Ogród Eugeniusza Radziula w telewizji.
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Eugeniusza Radziula w telewizji.
De gustibus non est disputandum - w sprawach smaku (gustów, upodobań) nie ma dyskusji.
Mam w okolicy kilkoro Przyjaciół z ogrodami bogatymi w roślinne rarytasy. I zapewniam was, że każdy ogród jest inny, podobnie jak ich właściciele.
Nie wypowiadamy się odnośnie danej kompozycji a jedynie co do samych roślin i ich wymagań. Zresztą ogród ma swoją młodość, wiek dojrzały i starość, przechodzi ewolucję.
Mam w okolicy kilkoro Przyjaciół z ogrodami bogatymi w roślinne rarytasy. I zapewniam was, że każdy ogród jest inny, podobnie jak ich właściciele.
Nie wypowiadamy się odnośnie danej kompozycji a jedynie co do samych roślin i ich wymagań. Zresztą ogród ma swoją młodość, wiek dojrzały i starość, przechodzi ewolucję.
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nieopatrznie rozpętałam prawie...trzecią wojnę światową.
Nie neguję pracy profesjonalnych projektantów ogrodów, ale nie chciałabym aby ktoś wymyślił moje zielone miejsce na ziemi.
Ono na pewno nie jest ogrodem - jest działką. I działką pozostanie. Ale to moja działka
Nie neguję pracy profesjonalnych projektantów ogrodów, ale nie chciałabym aby ktoś wymyślił moje zielone miejsce na ziemi.
Ono na pewno nie jest ogrodem - jest działką. I działką pozostanie. Ale to moja działka

- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mirzan pisze:I projektując i zakładając komuś ogród,posadzą pełne trilium,japońskie przylaszczki,goni@k pisze:A po czym rozpoznajesz takie ogrodyamba19 pisze: Dla mnie nieciekawe są tylko takie ogrody, które zaprojektowała i wykonała firma ogrodnicza - a zajmuje się nimi wynajęty pracownik.![]()
![]()
![]()
Przecież ludzie, którzy je tworzą to też ogrodnicy a często pasjonaci![]()
miłki amurskie i inne takie drobiazgi?
Mojego ogrodu nikt nie projektował ale posadziłam sobie sama japońskie przylaszczki i inne takie drobiazgi

Nie wszędzie powstanie ładny ogród, ważne jest otoczenie. Czasem gdzieś jestem i czuję pewien 'potencjał miejsca'. Miejsce( i w dodatku rodzaj gleby) jest takie, że nie trzeba się specjalnie natrudzić by przy pewnych zdolnościach koncepcyjnych powstały urokliwe zakątki, lub bujny ogród stworzony prostymi środkami wyrazu którego sama jestem zwolenniczką.
Nigdy nie zgłębiałam tematu, ale swoją drogą to ciekawa jestem, bo np. ogrody botaniczne chyba nie powstają w przypadkowych miejscach.
Większość roślin lubi żyzne, przepuszczalne gleby i gdyby taki założyć na jakimś gliniasto ilastym terenie, to z pewnością niewiele by dały wspaniałe projekty, przygotowywanie gleby a niektóre zabiegi i tak kończyłyby się fiaskiem dla posadzonych roślin, szczególnie drzew i krzewów, którym nie da się miejscowo przygotować stanowiska.
Nigdy nie zgłębiałam tematu, ale swoją drogą to ciekawa jestem, bo np. ogrody botaniczne chyba nie powstają w przypadkowych miejscach.
Większość roślin lubi żyzne, przepuszczalne gleby i gdyby taki założyć na jakimś gliniasto ilastym terenie, to z pewnością niewiele by dały wspaniałe projekty, przygotowywanie gleby a niektóre zabiegi i tak kończyłyby się fiaskiem dla posadzonych roślin, szczególnie drzew i krzewów, którym nie da się miejscowo przygotować stanowiska.