Jakie nawozy, opryski stosować ?
-
- 50p
- Od: 22 paź 2009, o 13:55
Jakie nawozy, opryski stosować ?
Witam. Nigdy nie stosowałem żadnych środków ochrony i nawozów do kaktusów. Dlatego mam pytania:
1. Kiedy i jaki/e nawozy/odżywki zastosować ?
2. Kiedy i jaki/e (przeciw czemu) środki ochrony zastwosować?
Co polecacie, jakie produkty ? moze jakieś konkretne przykłady (nazwa,firma,zdjęcie). W sklepach jest pełno róznych środków, na których pisze ze dostarczaja kaktusą wszystko co potrzebują, jednak są lepsze i gorsze, chcialbym poznać te skuteczne.
1. Kiedy i jaki/e nawozy/odżywki zastosować ?
2. Kiedy i jaki/e (przeciw czemu) środki ochrony zastwosować?
Co polecacie, jakie produkty ? moze jakieś konkretne przykłady (nazwa,firma,zdjęcie). W sklepach jest pełno róznych środków, na których pisze ze dostarczaja kaktusą wszystko co potrzebują, jednak są lepsze i gorsze, chcialbym poznać te skuteczne.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie nawozy, opryski stosować ?
Jeśli chodzi o nawożenie to rzadko... No i o połowę mniejszą dawką niż napisano na opakwaniu.
Resztę pozostawiam fachowcom...
Resztę pozostawiam fachowcom...
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Ja także mam zamiar zacząć stosować nawóz gdyż do tej pory tego nie robiłem dla tego mam pytanie czy młode ( małe ) kaktusy można normalnie nawozić ? czy powinno sie to dopiero zacząć robić od jakiegoś wieku określonego ?
No i drugie pytanie czy po przesadzeniu trzeba jakiś czas nie stosować nawozów ? czy można odrazu nawozić ?
Dzięki i pozdrawiam.
Ja także mam zamiar zacząć stosować nawóz gdyż do tej pory tego nie robiłem dla tego mam pytanie czy młode ( małe ) kaktusy można normalnie nawozić ? czy powinno sie to dopiero zacząć robić od jakiegoś wieku określonego ?
No i drugie pytanie czy po przesadzeniu trzeba jakiś czas nie stosować nawozów ? czy można odrazu nawozić ?
Dzięki i pozdrawiam.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kaktusy można nawozić od momentu wykiełkowania z nasionka. Jeśli chodzi o nawożenie po przesadzeniu to warto poczekać, aż roślinka się zadomowi w nowej doniczce. Czyli warto poczekać z nawożeniem około miesiąca.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 50p
??Kaktusiarz pisze: Co polecacie, jakie produkty ? moze jakieś konkretne przykłady (nazwa,firma,zdjęcie). W sklepach jest pełno róznych środków, na których pisze ze dostarczaja kaktusą wszystko co potrzebują, jednak są lepsze i gorsze, chcialbym poznać te skuteczne.
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Trudno polecić coś szczególnego, każdy nawóz ma coś czego może nie mieć inny
Jeśli jest do kaktusów to wszystko wyjaśnia, prawda? Wiadomo, że jeden wybierze to co tanie, drugi to co drogie, a trzeci korzysta z produktów tylko jednej, konkretnej firmy. I każdy ma prawo powiedzieć, że jego wybór był najlepszy 
Ja dotąd nie nawoziłam moich sucholubów, za to miały "pożywne" podłoże. W tym roku to się zmieni, a kto wie, może użyję nawozu do pomidorów jak Basia K

Ja dotąd nie nawoziłam moich sucholubów, za to miały "pożywne" podłoże. W tym roku to się zmieni, a kto wie, może użyję nawozu do pomidorów jak Basia K

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Ja mam Florovit do kaktusów i sukulentów. W zeszłym roku byłem zadowolony, ale ja się raczej nie znam, więc tylko mówię co mam 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Temat nawożenia kaktusów bardzo dobrze jest opracowany w książce "Kaktusy" Fleischera i Schutza. Pozycja dostępna za kilka zł w każdym antykwariacie i na dowolnym portalu aukcyjnym. Natomiast o sposobach walki ze szkodnikami bardzo dobrze jest napisane w którymś z wątków na forum.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 50p
Mam tą ksiązkę więc dzisiaj poczytyam ;) że wcześniej nie pomyślałem 

Mi się "przytrafia" nawożenie kaktusów może raz do roku, tzn., jak mi się przypomni, to raz dostaną "uzdatniacza" w niewielkiej ilości razem ze zwykłym podlewaniem i na tym koniec. Wszystko żyje i .......kwitnie ;)