Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
irex
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2010, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Passiflora

Post »

Obrazek
witam, jestem nowa, a to moje męczennice wysiane z nasion.

Obrazek

w trzecim roku doczekałam się owoców. męczennice zimują w garażu
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Cóż za piękne kwiaty!
1 raz widze kwitnące męczennice,są niesamowite.
Pozdrawiam damian.
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
Alan1980
50p
50p
Od: 20 lip 2006, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

irex ile lat maja twoje passiflory? Tylko pozazdrościć i gratulować kwiatów i okazów. Mam nadzieję, że i ja niebawem się takowych doczekam.
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

A ja kilka dni temu znalazłam w mojej passi incarata robale. Nie są to przędziorki tylko małe podłużne czarno-szare robaki żyjące w ziemi. Nie wiem, co robić. Czy wystarczy wyrzucić starą ziemię i przesadzić do świeżej? :(
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Alan1980
50p
50p
Od: 20 lip 2006, o 21:28
Kontakt:

Post »

Katia może wstaw zdjęcie tych robali w odpowiednim dziale i wtedy dowiesz się co powinnaś zrobić.
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Nie mam niestety. Już zrobiłam tak, jak wcześniej napisałam. Zmieniłam ziemię i będę czekać... :roll:
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25

Post »

hejka

offca - ja przycinam swoje passi dopiero jak wystawię je na balkon i robię to dość radykalnie tzn. zostawiam je na wysokość ok. 50-60 cm od ziemi :) W twoim przypadku powinno być podobnie zwłaszcza iż od dołu leciutko Ci wyłysiała :)
Alan1980 - kwitnięcie hm... u mnie w zeszłym roku kwitły wszystkie "dorosłe" co do zasad to na pewno słońce choć nie zawsze pełne, bo to zależy od gatunku jaki masz np. suberosa pełnego, ostrego słońca nie toleruje, co do doniczek to ja trzymam passi w jak największych (tzn. odpowiednich do wielkości) po pierwsze dlatego że w małych szybko wysycha ziemia i trzeba pilnować żeby passi nie przesuszyć, bo one tego nie lubią, po drugie można przesadzić z nawożeniem i spalić im korzenie, ja przy dużych doniczkach w sezonie nawożę co sobotę i od czasu do czasu przycinam :)
Katia - dobrze zrobiłaś ale muszę Cię zmiartwić :( samo przesadzenie może nic nie dać, bo to nie spowoduje usunięcia np. złożonych już jaj, a nie oczyścisz każdego korzonka, ja przy wszystkich tego typu robalach stosuję doglebowo preparat BI 58 lub Mospilan - dla mnie bezkonkurencyjne, tylko uważaj z ew. stosowaniem bo są dość szkodliwe :)
pozdrawiam, Gosiek
irex
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2010, o 18:06

Post »

Alan1980 Witam moje passdiflory mają czwarty rok. Myślę iż nie warto kupować drogą sadzonkę , wystarczy wysiać nasionka . Będzie kilka
Awatar użytkownika
KasiaS
50p
50p
Od: 24 mar 2010, o 19:21

Post »

Witam;]
zamierzam wysiać nasiona passiflory, moczę je w letniej wodzie od wczoraj i na niektórych nasionkach pojawił się taki dziwny szarawy nalot;/...czy ktoś miał może coś takiego? nie wiem czy to wina wody?(wyczytałam, że lepiej gdyby była przegotowana więc tak zrobiłam) passiflory wysiewam pierwszy raz:)
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Nie wiem, co to może być. Ja dzisiaj akurat wysiałam nasiona passiflory marakuji - olbrzymiej. Kupiłam niedawno owoc wielkości dużej śliwki i był pełen nasion, więc zobaczymy, czy coś wykiełkuje. :)
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Post »

Kasiu, a gdzie można dostać taki świeży owoc? :D
Awatar użytkownika
KasiaS
50p
50p
Od: 24 mar 2010, o 19:21

Post »

Moczyłam chyba z 8 nasion, ten nalot był na 3 mimo to wysiałam wszystkie a nasiona zamawiałam z allegro, zobaczymy czy coś wyrośnie:) niby 2-3 tygodnie...
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

SunFlower pisze:Kasiu, a gdzie można dostać taki świeży owoc? :D
Otóż kupiłam go w Tesco - takim największym u nas w Szczecinie. Zdziwiłam się, bo pierwszy raz spotkałam. Kosztował zaledwie 2,50, a świeżutkich nasion cała moc...
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Post »

Naprawdę w TESCO?- sam się zdziwiłem, muszę poszperać w moim czy czasem nie ma marakuji- to bardzo tanio 2,50zł.Dzięki :P
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Kochani, niespodzianka specjalnie dla Was - passiflora zakwitła wczoraj! u mojego znajomego. Dał mi taką samą, ale nie wiem, jaki to gatunek. Może ktoś wie? :wit Na pewno Mely. Pozdrawiam.

Obrazek
Pozdrawiam, Kasia.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”