Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.

Post »

MirekL pisze:
Waleria pisze:"to może wymieszać piach z cementem i taką mieszaniną potraktować ten żwirek - przyjdzie deszczyk, albo samemy podlać wodą z węża, i ścieżka się usztywni ?'

Co wiele głów, to nie jedna!
Mi też przyszedł do głowy pomysł z cementem, tylko ja chciałam doradzić wysypanie go bezpośrednio na te piękne kamyczki, ale ja nie fachowiec, i z pracami remontowo- budowlanymi nigdy nie miałam do czynienia.
Podlewać z węża należałoby bardzo delikatnie,żeby nie było dla odmiany gór i dolin.
Pomysł do bani :)
Twój żwirek jest nie do chodzenia z prostej przyczyny- jest jednorodny. Materiał o zbliżonej granulacji się nie utwardzi. Trzeba by to wymieszać z tzw. klińcem. Jak sama nazwa wskazuje- ziarna różnej wielkości, klinujące się między sobą.
Cementu nie syp- nic z tego nie będzie.
Jescze jedna opcja- zebrać to i zrobić ładną rabatę żwirową. A na ścieżkach pomyśleć o innej nawierzchni.

Tak w ogóle sądzę, że na scieżki i podjazdy jest ten "kanciasty" żwir, z ostrymi krawędziami, żeby się właśnie klinowały, a te gładkie, owalne kamyki są np do oczka wodnego, żeby folii nie uszkodziły. Na fotce nie bardzo widać, jaki to żwir.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Och, gdybym trafiła na to forum jakieś dwa lata temu, nie miałabym wielu kłopotów z roślinami i z tymi nieszczęsnymi ścieżkami.
A żwirek jest "taki, śliczny ale okrągły" - bardzo mi się podobał, a kanciasty, wtedy nie wiedziałam, że taki jest.
Na wiosnę pomyśle, może jakieś fajne płyty lub może cegła, albo jeszcze coś innego, co można ułożyć i obsypać żwirkiem.
Bardzo wszystkim dziękuję, dzięki Wam szare komórki zaczęły mi pracować. ;:124
Najważniejsze, że wiosna tuż, tuż - mam nadzieję ;:3 ;:79
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Właśnie, też za późno trafiłam. Gdyby było inaczej, to:

a) zakręcałabym kaloryfer pod parapetem z siewkami,
b) nie wyrzuciłabym białych lilii, bo im liście szybko zasychały i myślałam, że są chore i zarażą inne,
c) od dawna bym jadła własny chrzan (pierońsko ostry i pyszny), ale nie wiedziałam, że to chrzan właśnie :D

No ale całe życie się człek uczy.....
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Hm.. co zrobiłem głupiego w ogrodzie.. pomieszałem nasiona niskich i wysokich aksamitek i wysiałem na tyle rabatki a z przodu wysokie cynie... :oops: :;230 .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
aNaNke
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lut 2010, o 22:02

Post »

Mój błąd :oops: kupiłam trudno dostępne truskawki poziomkowe(niezwykle słodkie) i tak bardzo chciałam zrobić wszystko żeby już na wiosnę było ich sporo ,więc kupiłam jeszcze dobry nawóz,rozcieńczyłam go z wodą(a że musiałam poczekać z ich wysadzeniem jeszcze parę dni z przyczyn technicznych) :cry: no i korzenie włożyłam do pojemnika z tą zasiloną wodą i to był wielki błąd.po dwóch tygodniach (jak już wsadziłam je do ziemi)wszystkie zginęły jakby je ktoś spalił.czekałam jeszcze do wiosny,bo myślałam że odrodzą się,ale nic z tego. ;:14
bardziej niż wczoraj, mniej niż jutro.. .
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Polanko, jeszcze tylko słowo o ścieżkach. Są takie żywice które sklejają kamyki i wygląda to bardzo ładnie. Popytaj w marketach budowlanych. Niestety jest to podobno drogie.
barbla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2010, o 20:30

Post »

Witam!
Przeczytałam caluteńki dział....Uśmiałam się przy tym nieziemsko. :;230
Dowiedziałam się przy okazji że nie tylko ja mam manię zbierania,sadzenia,kupowania wszystkiego co w oko wpadnie. No i niedoceniony i nieoceniony M.

