ogóle nie zakwitła, więc nawet trudno powiedzieć, czy to jest to, co powinno być.PUMKA pisze: Dostałam dzisiaj katalog z .hostazahrada.sk , piękne oferuja nowinki ale...na forum hostowym przestrzegano już przed zakupami tam ( co prawda chodziło o hosty).
Co o tym sądzicie ? Kupowałam już hosty z Holandii, Belgii, Danii - zawsze były to te odmiany jakie zamówiłamJak to wygląda w przypadku liliowców?
Pozdrawiam serdecznie
-
- 200p
- Od: 15 paź 2008, o 10:12
- Kontakt:
Zapraszam na moją witrynę :www.liliowce.pl
w której umieściłem zdjęcia ciekawych odmian
z kolekcji mojego przyjaciela.
Pozdrawiam,W.S.
http://www.liliowce.pl
Pozdrawiam,W.S.
- tadeo
Panie Waldku.Proszę pogratulować koledze przepiękne liliowce a jeszcze piękniejsze fotki,przyjemność oglądania a jeszcze większa była by gdyby sie je miało.Pozdrawiam Tadeusz
-
- 200p
- Kontakt:
Panie Tadeuszu tylko jest pewien szkopuł to nie są liliowce za 5,00 czy 10,00 złotych.
Pozdrawiam,W.S.
Pozdrawiam,W.S.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Ha...Waldemar Sobolewski pisze:Panie Tadeuszu tylko jest pewien szkopuł to nie są liliowce za 5,00 czy 10,00 złotych.
Piękna galeria.
Może jest tak, że niektórzy nie widzą różnicy między takim za 5 a takim za 50 czy więcej.
Mnie mierzi tylko to, że oferuje się klientowi liliowca i zapewnia na 110%, że będzie to odmiana XX a potem (po kilku latach zwykle) okazuje się, że to tylko "podobny". No i niektórym to nie przeszkadza...
Więcej tego tematu nie ciągnę bo widzę, że nikt tu nikogo nie przekona.

W każdym bądź razie ja wolę kupić sobie dwa liliowce w roku. Nawet przepłacić ale mieć gwarancję, że gdy zakwitną nie będę ich wykopywał i wywalał za ogrodzenie.
W ogólnym rozliczeniu wychodzi to taniej niż kupowanie kilkunastu "okazji"
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
ACH, wspaniała kolekcja- tylko pozazdrościć.Waldemar Sobolewski pisze:Zapraszam na moją witrynę :www.liliowce.pl
Pozdrawiam,W.S.
Kontynuując kwestię ceny sadzonek nie będę nikogo przekonywać co jest lepsze. Powiem tylko jak to wyglądało u mnie. Gdy zaczynałam zbierać liliowce- trochę pod presją- byłam na tyle nieświadoma, że zależało mi na zebraniu jak największej ilości odmian i wiadomo, za jak najniższą cenę. Wtedy jeszcze ufałam sprzedawcom, że to co oferują, jest faktycznie tym, co powinno być. Już w następnym roku, gdy zakwitły moje zbiory, straciłam zaufanie do wielu sprzedawców i zaczęłam kupować droższe, ale pewne odmiany- choć tu też były porażki. Nadal jednak wykorzystywałam ,okazję'- kupując różne tanie sadzonki. Po wielu latach różnych doświadczeń- mam już ustalony pogląd na sprawę zakupów. Myślę, że każdy miłośnik liliowców sam musi przejść empirycznie przez wszystkie etapy powiększania swoich zbiorów i sam zdecydować, co jest dla niego korzystniejsze.
- PUMKA
- 500p
- Od: 16 sty 2009, o 10:25
- Kontakt:
Ja juz przeszłam empirycznie kupowanie host...wolałabym na liliowcach w których jestem zakochana nie powielać tego błędu
Wiadomo, ze dobre, sprawdzone sadzonki ( szczególnie odmian nowych i rzadkich ) mają swoją cenę. Kupowanie nowinek " hostowych" to wydatek od 15 do...~` 100 euro, ale jest wolny rynek i wolność wyboru, prawda ?
Waldku - liliowce cudne, piękne zdjecia i czytelna strona

Wiadomo, ze dobre, sprawdzone sadzonki ( szczególnie odmian nowych i rzadkich ) mają swoją cenę. Kupowanie nowinek " hostowych" to wydatek od 15 do...~` 100 euro, ale jest wolny rynek i wolność wyboru, prawda ?
Waldku - liliowce cudne, piękne zdjecia i czytelna strona

