Liczi z nasion wymagania,uprawa
Chyba światła ma dość dużo, bo okno wychodzi na wschód 
Z psikaniem liści to dobry pomysł, bo sucho ma na pewno
Tylko jednego nie rozumiem - czemu podlewać wieczorem? Uczono mnie, że w dzień roślina przeżywa najcięższe chwile, gdy jest pełnia światła a nie ma wody, więc podlewanie wieczorem to już trochę jak musztarda po obiedzie. Czy nie tak?

Z psikaniem liści to dobry pomysł, bo sucho ma na pewno

Tylko jednego nie rozumiem - czemu podlewać wieczorem? Uczono mnie, że w dzień roślina przeżywa najcięższe chwile, gdy jest pełnia światła a nie ma wody, więc podlewanie wieczorem to już trochę jak musztarda po obiedzie. Czy nie tak?
Tak, ale fotosyntezę prowadzi za dnia. W czasie fotosyntezy potrzebuje wody, którą będzie mogła wyparowywać. Jeśli w doniczce będzie sucho, roślina zacznie się ratować przed utratą turgoru zamknięciem aparatów szparkowych. Jak je zamknie, to nie przeprowadzi fotosyntezy. A jak nie przeprowadzi fotosyntezy, to w nocy nie będzie miała z czego rosnąć, bo nie będzie potrzebnych do wzrostu asymilatów.
Z kolei co temperatury to w Chinach panuje przecież klimat podzwrotnikowy, czyli gorąco (ja wiem, są góry Tybet, gdzie jest chłodno, ale skoro liczi nie lubi marznąć, to raczej pochodzi z tej części, gdzie temp. wynosi minimum 20 C).
Więc reasumując: jak dla mnie podlewać należy za dnia
Z kolei co temperatury to w Chinach panuje przecież klimat podzwrotnikowy, czyli gorąco (ja wiem, są góry Tybet, gdzie jest chłodno, ale skoro liczi nie lubi marznąć, to raczej pochodzi z tej części, gdzie temp. wynosi minimum 20 C).
Więc reasumując: jak dla mnie podlewać należy za dnia

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 wrz 2008, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje liczi
Najnowsze przyrosty tworzą liść główny z 3 par pojedynczych liści, których rozmiar sięga już 20cm.
Po ostatnim przesadzeniu kolejny raz posadziłem je wyżej, tak aby tylko cienka warstwa ziemi (1-2cm) przykrywała młode korzonki.
Po ostatnim przesadzeniu kolejny raz posadziłem je wyżej, tak aby tylko cienka warstwa ziemi (1-2cm) przykrywała młode korzonki.
Moje liczi ma nie cały rok i mam pewien problem z nowymi małymi liśćmi ( rosną do pewnego momentu i opadają. Nie wiem czy to dlatego iz stoi blisko zimnego okna czy też dlatego że pod nim jest kaloryfer, który wysusza nowo powstałe listki. Miał ktoś podobny problem ?
jest jak jest, nie jak powinno byc...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 wrz 2008, o 20:36
- Kontakt:
Witaj, dzyndzel
Optymalne warunki dla rozwoju nowych liści to okres wiosna - lato.
Liście które rozwijają się jesienią i zimą często opadają nim zdążą podrosnąć. Powodem takiej sytuacji jest fakt, że tym okresie trudniej zapewnić optymalne warunki dla rozwoju liści - tj:
1. Dostatecznie wysoka temperaturę (powyżej 20stC)
2. Wilgotność powietrza min 60-70% (wymagane częste zraszanie liści, aby uzyskać taki poziom zimą lub w upalne dni)
3. Nasłonecznienie (zimą konieczne jest doświetlanie, aby liście miały odpowiedni rozmiar i kolor)
Te ciemniejsze (duże) liście na moim liczi wyrosły w maju, a te jaśniejsze (małe) we wrześniu. Bez lampy doświetlającej (sodowej HPS) liście wyrastające jesienią i zimą są marnej jakości.
Optymalne warunki dla rozwoju nowych liści to okres wiosna - lato.
Liście które rozwijają się jesienią i zimą często opadają nim zdążą podrosnąć. Powodem takiej sytuacji jest fakt, że tym okresie trudniej zapewnić optymalne warunki dla rozwoju liści - tj:
1. Dostatecznie wysoka temperaturę (powyżej 20stC)
2. Wilgotność powietrza min 60-70% (wymagane częste zraszanie liści, aby uzyskać taki poziom zimą lub w upalne dni)
3. Nasłonecznienie (zimą konieczne jest doświetlanie, aby liście miały odpowiedni rozmiar i kolor)
Te ciemniejsze (duże) liście na moim liczi wyrosły w maju, a te jaśniejsze (małe) we wrześniu. Bez lampy doświetlającej (sodowej HPS) liście wyrastające jesienią i zimą są marnej jakości.
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Egzotyki m.in. Liczi
Łukaszu, jeśli pojawiła się pleśń na nasionkach lub powierzchni ziemi, to znaczy, że coś źle zrobiłeś, za duża wilgotność przy niskiej temp. (tak podejrzewam). Zobacz jakie warunki serwujesz swoim roślinom i na tej podstawie coś zmień.
Proponuję prysnąć np. Topsinem. Pleśń nie powinna się po nim pojawić powtórnie
Proponuję prysnąć np. Topsinem. Pleśń nie powinna się po nim pojawić powtórnie

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Alan1980
- 50p
- Od: 20 lip 2006, o 21:28
- Kontakt:
Ja tez mam od dwóch lat liczi. Teraz zimą troszkę mi zmarniał, ale wypuszcza już nowe listki. Niebawem wstawię jakieś foto.
Re: Jak hodować liczi?
witam,
ja wrzuciłam ziarenko liczi jakiś czas temu do doniczki z kaktusem... teraz zauważyłam, że jakiś mini listek się pojawił... czy to możliwe, że to liczi? jest lekko podłużny
ja wrzuciłam ziarenko liczi jakiś czas temu do doniczki z kaktusem... teraz zauważyłam, że jakiś mini listek się pojawił... czy to możliwe, że to liczi? jest lekko podłużny
Re: Jak hodować liczi?
te listki które opisywałam przy kaktusie są naprawdę mini ale są zielone i podłóżne, a widzę, że właśnie takie ma liczi...
mam nadzieję, że to liczi...
jak mi się uda wstawię fotkę i będę czekać na Wasze odpowiedzi
mam nadzieję, że to liczi...
jak mi się uda wstawię fotkę i będę czekać na Wasze odpowiedzi