Kamyczki nie są tak trudne w uprawie jak by się mogło wydawać wystarczy im przepuszczalne podłoże, dużo słonka i niewiele wody. Podlewa się je od wiosny do jesieni (one same pokazują kiedy należy je podlać, bo się marszczą A zimą mają spoczynek i zero wody wtedy (nawet jeśli się marszczą, bo zimą jest to naturalny stan)
Aha! No i nie polewa się ich również jeśli zaczynają się dzielić i ze środka wychodzi nowy kamyk (tak jak u mnie teraz się zaczeło). Podleję je dopiero jak nowy kamyk wyjdzie całkiem
witajcie po dłuższej przerwie
Chciałabym Wam dziś pokazać dłuuużą sesję z wybudzania kaktusów, taka fotorelacja na żywo (prawie, bo z kilkudniowym opóźnieniem)
W sobotę zamierzam je pierwszy raz podlać, bo podobno już cieplutko u nas ma się zrobić
Przy okazji tego wybudzania pokażę wam jak przez ten rok rozrosła się moja kolekcja, większość okazów jakie mam to wynik przeglądania stron z Waszymi wątkami!!!
Do zrobienia tej sesji przede wszystkim skłoniło mnie to jak pięknie kaktusy wyglądają z tymi kropelkami wody na cierniach i to (mój brat, bo to on jest autorem zdjęć) chcieliśmy uchwycić, ja zraszałam,a on strzelał fotki ;) i współpraca szła nam jak burza, efektem tej współpracy są 284 zdjęcia...no i zroszone kaktusy oczywiście ;)
Na początek 2 nowości. Przybyły do mnie w dzień kobiet ;)
Ferocactus latispinus
Notocactus schlosseri
Mammillaria rekoi v. Leptacantha (na niej cudnie wyglądają te kropelki rosy ;))
Notocactus leninghausii
Echinocereus russanthus sb 864 brewster
Echinofossulocactus?
astrophytum hybrid
Echinopsis multiplex
Thelocactus bicolor
Oreocereus trollii
Matucana aureiflora
Astrophytum asterias lera
Sulcorebutia? (jeśli ktoś ma jakieś sugestie jaka to bardzo proszę ;)
Astrophytum ornatum niveum
Sulcorebutia rauschii
Gymnocalicium michanovichii?
Pelecyphora valdeziana saltillo
Mammillaria tetrancista?
To tylko część zdjęć,ciąg dalszy nastąpi już w krótce
Super, ja zaczynam w sobote wybudzanie i aż do pierwszego podlania ok 11 kwietnia. Radziłbym nie zraszać trolla (O. trolli) po jego 'czuprynie', ona jest na tyle gęsta, że woda bedzie miała problemy z odparowaniem i bedzie pleśnieć.
Pzdr.
Dominiko, Krzysiu cieszę się, że wpadliście i dziękuję za miłe słowa w imieniu swoim i brata (toż to autor zdjęć) i nie można go tu pominąć...
Arturze dzięki za sugestię widzisz, ja gdzieś czytałam z kolei, że one lubią zraszanie od czasu do czasu dlatego stwierdziłam, że jak wszystkie tak powoli wybudzam to i jemu będzie dobrze , ale teraz zaprzestanę tego procederu w takim razie żeby mi się żadne dziadostwo nie wdało Tylko jaki sposób na niego w takim razie zastosować?
A teraz kolejna porcyjka "kaktusowych" po prysznicu
Mammilaria beckerbergiana
Thelocactus mcdovellii
Mammillaria pennispinosa
Sulcorebutia gerosenilis
Echinocereus pectinatus var rubispinus
Mammillaria duwei- guanaja
Echinocactus grusonii
Euphorbia meloformis
Echinofossulocactus?
Gymnocalicium neuhuberi lf -10
Euphorbia obesa
miłego oglądnia kochani ciąg dalszy nastąpi, bo to jeszcze nie koniec
A ja nie mogę zobaczyć Twoich kaktusków w kąpieli Beatko. Od godziny próbuję otworzyć stronkę i żadne foto mi się nie otwiera. Nie jest to wina fotosika a mojego iPlusa. Tak w tym miesiącu poszalałam że już zmniejszyli mi prędkość. Szlag mnie trafia. Obiecuję, że nadrobię zaległości.
kasiu, nic się nie martw nadrobisz szybko zwłaszcza, ze jeszcze nie wszystko pokazałam coś się dzieje, bo nawet jak ja wklejam zdjęcia to póżniej pokazuje mi się jakiś krzyżyk tylko i napis obrazek a jak odświeżam to jest niby ok i całe zdjęcie widać i strasznie wolno coś mi dziś internet chodzi i w ślimaczym tempie dodaje te zdjęcia może do wieczora wrzucę wszystkie? Może się uda?
Ja również sie zastanawiam jak wybudzić Trolla nie mocząc mu czupryny. Myśle, że będę podawać mu stopniowo wodę przez podsiąk, na początek tylko odrobinę, żeby tylko podstawę bryły zwilżyć, a później coraz więcej aż do 11 kwietnia. Poza tym Oreocereus trolli nie potrzebuje raczej suchszego podłoża niż inne kaktusy? Gdzieś mi sie to obiło o uszy. Pzdr.
P.S Mi się tylko częściowo otwierają foty (tj. jedne całe a inne tylko po kawałku) mimo, że mam szybkiego neta xD