U mnie 'Irene Koster' rośnie pod ścianą gdzie słońce jest od godz 10-11 do wieczora. Sąsiad posadził za siatką orzecha, który już w zeszłym roku zaczął mi zacieniać część działki, nie wiem co będzie w tym
Ogródek Doroty - dodad
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Doroty - dodad
Basiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
U mnie 'Irene Koster' rośnie pod ścianą gdzie słońce jest od godz 10-11 do wieczora. Sąsiad posadził za siatką orzecha, który już w zeszłym roku zaczął mi zacieniać część działki, nie wiem co będzie w tym
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witaj
Dorotko..powiem krótko ucz się i pozdawaj wszystko a wiosna na Ciebie poczeka;)))Coraz mnie śniegu zalega a jak nowy sypnie to nie poleży już długo:))Pozdrawiam i życzę udanego dnia :)Mamy dzisiaj piękne słonce;))
Dorotko..powiem krótko ucz się i pozdawaj wszystko a wiosna na Ciebie poczeka;)))Coraz mnie śniegu zalega a jak nowy sypnie to nie poleży już długo:))Pozdrawiam i życzę udanego dnia :)Mamy dzisiaj piękne słonce;))
- dodad

Witam. Słoneczko tak świeci,że musiałam na chwilę do ogrodu
Nie mam aparatu,więc zdjęcia z komórki

Wiosna na całego !
Niestety, wyłowiłam też jedna rybkę z jeziorka i nie wiem czy to koniec strat, bo jest jeszcze dosyć dużo lodu
Nie mam aparatu,więc zdjęcia z komórki

Wiosna na całego !
Niestety, wyłowiłam też jedna rybkę z jeziorka i nie wiem czy to koniec strat, bo jest jeszcze dosyć dużo lodu
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Na tym ostatnim zdjęciu, to jakby zimy nie było
Trawnik zieloniutki
! U mnie pełno pleśni śniegowej- błe.
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dorotko, wiosna już się u Ciebie pięknie rozgościła 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dorotko z tym orzechem bym się nie martwiła. Jest tyle roślin cieniolubnych. Będziesz miała okazje zmienić nasadzenia 
- dodad

Gosiu, wiesz może bym się nie martwiła gdyby nie to, że na swojej działce mam: trzydziestoletniego orzecha, ok. 20 letnie jabłoń i gruszę a mój teść kilka lat temu posadził lipę. aha i jeszcze brzoza i sosna i kilka świerków
. Tak więc jak widzisz czego jak czego, ale cienia ci u mnie dostatek - nie potrzebuję od sąsiada
Jedyne jako tako słoneczne miejsce zajmuje szklarnia i zagospodarowany już kawałek pod samym domem. Reszta cienista przez co najmniej pół dnia. Ale za to mogą rosnąć hosty i żurawki

Jedyne jako tako słoneczne miejsce zajmuje szklarnia i zagospodarowany już kawałek pod samym domem. Reszta cienista przez co najmniej pół dnia. Ale za to mogą rosnąć hosty i żurawki
- kubanki

- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Dorotko, to zdjęcie z wrzosami to z tego roku? Tak ładnie im się kwiatki zakonserwowały? Jednak to wspaniałe roślinki, dobrze, że się na nie zdecydowałam.
Cienia i u mnie dostatek
Też mnie to bardzo nie martwi, bo jak piszesz, żurawki i hosty czują się dobrze. A dla innych trochę słońca się znajdzie. Jeśli będę jechała w góry, to przywiezienie zakupów od Igi nie będzie żadnym problemem. Teraz najbardziej się skłaniam na termin Boże Ciało i okolice. Majowy weekend w tym roku za krótki, a poza tym wtedy jest mnóstwo roboty w ogródku (zwłaszcza jak się tak poszalało z zamówieniami, jak ja w tym roku
).
Cienia i u mnie dostatek
- Margo2

Dorotko to faktycznie cienia masz już dosyć. To może trzeba sąsiadowego orzecha po trochu podtruwać albo przynajmniej podcinać 
- dodad

Aniu na zdjęciu są wrzośce. Wiem, że zdjęcie niewyraźne ale na razie innych nie będzie
. Wrzosy też nieźle wyglądają. Kwiatki zbladły pod śniegiem, ale ponieważ miały grubą pierzynkę to nie zbrązowiały. Nie ofiaruj się tak strasznie z przywiezieniem moich zakupów od Igi, bo nie wiesz ile mam ochotę zamówić
. A tak poważnie to musze chyba trochę zwryfikować listę, bo mi na chleb zabraknie
Boże Ciało - super termin na spotkanie. Już się cieszę
Małgosiu - jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Ja mam cień
Ale jak pisałam to dobrze dla host i żurawek. A róże pooglądam u innych - trudno nie można mieć wszystkiego. A z sąsiadami lepiej żyć w zgodzie, bo po co sobie uprzykrzać życie
Izo niestety trawnik nie wygląda tak kolorowo jak by się mogło wydawać. Ale dosyć szybko obsycha i to naważniejsze. A poza tym jak czytam o tych wszystkich kretówkach, ogrodzach zrytych przez nornice, to dziękuję, że u mnie tylko pleśń. Krety jakoś trzymały się zimą z daleka
Aniu - wiosna na całego - dni cieplutkie i
chociaż nocą mróz lekko trzyma. Byle tak dalej to będzie dobrze 
Małgosiu - jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Ja mam cień
Izo niestety trawnik nie wygląda tak kolorowo jak by się mogło wydawać. Ale dosyć szybko obsycha i to naważniejsze. A poza tym jak czytam o tych wszystkich kretówkach, ogrodzach zrytych przez nornice, to dziękuję, że u mnie tylko pleśń. Krety jakoś trzymały się zimą z daleka
Aniu - wiosna na całego - dni cieplutkie i
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Dorotko, a może Cię skuszę
U mnie Vielchenblau prawie nie ma słońca, a rośnie ho...ho.. i kwitnie obficie

U mnie Vielchenblau prawie nie ma słońca, a rośnie ho...ho.. i kwitnie obficie
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- dodad

Basiu nie kuś kusicielko. Idę zaraz do twojego ogródka oglądać to cudo 
- Margo2

Popieram Basię. Są róże, które potrzebują tylko 5 godzin słońca w ciągu dnia. Jak masz ochotę to wyszukam dla Ciebie takie.
- dodad

Małgoś szukaj proszę
Ja na różach nie znam się zupełnie
a chciałabym chociaż ze dwie posadzić. Bardzo podobają mi się takie pełne, romantyczne, "stare" odmiany.
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Dorotko, nie mam zdjęć krzewu, ewentualnie znalazłabym sam kwiatek. Róża robi wrażenie półdzikiej, nie ma kolców, kwitnie tylko raz i jest polecana do nasadzeń pod drzewami
I rośnie jak opętana. Moja ma dwa lata, wypuściła po kwitnieniu mnóstwo długich pędów, a ja za namową "starego" działkowicza wycięłam je
. Teraz już wiem, że był to błąd. Na ściętych pędach kwitłaby w tym roku.
Drugą taką samą różę mam w słońcu, nie rośnie tak bujnie i kwiaty ma mniej wybarwione. Chyba pójdzie pod jabłonkę

Drugą taką samą różę mam w słońcu, nie rośnie tak bujnie i kwiaty ma mniej wybarwione. Chyba pójdzie pod jabłonkę
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki