Pieczarki - uprawa amatorska
Re: Pieczarki jak uprawiać
W edycji mojego postu jest normalnie napisane Allegro a jak wyślę to nie wiem jakim cudem tyle literki o na końcu się bierze
jakbym miała palec przyklejony do "o" 

Co do tego "ooo" to pewnie cenzura tak dziala na tym forum (to taki mały off topic)
Pieczarek jeszcze nie hodowałem/uprawiałem, ale przychodzi mi ochota, tym bardziej, że forumowicze z moich okolic się tym bawią.
Z gotowymi grzybniami miałem już styczność, a mianowicie shitake
które trzymałem w pokoju.
Na pieczarki niestety nie będę miał miejsca, i myślałem o mini uprawie w piwnicy.
Tylko czy nie będzie za zimno im ? (piwnica w bloku czteropiętrowym z dużej płyty rok budowy 1981)
Jak się nadaje to co byście polecili, kupno gotowej kostki czy jednak słomę itd ?
Pozdrawiam
PS Wszystkim kobietom, z okazji Dnia Kobiet wszystkiego NAJ !!!

Pieczarek jeszcze nie hodowałem/uprawiałem, ale przychodzi mi ochota, tym bardziej, że forumowicze z moich okolic się tym bawią.
Z gotowymi grzybniami miałem już styczność, a mianowicie shitake

Na pieczarki niestety nie będę miał miejsca, i myślałem o mini uprawie w piwnicy.
Tylko czy nie będzie za zimno im ? (piwnica w bloku czteropiętrowym z dużej płyty rok budowy 1981)

Jak się nadaje to co byście polecili, kupno gotowej kostki czy jednak słomę itd ?
Pozdrawiam

PS Wszystkim kobietom, z okazji Dnia Kobiet wszystkiego NAJ !!!

W piwnicy będzie pod względem temperatury dobrze, ale jak ze światłem to nie wiem. Wydaje mi się ze trochę ciemno im będzie. Chyba że posiada okno co w bloku z wielkiej płyty raczej jest nie realne
Osobiście wolę gotowe podłoże. Jestem wygodnicka
Dziękuję za życzenia 

Osobiście wolę gotowe podłoże. Jestem wygodnicka

- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pieczarki lubią ciemności
więc tym bym się nie martwiła. Natomiast nie wiem jaką masz temperaturę i wilgotność w piwnicy.

pozdrawiam Ewa
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dzięki aśka2006, wreszcie ktoś się zlitował i wrzucił zdjęcia

Ogród: Coś z niczego
Na stronie 4 tego wątku również są zdjęcia moich pieczarekmarkpm pisze:Dzięki aśka2006, wreszcie ktoś się zlitował i wrzucił zdjęcia![]()

Temperatura hmm dodatniaewikk77 pisze:Pieczarki lubią ciemnościwięc tym bym się nie martwiła. Natomiast nie wiem jaką masz temperaturę i wilgotność w piwnicy.

A jaką temperaturę potrzebują pieczarki, bo moje shitake potrzebowały z tego co pamiętam 16-22 i wilgotność ok 80-90%
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pieczarki na początku pow. 20 stopni do rozrostu grzybni a po zasypaniu słomy ziemią - 15-18 stopni.
Aśka
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Witam,
tak wyglądały w niedzielę popołudniu:

a tak w czwartek w południe

tak wyglądały w niedzielę popołudniu:

a tak w czwartek w południe

Ogród: Coś z niczego
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Markpm przykrywaj je gazetą żeby nie miały dostępu światła wtedy będą bielutkie .
Wyglądają smakowicie
-gratuluję
Wyglądają smakowicie

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Rzeczywiscie wyglądają smakowicie, ale czy ich będzie więcej bo ilość żeby równoważyła cenę kostki?
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z dwóch kostek w dwóch rzutach zebrałam ok. 2,5 kg. Teraz odpoczywają i szczerze mówiąc jestem ciekawa czy coś jeszcze urośnie. Przy cenie kostki ok. 20 zł x 2 szt. to muszą jeszcze po owocować aby się zwróciły. Cena pieczarek w Olsztynie waha się od 6 do 8 zł.
Ale satysfakcja z własnych pieczarek......bezcenna.

Aśka
Popieram szczególnie ostanie zdanieaśka2006 pisze:Z dwóch kostek w dwóch rzutach zebrałam ok. 2,5 kg. Teraz odpoczywają i szczerze mówiąc jestem ciekawa czy coś jeszcze urośnie. Przy cenie kostki ok. 20 zł x 2 szt. to muszą jeszcze po owocować aby się zwróciły. Cena pieczarek w Olsztynie waha się od 6 do 8 zł.