mamba9991 ja mroziłam, wszystko ok
cytuję siebie:
Ja teraz robię wyłącznie chleb ziarnisty z przepisu AnaKa (tylko zwiększyłam proporcje), jest wspaniały i banalnie prosty i nie jest czasochłonny. Przedtem kroiłam ten duży chleb na części i zamrażałam, teraz przykrywam go tylko folią spożywczą i leży na desce na blacie kuchennym. U mnie tak sobie leżał 5 dni, był bardzo smaczny, bez żadnych objawów starzenia się itp. Ma jeszcze jedną zaletę - można go kroić nożem (!!!) na cieniuteńkie paromilimetrowe kromki bez żadnych problemów.
i w ogóle się nie przejmuj niuansami, uda Ci się, mnie ten ogrom info i receptury jak w aptece zniechęcał do zakwasowego...do czasu, to nie takie trudne jak piszą, byle ciasto nie było za rzadkie (wg mnie - bo jest kleiste, nóż się paćka i nie da się jeść) i ciasto musi wyrosnąć w foremce.
Zrobienie zakwasu jest banalne, też nie ma się co przejmować czy mocno bombluje, czy nie, jeśli zamieszasz i jest "piana" to znaczy że jest "żywy". Jeśli lubisz chleb z dużą ilością ziaren to zacznij od chleba AnaKa ziarnistego
na tej stronie, jest świetny i prosty.
Ja zanudzę Was niebawem pokazówką jak go robię

też go odrobinę zmodyfikowałam, ale tylko w sposobie przygotowania ciasta