Witam;
Picea omorica NN-wzrost powolny,wiosenne przyrosty żółte,latem zmieniają kolor na kremowy.W tym roku świerk ten zaczął się wypiętrzać,a mamy go z 5-6 lat.
Mam prośbę do Janusza i Mirka -może znacie tą odmianę,będę wdzięczna za rozszyfrowanie nazwy
Dziękuję i pozdrawiam Marzena
Średnio P.mugo Rositech ma wybarwione młode przyrosty przez ok. 2-3 miesiące.Przy czym bardzo młode przyrosty są początkowo prawie że pomarańczowe później robią się zółte a stare zielenieją (o ile je wcześniej słonko nie poparzy).
Na ibro i w książce Marosza to najbardziej pasuje 'Peve Tijn'. Tylko z opisu wynika, że pokrój spłaszczony, więc nie pasuje do tego na zdjęciu. Ale wg tej strony ta odmiana wykształca przewodnik.
Znalazłem jeszcze coś takiego: Picea omorika 'aurea' ( ) Tyle że tu tępo wzrostu nie będzie pasować
Więc może faktycznie, niech się spece od iglaków wypowiedzą
Witam;
Jakubie dziękuję bardzo za pomoc.To ani nie jest Peve Tijn,ani omorica Aurea.Mam obie te odmiany ,stąd moja pewność ,że to żadna z nich.Wiem ,że Peve Tijn może się wypiętrzać ,widziałam taki okaz i muszę powiedzieć ,iż też pięknie się prezentował.
Dziękuję i pozdrawiam Marzena
Co się tyczy świerka serbskiego z żółtymi przyrostami, to niestety Marzeno nie znam nazwy odmianowej . Kiedyś podobny selekt z siewu widziałem w Holandii ,ale jeszcze bez nazwy odmianowej. Czasami w siewkach znajduje się coś ciekawego.
U mnie na zdjęciu ; Picea pungens 'Saint Mary Broom' .