Storczyki Katris
-
Joane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Katris
Ładne niespodzianki zastałaś w domu po powrocie. Ten fioletowy bardzo mi się spodobał.

- agnieszka__
- 500p

- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kropek bardzo ładny ,a i ten fioletowy tez niczego sobie.Gratuluje nowości.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- katris
- 50p

- Od: 26 sie 2009, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dusia, Justus, Paula, Agnieszka dziękuję
Sylwio, cieszę się że się podobają zdjęcia / aparat to kodak z1012is/. Kropka już dawno chciałam mieć a ten na dodatek ma dwa pędy i dużo pączków ;:26 i jak na razie nie opadają
Joane też się cieszyłam z tych niespodzianek ale?
Wczoraj obejrzałam bardzo dokładnie Phalaenopsis Equestris w poszukiwaniu głównie niezdrowych korzonków po tygodniowej kąpieli i już się ucieszyłam że wyglądają dobrze ale popatrzałam jeszcze dokładnie co to rośnie na przedłużeniu starego pędu i wygląda jakby były dwa keiki. Niestety znalazłam również puchate stworzonko z czółkami myślę że to wełnowce i trochę się załamałam
bo miałam już te podstępne stworzonka na innych zielonych i wiem że ciężko będzie to zwalczyć.
Pooglądałam inne stroczyki i jeszcze na trzech to znalazłam i to tam gdzie przedłużenia wypuszczają ? wiedzą co najlepsze
. Pousuwałam pasudztwa szpilką, przetarłam wodą z płynem do naczyń i myślę żeby dodać do moczenia provado. Mam takie tabletki tylko nie wiem czy to rozkruszyć i do wody dodać i w jakich proporcjach. Może mi coś doradzicie bo do podłaoża to chyba nie bardzo się nadaje, no chyba że tak, to ile na doniczkę 12cm.
Sylwio, cieszę się że się podobają zdjęcia / aparat to kodak z1012is/. Kropka już dawno chciałam mieć a ten na dodatek ma dwa pędy i dużo pączków ;:26 i jak na razie nie opadają
Joane też się cieszyłam z tych niespodzianek ale?
Wczoraj obejrzałam bardzo dokładnie Phalaenopsis Equestris w poszukiwaniu głównie niezdrowych korzonków po tygodniowej kąpieli i już się ucieszyłam że wyglądają dobrze ale popatrzałam jeszcze dokładnie co to rośnie na przedłużeniu starego pędu i wygląda jakby były dwa keiki. Niestety znalazłam również puchate stworzonko z czółkami myślę że to wełnowce i trochę się załamałam
Pooglądałam inne stroczyki i jeszcze na trzech to znalazłam i to tam gdzie przedłużenia wypuszczają ? wiedzą co najlepsze
Pozdrowionka
Katarzyna
- katris
- 50p

Witam wszyskich odwiedzających mój wątek
Z wełnowcami walczę dość drastycznie tzn. pousuwałam stare pędy w Liodoro i rozsadziłam go bo były to dwie rośliny i nawet nie było ciężko rozplątać korzeni / łatwiej dotrzeć w zakamarki na pojedynczej roślinie/, porządnie wymyłam korzenie i liście i do nowego podłorza włożyłam. Przy okazji złamałam niechcący rosnący młody pędzik
ale cóż najważniejsze żeby paskudztwa się pozbyć?
Podobnie z Phalaenopsis Equestris - również ucięłam końcówkę starego pędu / szkoda było dwóch chyba keiki, ale ciężko było się dostać w zakamarki, gdzie wełnowce lubią siedzeć/, również wymyty i przesadzony do nowego podłoża. Na szczęście nowy pędzik rośnie nadal i dodatkowo w miejscu starego wyrasta jeszcze jeden.
Wszystkie storczyki miały kąpiel z dodatkiem jednej rozkruszonej tabletki provado na 2l wody. I będę uważnie obserwować...
W upiększaniu moich oken nie zraziły mnie te paskudztwa i moja kolorowa rodzinka powiększyła się o dwie roślinki
Niestety fotosik coś mi nie działa, więc portreciki będą później...
Z wełnowcami walczę dość drastycznie tzn. pousuwałam stare pędy w Liodoro i rozsadziłam go bo były to dwie rośliny i nawet nie było ciężko rozplątać korzeni / łatwiej dotrzeć w zakamarki na pojedynczej roślinie/, porządnie wymyłam korzenie i liście i do nowego podłorza włożyłam. Przy okazji złamałam niechcący rosnący młody pędzik
Podobnie z Phalaenopsis Equestris - również ucięłam końcówkę starego pędu / szkoda było dwóch chyba keiki, ale ciężko było się dostać w zakamarki, gdzie wełnowce lubią siedzeć/, również wymyty i przesadzony do nowego podłoża. Na szczęście nowy pędzik rośnie nadal i dodatkowo w miejscu starego wyrasta jeszcze jeden.
Wszystkie storczyki miały kąpiel z dodatkiem jednej rozkruszonej tabletki provado na 2l wody. I będę uważnie obserwować...
W upiększaniu moich oken nie zraziły mnie te paskudztwa i moja kolorowa rodzinka powiększyła się o dwie roślinki
Niestety fotosik coś mi nie działa, więc portreciki będą później...
Pozdrowionka
Katarzyna
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Życzę powodzenia w walce z wełnowcami
wiem, co to znaczy
No to czekamy na zdjęcia nowości
No to czekamy na zdjęcia nowości
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja również przeżyłam walkę z wełnowcami...i udało się ich pozbyć. Ja się nie przejmowałam pędzikami i kwiatami, tylko pryskałam mocym środkiem chemicznym. Niestety kwiaty opadły, ale roślinku uratowane ;) Tego Tobie też życzę...
Oczywiście zdjęcia dwóch, nowych storczyków chętnie obejrzę
Oczywiście zdjęcia dwóch, nowych storczyków chętnie obejrzę
- -ewelina-
- 500p

- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Kasiu, szczerze współczuję walki z wełnowcami
To podobno podstępny szkodnik
no i wstrętny ... o czym całkiem niedawno miałam okazję się przekonać 
Przez te wędrujące, białe kłaczki zmuszona byłam usunąć pędy u Phal. equestris i miejmy nadzieję, że więcej ich nie ujrzę ...
Wełnowców znaczy się, na pędy czekam z niecierpliwością
...
Rodzinki oczywiście gratuluję
Szczególnie urodziwy jest " kropek "
nooo i ... Ta urocza " Kwiatuszka " z avatarka
Pozdrawiam,
Ewelina
To podobno podstępny szkodnik
Przez te wędrujące, białe kłaczki zmuszona byłam usunąć pędy u Phal. equestris i miejmy nadzieję, że więcej ich nie ujrzę ...
Wełnowców znaczy się, na pędy czekam z niecierpliwością
Rodzinki oczywiście gratuluję
Szczególnie urodziwy jest " kropek "
Pozdrawiam,
Ewelina
- katris
- 50p

Wioleta, justus, Ewelina dziękuję za wsparcie w walce z
, dwuletnia już i na dodatek bardzo chętnie pomaga w wyborze storczyków 
To prawie tak jak ja tyle że ja uznałam że na nowym nie miały jeszcze zakamarków do ukrycia i ucięłam końcówkę starego /tam ich znalazłam kilka/-ewelina- pisze:Przez te wędrujące, białe kłaczki zmuszona byłam usunąć pędy u Phal. equestris
To moja najpiękniejsza Kwiatuszka-ewelina- pisze:Szczególnie urodziwy jest " kropek " nooo i ... Ta urocza " Kwiatuszka " z avatarka
Pozdrowionka
Katarzyna
Witam
Pospacerowałam trochę po Twoich parapetach ... ślicznie u ciebie
... ostatnia kropkowa nowość ... baaaardzo urokliwa
... a wełnowce
"zabrały" mi dwa pędy kwiatowe
na razie walczę
bez chemii ... zobaczymy ...
Pospacerowałam trochę po Twoich parapetach ... ślicznie u ciebie
... a wełnowce
Pozdrawiam, Baśka
- katris
- 50p

Przyszłam pokazać Wam moje dwie ostatnie nowości
, Phalaenopsis oczywiście hybrydy.
21 spodobał mi się ze względu na słoneczny kolor, ?woskowe? kwiaty i na stosunkowo krótki pędzik,
22 natomiast ma takie fajne wzorki na kwiatach, że nawet nie pooglądałam go dokładnie
a w domu okazało się, że ma małe jaśniejsze plamki na listkach widoczne pod światło
21
22

21 spodobał mi się ze względu na słoneczny kolor, ?woskowe? kwiaty i na stosunkowo krótki pędzik,
22 natomiast ma takie fajne wzorki na kwiatach, że nawet nie pooglądałam go dokładnie
21

22

Pozdrowionka
Katarzyna
Pierwszy raz zajrzałam do ciebie i twoich kwiatków .
Bardzo piękna kolekcja i bardzo szybko rośnie, a ostatnie nabytki śliczne 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Piękna kolekcja,super zdjęcia
.Można wpaść w kompleks.Pomyśl o otwarciu strony za storczykowymi tapetami.
Jednak parę zdjęć takich "z natury"też by się przydało.To ciekawe,zobaczyć,gdzie i w jakich warunkach trzymasz swoje pupilki.A jeszcze gdyś pokazała swoje atelier
...
Czekamy na kolejne prezentacje.
Henryk
Jednak parę zdjęć takich "z natury"też by się przydało.To ciekawe,zobaczyć,gdzie i w jakich warunkach trzymasz swoje pupilki.A jeszcze gdyś pokazała swoje atelier
Czekamy na kolejne prezentacje.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Obydwa cudne, ten drugi to biały z mazami, bardzo mi się takie podobają ale niestety długo nie umiałam takiego spotkać.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Oba piękne...Ale, że ostatnio ubóstwiam woskowce...to ten pierwszy bardziej mi się podoba ;)