Z jednym się tylko nie zgodzę:
miałam dwa psy,i obydwa nauczyłam czystości na działce!! Nigdy żaden pies nie załatwił swoich potrzeb na działce,ani nie niszczył rabat!!! ;:138
Pozdrawiam serdecznie barbla.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

barbla na czym taki trening czystości dla piesków polegał?
Ja nie mam psa,ale moja siostra ma wielki problem z psem moich rodziców.
Niestety nie ma psa na co dzień,ponieważ mieszka gdzie indziej .
U rodziców jest co kilka dni i ciągle tylko widzi spustoszenia zrobione przez psa na swoich rabatkach w ogrodzie.
Pies kończy w tym roku rok.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Aniu, rocznego psa można nauczyć wszystkiego, ale potrzebna jest żelazna konsewencja. Z tego co piszesz zrozumiałam, że nie ma możliwosci kontroli psa za każdym razem kiedy jest w ogrodzie?
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

Nie mam swojego psa ale bardzo częstym gościem jest pies mojej córki.
Wcale go nie uczyłam porządku.
Sam z siebie idzie do bramy i prosi o spacer.
Na terenie działki (3200m)nigdy się nie załatwia :D
Pozdrawiam
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mój ( i jak widzę, nie tylko mój) błąd to, próba przywołania wiosny poprzez zakupy internetowe roślinek! No i właśnie paczki zaczęły przychodzić( bo większość kupowana nawet w grudniu- miała adnotację - wysyłka w marcu!)! O większości zapomniałam! Część zdublowałam.... ;:14 a przecież są jeszcze miejscowe szkółki i miejscowym tez trzeba dać zarobić :lol: ! Tylko przecież ubiegły sezon zakończyłam z mocnym postanowieniem: już nic nie kupuje , bo nie mam miejsce!
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

alys pisze:Nie mam swojego psa ale bardzo częstym gościem jest pies mojej córki.
Wcale go nie uczyłam porządku.
Sam z siebie idzie do bramy i prosi o spacer.
Na terenie działki (3200m)nigdy się nie załatwia :D
Pozdrawiam
ALYS
Tak sobie pozwolę się zapytać, akurat dzisiaj sprzątnąwszy liczne psie g.. przed ogrodzeniem-
to gdzie się załatwia?
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Ja tez mam psa na działce i wiem ze można nauczyć go porządku.Co prawda ma już 13 lat ale działkę mamy od 2 lat.Gdy po raz pierwszy przyszliśmy na działkę obsikał drzewko ale ostrym głosem zabroniłam mu tego i od razu poszedł na spacer.Więcej się to nie powtórzyło a jak chce wyjść to stanie przy bramce i ogląda się czy ktoś z nim zaraz wyjdzie ,no ale wtedy nie ma zmiłuj się ,wszystko się rzuca i obowiązkowo ktoś z nim wychodzi .W pobliżu mamy lasek więc tam ma luz i może sobie chwilę pohasać
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

aleksandra2323 pisze:Aniu, rocznego psa można nauczyć wszystkiego, ale potrzebna jest żelazna konsewencja. Z tego co piszesz zrozumiałam, że nie ma możliwosci kontroli psa za każdym razem kiedy jest w ogrodzie?
Olu,jak moja siostra jest w ogrodzie to pies oczywiście jej towarzyszy.
czyli biega po rabatkach i tam też załatwia się.Nagminnie wykopuje wszystkie rośliny.
Na czym polega taki trening czystości dla psa?Czy to są kary i nagrody za odpowiednie psie zachowanie?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
barbla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2010, o 20:30

Post »

Witam!
Raczku! Nauka czystości na działce polega na tym samym co nauka w domu: dobre zachowanie nagradzasz,złe karzesz.I jak pisała Ania:żelazna konsekwencja.To bardzo ważne!
Młody pies zawsze coś narozrabia,ale naprawdę można go nauczyć dobrych manier!!!
Pozdrawiam barbla. :D
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”