Aukuba zamiera,schnie.
Aukuba zamiera,schnie.
Moja aukuba schnie.Robią jej się czarne liście,potem odpadają.Zamierają też młode,niewykształcone jeszcze listki.Prosze pomóżcie,bo to moja ukochana roślinka i sporo trudu kosztowało mnie jej zdobycie. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Idź do sklepu ogrodniczego kup środek na mączniaka rzekomego. Przygotuj ciecz roboczą zgodnie z instrukcją i opryskaj kwiatka. Po 5 dniach powtórz oprysk.
Za opryskiwacz może ci posłużyć ropylacz np, po płynie do szyb tylko dobrze wymyty.
W czasie prysku trzymaj go około 30 cm od rośliny. Na roślinie musi osiąść mgiełka z najdrobniejszych kropel. Jeśli zamiast opryskać zlejesz roślinę to poparzysz.
Za opryskiwacz może ci posłużyć ropylacz np, po płynie do szyb tylko dobrze wymyty.
W czasie prysku trzymaj go około 30 cm od rośliny. Na roślinie musi osiąść mgiełka z najdrobniejszych kropel. Jeśli zamiast opryskać zlejesz roślinę to poparzysz.
Re: Aukuba schnie.
Mam kilkunastoletnia akube od pewnego czasu na liściach pojawiły sie brązowe,rdzawe plamy.liscie schna i opadają!
Nie ma śladu zadnych szkodników.Co to za choroba i jak ratować to drzewko?Za pomoc dziękuję.
Nie ma śladu zadnych szkodników.Co to za choroba i jak ratować to drzewko?Za pomoc dziękuję.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kilkanaście lat to pewnie nie jedno już z nią przeżyłeś.
Jak ja zimujesz ,może przelałeś przy jednocześnie zbyt niskiej temperaturze?
Cos bliższego powiedz... może trzeba zajrzeć do donicy .. wyjąć i obejrzeć bryłę korzeniową...
choć zwykle takie objawy świadczą o porażeniu grzybowym. Jednak ... powiedz coś więcej ,pokaż może zdjęcie ...
Jak ja zimujesz ,może przelałeś przy jednocześnie zbyt niskiej temperaturze?
Cos bliższego powiedz... może trzeba zajrzeć do donicy .. wyjąć i obejrzeć bryłę korzeniową...
choć zwykle takie objawy świadczą o porażeniu grzybowym. Jednak ... powiedz coś więcej ,pokaż może zdjęcie ...

Re: Acuba japonica usycha
Od miesiąca choruje i teraz dopiero dajesz jej zdjęcia?, ma zdecydowanie za sucho ale powód moim zdaniem takiego stanu to nie obecny brak wody tylko zastanawiam się czy czasami po zimowaniu nie dałeś jej odrazu w ciepłe stanowisko i czasami porządnie jej nie podlałeś? Jakie ma teraz warunki?
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Acuba japonica usycha
Cały czas jest w tym samym miejscu od jesieni , sucho też nie mają pomimo że przy brzegach donicy ziemia jest przyschnięta.
Zastanawiam sie czy czy nie jest to winą ziemi , spróbuję posadzić do nowego podłoża .
Zastanawiam sie czy czy nie jest to winą ziemi , spróbuję posadzić do nowego podłoża .