Jakie nawozy, opryski stosować ?

ODPOWIEDZ
Kaktusiarz
50p
50p
Od: 22 paź 2009, o 13:55

Jakie nawozy, opryski stosować ?

Post »

Witam. Nigdy nie stosowałem żadnych środków ochrony i nawozów do kaktusów. Dlatego mam pytania:

1. Kiedy i jaki/e nawozy/odżywki zastosować ?
2. Kiedy i jaki/e (przeciw czemu) środki ochrony zastwosować?

Co polecacie, jakie produkty ? moze jakieś konkretne przykłady (nazwa,firma,zdjęcie). W sklepach jest pełno róznych środków, na których pisze ze dostarczaja kaktusą wszystko co potrzebują, jednak są lepsze i gorsze, chcialbym poznać te skuteczne.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie nawozy, opryski stosować ?

Post »

Jeśli chodzi o nawożenie to rzadko... No i o połowę mniejszą dawką niż napisano na opakwaniu.
Resztę pozostawiam fachowcom...
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18

Post »

Witam.
Ja także mam zamiar zacząć stosować nawóz gdyż do tej pory tego nie robiłem dla tego mam pytanie czy młode ( małe ) kaktusy można normalnie nawozić ? czy powinno sie to dopiero zacząć robić od jakiegoś wieku określonego ?
No i drugie pytanie czy po przesadzeniu trzeba jakiś czas nie stosować nawozów ? czy można odrazu nawozić ?

Dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kaktusy można nawozić od momentu wykiełkowania z nasionka. Jeśli chodzi o nawożenie po przesadzeniu to warto poczekać, aż roślinka się zadomowi w nowej doniczce. Czyli warto poczekać z nawożeniem około miesiąca.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Kaktusiarz
50p
50p

Post »

Kaktusiarz pisze: Co polecacie, jakie produkty ? moze jakieś konkretne przykłady (nazwa,firma,zdjęcie). W sklepach jest pełno róznych środków, na których pisze ze dostarczaja kaktusą wszystko co potrzebują, jednak są lepsze i gorsze, chcialbym poznać te skuteczne.
??
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Trudno polecić coś szczególnego, każdy nawóz ma coś czego może nie mieć inny :) Jeśli jest do kaktusów to wszystko wyjaśnia, prawda? Wiadomo, że jeden wybierze to co tanie, drugi to co drogie, a trzeci korzysta z produktów tylko jednej, konkretnej firmy. I każdy ma prawo powiedzieć, że jego wybór był najlepszy :)

Ja dotąd nie nawoziłam moich sucholubów, za to miały "pożywne" podłoże. W tym roku to się zmieni, a kto wie, może użyję nawozu do pomidorów jak Basia K :wink:
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

Ja mam Florovit do kaktusów i sukulentów. W zeszłym roku byłem zadowolony, ale ja się raczej nie znam, więc tylko mówię co mam :D
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Temat nawożenia kaktusów bardzo dobrze jest opracowany w książce "Kaktusy" Fleischera i Schutza. Pozycja dostępna za kilka zł w każdym antykwariacie i na dowolnym portalu aukcyjnym. Natomiast o sposobach walki ze szkodnikami bardzo dobrze jest napisane w którymś z wątków na forum.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Kaktusiarz
50p
50p

Post »

Mam tą ksiązkę więc dzisiaj poczytyam ;) że wcześniej nie pomyślałem :roll:
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Mi się "przytrafia" nawożenie kaktusów może raz do roku, tzn., jak mi się przypomni, to raz dostaną "uzdatniacza" w niewielkiej ilości razem ze zwykłym podlewaniem i na tym koniec. Wszystko żyje i .......kwitnie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”