Liczi z nasion wymagania,uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Davando
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2009, o 19:11

Post »

Moim zdaniem moze to byc ze ma za malo swiatla, podlewaj wieczorem. Dolej troche nawozu nieraz... wieczorem popsikaj woda troche liscie.. nie za duzo! To jest moje zdanie :)
Nie martw sie, na pewno sie uda ;)
Marsala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 sty 2008, o 18:35

Post »

Chyba światła ma dość dużo, bo okno wychodzi na wschód :)
Z psikaniem liści to dobry pomysł, bo sucho ma na pewno :)
Tylko jednego nie rozumiem - czemu podlewać wieczorem? Uczono mnie, że w dzień roślina przeżywa najcięższe chwile, gdy jest pełnia światła a nie ma wody, więc podlewanie wieczorem to już trochę jak musztarda po obiedzie. Czy nie tak?
Davando
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2009, o 19:11

Post »

Liczi jak podlewaz dniem i jak jest slonce to moze byc za goraco dla liczi, za cieplo tez nie moze miec.
I pamietaj ze wieczorem to roslina odpoczywa, i wtedy rosnie.. dlatego wode powinno sie lac wieczorem.
Tak mnie uczono, i tez tak czytalem na innych stronach.
Nie martw sie, na pewno sie uda ;)
bartek802
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2009, o 10:18

Post »

Witam, oto moje liczi. Ma już pół roku i 10 cm. Dziwnie jeden liść leży na drugim.

Obrazek
Marsala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 sty 2008, o 18:35

Post »

Tak, ale fotosyntezę prowadzi za dnia. W czasie fotosyntezy potrzebuje wody, którą będzie mogła wyparowywać. Jeśli w doniczce będzie sucho, roślina zacznie się ratować przed utratą turgoru zamknięciem aparatów szparkowych. Jak je zamknie, to nie przeprowadzi fotosyntezy. A jak nie przeprowadzi fotosyntezy, to w nocy nie będzie miała z czego rosnąć, bo nie będzie potrzebnych do wzrostu asymilatów.

Z kolei co temperatury to w Chinach panuje przecież klimat podzwrotnikowy, czyli gorąco (ja wiem, są góry Tybet, gdzie jest chłodno, ale skoro liczi nie lubi marznąć, to raczej pochodzi z tej części, gdzie temp. wynosi minimum 20 C).

Więc reasumując: jak dla mnie podlewać należy za dnia :)
artus33
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 wrz 2008, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje liczi

Post »

Najnowsze przyrosty tworzą liść główny z 3 par pojedynczych liści, których rozmiar sięga już 20cm.
Po ostatnim przesadzeniu kolejny raz posadziłem je wyżej, tak aby tylko cienka warstwa ziemi (1-2cm) przykrywała młode korzonki.
Awatar użytkownika
dzyndzel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lis 2009, o 13:17

Post »

Moje liczi ma nie cały rok i mam pewien problem z nowymi małymi liśćmi ( rosną do pewnego momentu i opadają. Nie wiem czy to dlatego iz stoi blisko zimnego okna czy też dlatego że pod nim jest kaloryfer, który wysusza nowo powstałe listki. Miał ktoś podobny problem ?
jest jak jest, nie jak powinno byc...
artus33
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 wrz 2008, o 20:36
Kontakt:

Post »

Witaj, dzyndzel
Optymalne warunki dla rozwoju nowych liści to okres wiosna - lato.
Liście które rozwijają się jesienią i zimą często opadają nim zdążą podrosnąć. Powodem takiej sytuacji jest fakt, że tym okresie trudniej zapewnić optymalne warunki dla rozwoju liści - tj:
1. Dostatecznie wysoka temperaturę (powyżej 20stC)
2. Wilgotność powietrza min 60-70% (wymagane częste zraszanie liści, aby uzyskać taki poziom zimą lub w upalne dni)
3. Nasłonecznienie (zimą konieczne jest doświetlanie, aby liście miały odpowiedni rozmiar i kolor)

Te ciemniejsze (duże) liście na moim liczi wyrosły w maju, a te jaśniejsze (małe) we wrześniu. Bez lampy doświetlającej (sodowej HPS) liście wyrastające jesienią i zimą są marnej jakości.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Dobra zasiałem sobie liczi i... Na nasionkach pojawił się taki zielono-niebieski osad jakby pleśń ;/
Nastepną roślinką jest avocado. Na ziemi pojawiła się biała pleśń ...
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Egzotyki m.in. Liczi

Post »

Łukaszu, jeśli pojawiła się pleśń na nasionkach lub powierzchni ziemi, to znaczy, że coś źle zrobiłeś, za duża wilgotność przy niskiej temp. (tak podejrzewam). Zobacz jakie warunki serwujesz swoim roślinom i na tej podstawie coś zmień.
Proponuję prysnąć np. Topsinem. Pleśń nie powinna się po nim pojawić powtórnie :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja chciałam pokazać moje
Obrazek
Pestki miesiąc leżały na wilgotnej gazie a w grudniu poszły do ziemi.
Mam nadzieję że słonka im nie brakuje.
Awatar użytkownika
Alan1980
50p
50p
Od: 20 lip 2006, o 21:28
Kontakt:

Post »

Ja tez mam od dwóch lat liczi. Teraz zimą troszkę mi zmarniał, ale wypuszcza już nowe listki. Niebawem wstawię jakieś foto.
Awatar użytkownika
Alan1980
50p
50p
Od: 20 lip 2006, o 21:28
Kontakt:

Post »

Oto proszę i moje liczi z nowymi, młodymi listkami.
Obrazek
kasiaslup
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2008, o 21:30

Re: Jak hodować liczi?

Post »

witam,

ja wrzuciłam ziarenko liczi jakiś czas temu do doniczki z kaktusem... teraz zauważyłam, że jakiś mini listek się pojawił... czy to możliwe, że to liczi? jest lekko podłużny
kasiaslup
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2008, o 21:30

Re: Jak hodować liczi?

Post »

te listki które opisywałam przy kaktusie są naprawdę mini ale są zielone i podłóżne, a widzę, że właśnie takie ma liczi...
mam nadzieję, że to liczi...
jak mi się uda wstawię fotkę i będę czekać na Wasze odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”