-
- 200p
- Kontakt:
Dziękuję za uznanie.Zapraszam do Opola jak będą kwitły.PUMKA pisze: Waldku - liliowce cudne, piękne zdjecia i czytelna strona
Będziesz miała okazję porównać zdjęcia z kwitnącym orginałem
i porównać te tanie liliowce z tymi z wyższej półki cenowej.
Pozdrawiam,W.S.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witajcie od dawna śledzę dyskusję na temat jakie liliowce lepiej opłaci się kupić .
Te od znanych kolekcjonerów i hodowców czy te kupowane w sklepie po 10 czy 12 .zł .
Ja uważam że każdy ma prawo wyboru .
Mam liliowce z kilku źródeł ja napisał p. Waldemar tych z wyższej półki , na razie pięknie zakwitły mi tylko te od Ismeny wszystkie ,nie żałuję że u niej kupiłam . Mam jeszcze z 3 źródeł i o tych jeszcze nic nie mogę powiedzieć bo nie kwitły , mam nadzieję że w tym roku doczekam się kwiatków . I wtedy będę mogła podsumować ,czy dobrze zrobiłam .
Kupowałam również te z niższej półki , większość zakwitła i te co zakwitły były zgodne z tym co na zdjęciu , mam więc nadzieję że reszta też będzie taka .
Genia
Te od znanych kolekcjonerów i hodowców czy te kupowane w sklepie po 10 czy 12 .zł .
Ja uważam że każdy ma prawo wyboru .
Mam liliowce z kilku źródeł ja napisał p. Waldemar tych z wyższej półki , na razie pięknie zakwitły mi tylko te od Ismeny wszystkie ,nie żałuję że u niej kupiłam . Mam jeszcze z 3 źródeł i o tych jeszcze nic nie mogę powiedzieć bo nie kwitły , mam nadzieję że w tym roku doczekam się kwiatków . I wtedy będę mogła podsumować ,czy dobrze zrobiłam .
Kupowałam również te z niższej półki , większość zakwitła i te co zakwitły były zgodne z tym co na zdjęciu , mam więc nadzieję że reszta też będzie taka .
Genia

- tadeo
Panie Waldemarze.Ironia nie na miejscu.Niestety Pan też kupi Po 10 a sprzeda po 50,więc lepiej zakończmy de dysputy.Jezeli ma Pan okazję na pewno Pan z niej skorzysta.Proponuje poczytać posty dokładnie,rozpisując się na temat cen myślałem o tych których nie stać na te drogie co nie oznacza że mają kupować te złe i te błędne w nazwie.Waldemar Sobolewski pisze:Panie Tadeuszu tylko jest pewien szkopuł to nie są liliowce za 5,00 czy 10,00 złotych.
Pozdrawiam,W.S.
-
- 200p
- Kontakt:
Ja tylko moją uwagę napisałem w odpowiedzi na Pana słowa cyt"Mam odmiany z lat 2004-2006 po5$ a zadzonki były w doniczkach po nawet pięć szt.niestety bije to po kieszeni naszych szkółkarzy,niestety muszą do tego przywyknąć.Większość z nas to tylko miłośnicy tych pięknych kwiatów a to że po 5$ to dla nas bardzo dobrze"
Jakieś insynuacje to Pan zaczyna wypisywać ale pod moim adresem.Co ja robię to moja osobista sprawa
a Pan mnie nawet nie zna żeby mnie oceniać.Przypisywanie komuś własnych sugestii nie opartych na dowodach jest zwykłym świństwem.
Pozdrawiam,W.S.
Jakieś insynuacje to Pan zaczyna wypisywać ale pod moim adresem.Co ja robię to moja osobista sprawa
a Pan mnie nawet nie zna żeby mnie oceniać.Przypisywanie komuś własnych sugestii nie opartych na dowodach jest zwykłym świństwem.
Pozdrawiam,W.S.
- tadeo
Panie Waldemarze.posty na Pw na temat Pana arogancji względem innych forumowiczów swoje mówią,zwracanie komuś uwagi że jego liliowce to podróby,że błędnie informuje forumowiczów jaka to odmiana,i inne a małą literką ja mam najpiękniejsze i najlepsze ,tylko u mnie moi drodzy po 100.Dziekuje za taki wątek pozostawię go naszym hodowcą pięknych liliowców.Na tym zakończę mój udział w tym wątku.Tadeusz